O. Jakov Mamić primio nagradu grada Karlovca

U utorak 29. rujna 2020., u Duhovnom je centru u Remetama ocu Jakovu Mamiću uručena Nagrada grada Karlovca za njegov izniman doprinos tijekom domovinskog rata povodom 25 godina oslobođenja okupiranih dijelova grada Karlovca.

Prijedlog za dodjelu nagrade potekao je od Udruge pripadnika 110. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske Karlovac, kojima je o. Jakov, zajedno s o. Zdenkom Križićem i pokojnim o. Vjenceslavom Mihetecem, bio duhovna i moralna podrška za vrijeme ratnih zbivanja.

Program dodjele započeo je remetski prior o. Stjepan Vidak, koji je pozdravio sve prisutne i uveo u svečanost.

Ratni zapovjednik 110. brigade, brigadir Josip Tomačić, iznio je svoje iskustvo domovinskog rata istakavši ulogu koju je o. Jakov odigrao svojim pastoralnim djelovanjem u teškim vremenima rata.

Nakon njega, u ime grada Karlovca gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je o. Jakovu na njegovom doprinosu te mu je uručio Nagradu grada Karlovca, najviše priznanje koje ovaj grad dodjeljuje. 

Nakon primitka nagrade, o. Jakov je zahvalio svima prisutnima, kao i onima koji su ostavili svoj trag u vrijeme ratnih zbivanja. Nakon toga podijelio je svoja iskustva iz tog razdoblja istakavši tri načina na koje je remetska zajednica pomagala. Prvo, osnovan je Caritas u Remetama koji je skrbio za velik broj izbjeglica, kako Hrvata, tako i muslimana i Srba, a osim toga je u samostan primljen određen broj izbjeglica. Drugo, zajednica i župa su bili molitvena podrška braniteljima te su osim toga redovito slavljene i mise na tu nakanu. Treće, braća su pastoralno djelovala na ratištu ispovijedanjem, pričešćivanjem i slavljenjem misa. O. Jakov se prisjetio različitih iskustava koja je doživio na ratištu, gdje mu je više puta bio ugrožen i život.

Nakon dodjele, uslijedila je molitva u Gospinom vrtu te svečani ručak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.