Završen četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života

Nastavnim vikendom u petak i subotu 28. i 29. svibnja 2021. završen je četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života (TPŽ). Studij, čiji je inicijator i podupiratelj Hrvatska redovnička konferencija, a osnivač i organizator Hrvatska karmelska provincija sv. Oca Josipa, oblik je cjeloživotnog obrazovanja namijenjen osobnoj izgradnji, posvećivanju i duhovnom usavršavanju polaznika. Kontinuirano se odvija već osmu godinu. Svaki nastavni ciklus sastoji se od ukupno 14 nastavnih vikenda koji se izvode tijekom dviju nastavnih godina, u svakoj godini po sedam vikenda. Tri su ciklusa održana u Zagrebu (1., 2. i 4.), a jedan u Splitu (3.). Studij polaznicima nudi 24 tematska predmeta opsega od 6 do 10 nastavnih sati, koje predaju ukupno 22 nastavnika.

Od osnutka studija do danas postojalo je veliko zanimanje za upis na studij. U prvom ciklusu (2013.-2015.) bilo je upisano 48, u drugom (2015.-2017.) 39, u trećem (2017.-2019.) 67 i u četvrtom (2019.-2021.) 43 polaznika (33 polaznika cjelovitog i 10 polaznika djelomičnog nastavnog programa). Sveukupno je dakle, tijekom sva četiri ciklusa, na studij upisano 197 polaznika.

Premda su upravo završeni četvrti nastavni ciklus djelomično uvjetovale i pandemijske okolnosti, ipak je cjelovito zaokružen sav predviđeni nastavni program. Od ukupno sedam nastavnih vikenda u prvoj nastavnoj godini 2019.-2020., uživo, u prostorima Duhovnog centra sv. Ivana od Križa u Remetama, prije izbijanja pandemije održana su četiri vikenda. Dva su održana načinom nastave na daljinu (elektroničkom i online komunikacijom), a jedan je nastavni vikend iz te prve godine premješten i održan uživo tijekom druge nastavne godine, kada je to bilo moguće uskladiti s važećim epidemiološkim mjerama. U drugoj nastavnoj godini svih sedam nastavnih vikenda održano je uživo, uz poštivanje propisanih mjera, kao što su nošenje maski i  propisani razmak. Onim polaznicima koji su rizičnijeg zdravstvenog stanja i životne dobi te stoga ipak nisu mogli svu nastavu pratiti uživo u predavaonici, nastavni materijali su dostavljeni elektroničkim putem.

U povodu uspješnog održavanja i završetka nastave dvogodišnjeg ciklusa TPŽ-a, u subotu, 29. svibnja, u 12.00 sati, svetu misu zahvalnicu predvodio je predstojnik studija, prof. dr. sc. o. Jure Zečević, OCD. Uz poticajnu homiliju na teme misnih čitanja, predvoditelj je u svome obraćanju na kraju svete mise zahvalio dragom Bogu, organizatorima, podupirateljima, remetskim karmelićanima – udomiteljima studija, tajnici s. Snježani Foršek, OCDS, predstavnicama studenata i osobito svim polaznicima studija, za dvije godine ne samo obrazovanja, nego i dijeljenog zajedništva i duhovnog rasta. Poželio im je da sve što su pomoću ovog studija ugrađivali u svoj um i srce, posluži njihovom posvećenju i suobličenju Bogu, a time i njihovom vremenitom i vječnom dobru.

Predstavnica studenata, s. Antonija Grubišić, u svoje ime i u ime svih polaznika zahvalila je vodstvu studija, tajnici, predstojniku i ravnatelju za uspješno organiziranje četvrtog nastavnog ciklusa u zahtjevnim pandemijskim okolnostima te izrazila želju da oci karmelićani – uz izvrsne postojeće ponude studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti – našoj crkvi i društvu ponude i druge kvalitetne oblike duhovnog i molitvenog usavršavanja, koji bi mogli ponovno okupljati kako one koji su pohađali spomenute studije, tako i druge polaznike koji bi bili zainteresirani za takve nove ponude.

Pred ovom generacijom polaznika studija Teologije posvećenog života, nakon završene nastave, ostaje još polaganje preostalih ispita i izrada završnih radova u suradnji s mentorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.