Prvi zavjeti br. Leopolda i br. Rafaela

Dana 5. rujna 2020. godine, pod hodočasničkom misom u 11 sati u remetskom su svetištu prve redovničke zavjete položili br. Leopold od Euharistijskog Isusa (Marijan Katičić) i br. Rafael od Milosrdnog Isusa (Matija Novak) nakon godinu dana novicijata provedenoga u Grazu.

Euharistiju je predslavio mnogopoštovani otac provincijal Dario od Božje dobrote, uz koncelebraciju druge subraće.

Polazeći od evanđeoskog ulomka i našega zakonodavstva, o. Dario je u propovijedi istaknuo Mariju kao uzor redovničkog života, budući da je ona službenica Božja koja odgovara na Božji poziv. Marija je ona koja ispunja život karmelskoga reda, a naše ju zakonodavstvo ističe i kao primjer molitve i odricanja na putu vjere. Istaknuo je da bi karmelićani trebali nastojati živjeti onako kako je Marija živjela evanđelje: duhom i srcem pozorni za primanje i njegovanje Božje riječi.

Govoreći o trima redovničkim zavjetima, o. Dario je istaknuo da se čistoća ne odnosi samo na celibat, već da ona mora biti i duhovna i da treba uključivati misli i osjećaje koji se trebaju njegovati da bi bili usmjereni samo na Boga. Marija nam može biti i primjer kako živjeti zavjet poslušnosti. Ona je bila uvijek poslušna poticajima Duha i u životnim teškoćama. To je poslušnost kojoj trebamo težiti, da uvijek možemo moliti riječi iz molitve Očenaša: budi volja tvoja. Tek kad se uzmognemo podložiti Božjoj volji, tek ćemo tada moći živjeti Kraljevstvo Božje. I u zavjetu siromaštva Marija nam može biti savršen uzor. Naše zakonodavstvo govori da je Marija s Kristovim pashalnim otajstvom združena ljubavlju, bolju i radošću. Nisu joj u životu bila važna svjetovna dobra, već Bog. Riječima sv. Terezije od Isusa i za Marijin život možemo reći: „Samo Bog dosta je.“ Samo Bog je dovoljno velik da dâ smisao životu i da pokaže radost u siromaštvu jer nam ukazuje na trajnost vječnih dobara. Na kraju je provincijal potaknuo novozavjetovanike da se ne boje teškoća i suhoća, već da traže utjehu u Mariji. Njezin škapular koji nosimo zaštita nam je i vodič, i zato se ne trebamo bojati. Premda se odricanje od svega može činiti strašnim, imajući pogled zagledan u vječnost spoznat ćemo da onoga čega se odričemo jednoga dana ionako neće biti, a u Božjoj će prisutnosti uživati oni koji su se potpuno opredijelili za Boga.

Nakon propovijedi uslijedilo je polaganje zavjeta na jednu godinu. Prema obrascu zavjeta, naši su novozavjetovanici, da bi uzmogli slijediti Krista i vjerno živjeti u zajedništvu s Njim i s Marijom Djevicom, pred svojom prisutnom braćom, položili Svemogućem Bogu zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, prema Pravilu i Ustanovama Reda bosonoge braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Izrekli su i svoju nakanu da se predaju cijelim srcem ovoj obitelji koju je obnovila sveta Terezija, da bi, po milosti Duha Svetoga i pomoću Bogorodice, živjeli u službi Majke Crkve neprestanom molitvom i apostolskim radom, i tako postigli savršenu ljubav i slavili Presveto Trojstvo kroz svu vječnost.

Na kraju euharistijskog slavlja o. provincijal je zahvalio odgajateljima i roditeljima novozavjetovanika što su ih doveli do ovoga trenutka.
Našim novozavjetovanicima želimo obilje Božjeg blagoslova te ih preporučamo u vaše molitve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.