Petrovo i godišnjica zavjeta u Brezovici

Ovogodišnje Petrovo u Karmelu u Brezovici bilo je drugačije od prijašnjih. Svečanom misnom slavlju, koje je predvodio karmelićanin o. Srećko Rimac, magistar bogoslova, pridružila se zahvala Gospodinu i Majci Božjoj sestre Mirjam od Bezgrešnog začeća (Vesna Matešić), u prigodi 25 godina njezinog služenja Kristu, Karmelu i Crkvi po životu molitve i svetih zavjeta.

Uz voditelja slavlja o. Rimca, bili su i suslavitelji don Stjepan Bolkovac, SDB, i vlč. Andrija Miličević, te bogoslovi karmelićani br. Ante Jakus i br. Jakov Milić, i ministranti i čitači Jakov i Šimun Jurilj, te Luka i Lea Balaško. O. Srećko upoznao je prisutne, na početku misnoga slavlja, s kratkim životopisom s. Mirjam koja je rođena u Zagrebu, a živjela je s roditeljima i bratom u Rijeci, gdje je završila srednju ekonomsku i hotelijerski fakultet. U Karmel je ušla 2. kolovoza 1993. godine. Nakon pet godina formacije položila je svoje doživotne zavjete 12. lipnja 1998. godine…

Nakon Evanđelja, koje je otpjevao vlč. Andrija Miličević, slavljenica s. Mirjam obnovila je svoje predanje i vjernost Gospodinu po svetim zavjetima, te krenula gorljivom hrabrošću srca u daljnji hod s Gospodinom i Majkom Božjom.

U nadahnutoj homiliji propovjednik je govorio o dvojici prvaka apostolskih, sv. Petru i Pavlu, koji su temelji Crkve, a Isus ih je izabrao u svoju službu. Naglasio je da Bog može učiniti velike stvari u životu ljudi koje poziva u svoju službu, a čovjek je onaj koji slobodno odgovara na taj Božji poziv. „Nitko sam sebe ne poziva. Bog je u središtu današnjega slavlja. A ljudski stvor, što može dati Bogu? Može dati nešto što naizgled posjeduje. Najviše što može dati jest prikazati Bogu samoga sebe. To je sestra Mirjam učinila prije 28 godina kada je prikazala cijeli svoj život Bogu. Bogu nije dala nešto od sebe, nego cijelu sebe. Jer ‘ljubav se plaća samo ljubavlju’, kaže sv. Ivan od Križa. A zavjeti su samo sredstvo po kojemu se ostvaruje to potpuno darivanje. Svaki poziv je ne samo velika tajna, nego i otajstvo ljubavi između duše i Isusa, između Zaručnika i zaručnice“, rekao je između ostalog o. Rimac.

Poziv mistici uspoređuju s brakom, koji se na tajanstven način odvijao i u duši s. Mirjam, jer je ona u snazi Isusove ljubavi ostavila sve i pošla za svojim Zaručnikom. Taj Božji dar sestre Mirjam darovan je po njoj čitavoj zajednici, koja je danas Bogu zahvalila na tom daru poziva i na 25. obljetnici redovničkih zavjeta.

Isus je duboko ušao u njezin život i promijenio ga po Djevici Mariji. Marija ju je dovela prije 28 godina u svoj Red, u Karmel u Brezovici, i ona je imala posebnu ulogu na njezinom duhovnom putu. Ustanove bosonogih karmelićanki kažu da sestre moraju živjeti u prijateljstvu s Kristom i Marijom, Djevicom vjernom, koja je uzor posvećenog djevičanstva, savršene poslušnosti i siromaštva. Ona je također primjer kako ljubav može dušu  preobraziti u Krista i sjediniti je s njime, a što možemo iščitati u poruci Blagovijesti.

Osvrnuvši se na Prvake apostolske, sv. Petra i sv. Pavla, propovjednik je naglasio da je susret s Isusom promijenio njihove živote, a tako je i s. Mirjam susrela Isusa preko Marije i promijenila svoj dotadašnji život. Petar i Pavao postali su apostoli, a s. Mirjam karmelićanka. Marija je bila poveznica između njih, jer je ona Kraljica apostola i Majka i Kraljica Karmela.

Propovjednik je još govorio o tome što znači biti zaručnica Kristova i preobraziti se u Srce Zaručnikovo. Isto tako poručio je prisutnima, prema sv. Elizabeti od Trojstva, da biti zaručnica znači „imati oči u Njegovima, misli obuzete Njime, srce svo zauzeto, sve zahvaćeno, kao izvan sebe i prešlo u Njega, dušu puno Njegove duše, puno Njegove molitve, čitavo biće zarobljeno i darovano. To znači ući u sve Njegove radosti, dijeliti sve Njegove žalosti. To znači biti plodna, suotkupiteljica, privoditi duše k milosti…, Zaručnica u Karmelu, to znači imati goruće srce proroka Ilije, pronicavo srce Terezije, goriti od revnosti za Njegovu slavu.“

Takvu zaručničku ljubav poželio je o. Srećko s. Mirjam, kao i svim sestrama i prisutnim vjernicima, te završio homiliju navodeći misao bl. Marije Kandide od Presvete Euharistije: „,Otkrila sam tajnu: tolika ljubav, tolika strast za Isusa u Hostiji, za Isusa koji boravi među nama, došla mi je od Marije! Ima u tome nešto od njezina Srca!’ Otvorimo se i mi Mariji i neka ona u nas ulije makar dio svoga Srca da se i u nama kao i u bl. Mariji Kandidi pojavi tolika ljubav prema Isusu.“

Na kraju misnoga slavlja, don Bolkovac je zahvalio voditelju slavlja i svima prisutnima, te čestitao slavljenici i sestrama. O. Rimac podijelio je s. Mirjam i sudionicima slavlja svečani blagoslov, a vjernici su, pod vodstvom sestara karmelićanki i orguljašice s. M. Bonite Kovačić, zapjevali gromoglasni „Do nebesa nek se ori!“, i dali Gospodinu čast i slavu po apostolskim prvacima i po srebrnoj jubilarki s. Mirjam. Bratsko-sestrinsko druženje u govornici nije izostalo, kao ni preporuke u molitve za daljnji zajednički hod s Gospodinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.