Slavlje sv. Josipa u Remetama

U godini sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom „Patris corde“ (Očinskim srcem) povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, naša je provincija osobito svečano proslavila svetkovinu ovoga velikoga sveca, koji je zaštitnik Hrvatske, ali i naše provincije.

U devetnici priprave na svetkovinu, nakon zajedničkih večernjih pohvala, slijedilo je prigodno razmatranje vezano uz osobu i kreposti sv. Josipa, nakon čega su se molile litanije na nakanu progonjene Crkve i krunica sv. Josipu. Ove su pobožnosti izabrane kako bi se sudionicima devetnice omogućilo zadobiti potpuni oprost koji se u ovoj godini dodjeljuje, uz ispunjenje uobičajenih uvjeta (ispovijed, pričest i molitva na nakane Svetog Oca), vjernicima koji učine jedan od dodatnih čina pobožnosti sv. Josipu (o dodatnim uvjetima koje je odredila Apostolska pokorničarna možete pročitati na sljedećim mrežnim stranicama. Izvornik na talijanskom: http://www.vatican.va/roman_curia/tribunals/apost_penit/documents/rc_trib_appen_pro_20201208_decreto-indulgenze-sangiuseppe_it.html; sažetak na hrvatskom: https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/potpuni-oprost-godina-sv-josipa/).

Nakon pobožnosti slavljena je sveta misa s tematskom propovijedi. Svete mise su predslavili karmelićani iz remetske zajednice i gosti svećenici.

Svečanu svetu misu na svetkovinu predslavio je o. provincijal Dario od Božje dobrote, uz koncelebraciju druge subraće. U propovjedi se osvrnuo na čašćenje sv. Josipa u Karmelu, ističući kako je sv. Terezija uvelike zaslužna za popularizaciju čašćenja ovoga sveca u Crkvi, osobito na Zapadu. Pošavši od onoga što naše konstitucije govore: „Terezijinim naime duhom zadojeni, s Blaženom Djevicom Marijom ljubimo njezina Zaručnika svetog Josipa i štujemo ga kao poniznog slugu Isusa Krista i njegove Majke; kao uzor zajedništva u molitvi s Isusom, kao providnosnog zaštitnika Reda“ (br. 52), o. Dario se osvrnuo na kreposti sv. Josipa o kojima govore Konstitucije, ističući važnost nasljedovanja njegove šutnje i poniznosti. Trebamo ga nasljedovati i u molitvi – naravno, ne u formi molitve, već u sadržaju, u duhu kojim je molio. Osvrnuo se i na značaj sv. Josipa kao zaštitnika Reda, podsjećajući da je sv. Terezija 13 od 18 osnovanih samostana posvetila upravo njemu.

Svima neka nam je blagoslovljena ova godina posvećena našemu zaštitniku, uz podsjetnik da se potpuni oprost može dobiti do 8. prosinca 2021.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.