Djelatnici Glasa Koncila kod svoje zaštitnice

I ove godine djelatnici Glasa Koncila i Malog Koncila izvršili su zavjet sv. Maloj Tereziji, zaštitnici svoga tiska. U četvrtak, 8. listopada 2020., hodočastili su joj pod vodstvom svoga novog glavnog urednika i v. d. direktora Branimira Stanića.

Euharistijsko slavlje predvodio je prof. Stjepan Baloban, a sestre karmelićanke su ga animirale svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić. Prije početka misnoga slavlja uvodnu riječ uputio je glavni urednik, podsjetivši na početke djelovanja Glasa Koncila, davne 1963. godine. Točno 29. rujna 1963. obustavljeno je tiskanje prvoga broja Glasa Koncila, a na zagovor sv. Male Terezije, nakon 3 dana, na njezin blagdan koji se tada slavio 3. listopada, odobren je tisak prvog broja Glasa Koncila. I on živi i danas, što urednik smatra pravim čudom sv. Male Terezije.

U zapaženoj homiliji, prof. Baloban kratko je razmišljao o dvjema tvrdnjama: prva se odnosi na sestre karmelićanke, a druga na vjerski tisak općenito. Obično se govori da su klauzurne karmelićanke dobro informirane o događajima u Crkvi i društvu. S druge strane, vjerski tisak općenito bi trebao biti drukčiji od civilnih novina, kao i vjerski mediji od civilnih medija. „Po čemu bi se novinari katoličkih medija trebali razlikovati od civilnih medija?“, upitao se predvoditelj slavlja, i odgovorio: po sadržaju i po slobodi. „Čovjek se kao vrhunac Božjega stvaranja razlikuje od svega drugog što je dragi Bog stvorio. Sloboda je dar od Boga, ali i veliki zadatak da se s njom ophodimo odgovorno. Sloboda se dobiva u klici. Potrebno ju je njegovati, razvijati i težiti prema onome što se u Svetom pismu označuje slobodom djece Božje. Vama, dragi novinari i djelatnici Glasa Koncila, poželio bih da u svojem radu težite slobodi djece Božje. To je ona sloboda koju su živjeli sveci, pa i sv. Terezija od Djeteta Isusa koja je zaštitnica Glasa Koncila i duhovna pratiteljica njegovih početaka do danas.“

Prof. Baloban je naglasio da crkveni mediji ne smiju biti uvjetovani ni od koga, moraju tražiti istinu, biti otvoreni za dijalog, što je znak današnjeg vremena. Novinar bi trebao objedinjivati kao što je to radio blagopokojni zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac. On je okupljao, objedinjavao i spajao podijeljeni hrvatski narod unutar Crkve. Slično je radio i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić. Podjele su poznate i među praktičnim vjernicima, a one oslabljuju utjecaj vjere na hrvatsko društvo. O tome govori i papa Franjo u enciklici Frattelli tutti o bratstvu i socijalnom prijateljstvu, a o tome su govorili i prijašnji pape, osobito papa Benedikt XVI.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima, prof. Baloban je poručio da se otvorimo Božjem Duhu i da cijenimo snagu molitve kojom možemo utjecati na promjene na bolje najprije među nama, a po nama i među drugima. Jer Isusove riječi glase: „I ja vam velim: ustrajno molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! Jer svatko tko moli, prima; tko traži, nalazi, a otvara se onomu koji kuca“ ( Lk 11, 9-10).

Na kraju misnoga slavlja prof. Baloban blagoslovio je ruže, znak milosti koje je sv. Mala Terezija obećala sipati s Neba onima koji joj se budu utjecali. Jednako tako zahvalio je djelatnicima Glasa Koncila na njihovom plemenitom radu i stvaralaštvu, a sestrama karmelićankama na njihovoj molitvenoj podršci.

Zavjetno hodočašće sv. Maloj Tereziji djelatnika Glasa Koncila završilo je prijateljskim druženjem, izmjenom darova, osobito svime tiskanim u protekloj godini, kao i preporukom u daljnju molitvenu pratnju sestara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.