Novaci na Bleiburškom polju i u Klagenfurtu

Dana 15. travnja 2021. novaci i gračka zajednica posjetili su Bleiburg, simbol stradanja Hrvata na koncu Drugog svjetskog rata. Učinili su to sada jer se zbog epidemioloških mjera i drugih okolnosti ni ove godine neće održati komemoracija na Bleiburškom polju. Izmolivši molitvu za sve stradale, prisjetili su se Križnog puta hrvatskog naroda koji je tu započeo. 

Nakon obilaska polja, zaputili su se prema Klagenfurtu, glavnom gradu pokrajine Koruške, koji je od Bleiburga udaljen četrdesetak kilometara. Prošetali su se do tri glavna trga, oko kojih se je smjestio najveći dio značajnih građevina povijesne jezgre grada. Najzanimljivija su bila svakako „dva najpoznatija gradska spomenika, Lindwurm i Mandl, za koje su vezane dvije gradske legende.

Prva govori o zmaju koji je maltretirao lokalno stanovništvo, sve dok lokalni vojvoda nije izgradio kulu i pozvao vitezove da se iz kule obračunaju s čudovištem. Prizor zmaja kako kruži oko kule danas se nalazi na gradskom grbu Klagenfurta, a zmaj je dobio i središnje mjesto na glavnom gradskom trgu – Neuer Platzu.

Druga legenda bavi se nastankom Vrbskog jezera, Wörtherseea, koje se nalazi i u imenu grada (puno ime glasi Klagenfurt am Wörthersee). Prema priči, na tom se području nekoć nalazio bogat grad, čije se stanovništvo odalo pomalo razvratnom životu. Tako su se jednom zabavljali dan prije Uskrsa te ih je čovječuljak (Mandl) upozorio da se raziđu kako bi izbjegli kaznu. Nisu ga poslušali, pa je uskoro grad poharala velika oluja te je nakon poplave nastalo današnje Vrbsko jezero. Na čovječuljka s bačvicom iz koje je tekla bujica vode danas podsjeća fontana u samome središtu grada. 

Osim legendi i zgodnih spomenika, tu je i mnoštvo lijepih palača i znamenitih građevina, poput Landhausa s Dvoranom grbova ili Gradskog kazališta (Stadtheater). U središtu grada nalazi se i nekoliko crkava, među kojima se ističe crkva sv. Duha.“ (Preuzeto s https://www.putovnica.net/odredista/austrija/klagenfurt)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.