Proslava srebrnog jubileja s. Terezke od Deteta Jezusa

U subotu, 25. rujna 2021., u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svečanom zahvalnom misom proslavljena je 25. obljetnica redovničkih zavjeta s. Terezke od Deteta Jezusa (Južnič). Euharistijsko slavlje predslavio je o. Srećko Rimac, OCD, suslavio je vlč. Antun Motočić, a asistirali su karmelski bogoslovi, br. Juraj od Terezije od Djeteta Isusa i br. Alojzije od Božanskog Srca Isusova. Okupili su se i članovi obitelji s. Terezke koji su pristigli iz Slovenije: mama, dvojica braće te sestra s obitelji, da u zajedništvu sa sestrama bistričkog Karmela daju hvalu Bogu za proživljenih 25 godina zavjeta s. Terezke.

Na početku misnog slavlja o. Srećko je na slovenskom pozdravio članove obitelji, te im zahvalio što su s. Terezku darovali Bogu. Istaknuo je kako ju time nisu izgubili, već je ona po Isusu na taj način još snažnije s njima povezana. Ostatak misnog slavlja bio je na hrvatskom jeziku, izuzevši jedan važan trenutak – obrazac zavjeta. Prije homilije o. Srećka, s. Terezka je obnovila svoja obećanja čistoće, siromaštva, i poslušnosti svemogućem Bogu i time potvrdila savez koji je sklopljen prije 25 godina u Karmelu sv. Jožefa i Brezmadežnega Srca Marijinega u Sori u Sloveniji.

U homiliji je o. Srećko istaknuo kako je ono što danas slavimo velika ljubav Božja iskazana prema s. Terezki. Hvalimo ga zbog Njega i Njegovih djela, kako to izražava Psalam 136 koji smo u liturgiji čuli: „Hvalite Gospodina jer je dobar, vječna je ljubav njegova!“ Zasluga za jubilej koji danas slavimo u prvome redu pripada Bogu, jer On je prvi od kojega sve dolazi. O. Srećko je nastavio: „On je onaj koji je pozvao Tanju Mariju Južnič, kad je imala 21 godinu, da sve ostavi i da ga nasljeduje u Karmelu. Ljubav prema Bogu bila je jača od svih veza, pa i roditeljskih. Tanja je bila privučena od Isusa i ušla je u Karmel, te je tako počela unutarnja avantura.“

Obrativši se slavljenici, o. Srećko je rekao kako ju je Bog doveo u zemlju Karmela da se hrani njezinim plodovima, te je, evocirajući lik proroka Ilije, duhovnog oca karmelićana, dodao: „Nadam se da ste se i Vi zajedno sa sv. Ilijom prorokom, ocem našeg Reda, sakrili na potoku Keritu i da pijete iz njega.“

Osvrnuo se i na zaštitnicu s. Terezke, sv. Malu Tereziju i njezin put malenosti. Ova malenost podrazumijeva jednostavnost i samozatajnost. Potaknuo je s. Terezku da kroči tim putem i da, predavši sve Isusu, poput Male Terezije i dalje svojim životom raduje Srce Isusovo.

Proslava jubileja se nastavila i nakon misnog slavlja obiteljskim ručkom te susretom sa sestrama u govornici samostana.

S. Terezka od Deteta Jezusa (Tanja Južnič) rođena je 1973. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Nakon završetka srednje škole i jedne godine Teološkog fakulteta u Ljubljani ulazi u Karmel sv. Jožefa i Brezmadežnega Srca Marijinega u Sori 1994. Prve zavjete položila je 8. rujna 1996., a svečane na isti datum 1999. godine. Obavljala je različite službe u samostanu. Od 2019. na privremenom je boravku u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici. Čestitamo s. Terezki na dosadašnjih 25 godina zavjeta i želimo joj još mnogo godina u Gospodnjem vinogradu, na Njegovu slavu i spasenje mnogih duša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.