Stepinčevo u bistričkom Karmelu

Svetkovina bl. Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače 2021., proslavljena je u Karmelu u Mariji Bistrici svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio o. Stjepan Vidak, OCD. Koncelebrirao je vlč. Antun Motočić. Lijep broj vjernika koji se okupio u samostanskoj crkvi svjedoči o ljubavi i štovanju koje hrvatski narod gaji prema našem Blaženiku.

U propovijedi je o. Stjepan istaknuo bl. Alojzija prije svega kao uzor svetosti koji i mi možemo nasljedovati. Sveci svjedoče i pokazuju nam svojim primjerom stvarnu prisutnost živoga Boga, radi koje su neki bili spremni izgubiti svoj život, upravo kako bi mu ostali vjerni. Oni su tu kako bismo svoje živote uskladili s njihovima, a ne samo zato da im se divimo. Pitanje koje je o. Stjepan postavio prisutnima bilo je: „Jesmo li mi svetiji zato što je on proglašen blaženim? Hoćemo li biti svetiji ako on bude proglašen svetim?“ Upravo nam njegove kreposti služe kao ispit savjesti.

O. Vidak je posvijestio vjernicima kako u našem vremenu nije ništa teže živjeti i ostvarivati svetost nego što je to bilo tijekom Stepinčeva života, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Osim toga, njegov primjer nam pokazuje kako nam različita progonstva nisu zapreka za ostvarivanje svetosti, već upravo suprotno. Kao što kaže naš Gospodin u Evanđelju: „Blago vama kad vas, zbog mene, pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima.“ Potaknuvši sve prisutne da nastoje oko svetosti u svom životu, na što nas poziva i papa Franjo, propovjednik je upozorio kako nas danas na Zapadu uglavnom neće zateći fizičko progonstvo, ali ono duhovno, putem različitih ideologija i medija, doživljavamo svi. Ono je možda i perfidnije, jer duh koji je toliko dugo bombardiran onime što nije Božje i sam se počinje kolebati. Zato upravo iz primjera dragog nam Blaženika možemo crpiti snagu za otpor onome što nije Božje, te ljubav prema Bogu koja će nam pomoći nadvladati sve protivštine.

Na završetku misnog slavlja blagoslovljeni su bomboni u čast bl. Alojzija. On je, naime, tijekom zatočeništva u Krašiću često dijelio bombone seoskoj djeci koja su ga po tome pamtila i nazivala ga Isusom s bombonima.

Ovogodišnjoj proslavi Stepinčeva u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca prethodila je trodnevna priprava koju je vodio vlč. Antun Motočić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.