Drugo pismo Generalnog definitorija

Draga braćo i sestre terezijanskog Karmela!

Bratski vas od srca pozdravljamo. U ozračju nade i obnovljene predanosti na koje nas poziva Došašće, od 6. do 16. prosinca održali smo tromjesečni sastanak Generalnog definitorija. Nakon kratkog sastanka u listopadu prošle godine, ovaj put smo mogli potpunije pristupiti radnim temama koje su nam dodijeljene na službu Reda. Sada su svi članovi definitorija mogli osobno sudjelovati na sastanku u Rimu.

U molitvi smo se prisjetili naše braće nadbiskupa Jurja Tambale, koji je preuzeo nadbiskupiju Lilongwe (Malavi) 27. studenoga, i nadbiskupa Petra Chunga, koji je svoju službu nadbiskupa Seula (Koreja) inaugurirao 8. studenoga. Zazivamo na njih Gospodinov blagoslov u ovoj novoj crkvenoj službi koja im je povjerena.

 

Novo šestogodište

Središnja tema rada definitorija bili su prioriteti šestogodišnjeg razdoblja, proizašli iz promišljanja i odluka posljednjeg generalnog kapitula. Dokumenti kapitula poslani su cijelom Redu u digitalnom obliku, kao i u tiskanom obliku onima koji su ih zatražili; mogu se konzultirati i na web stranici Generalne kurije. Njima će biti pridružena najnovija verzija pro manuscripto cjelovitog teksta Odredbi za primjenu Ustanova kako bi se olakšalo konzultacije, s obzirom da je Generalni kapitul uveo promjene u dobar dio njih.

Što se tiče Deklaracije o karizmi, Definitorij predlaže svim zajednicama program čitanja i razmišljanja u osam modula tijekom sljedeće 2022. godine. Kako bi se olakšao rad, za svaki od modula bit će poslan jednostavan nacrt čitanja i snimljene kratke video prezentacije na raznim jezicima. Cilj je napredovati u razmišljanju i dijalogu među svima o našem načinu življenja terezijanske karizme na ažuriran i inkulturiran način. Ova prva faza na početku šestogodišta pomoći će u pripremi trogodišnjih provincijalnih kapitula, kojima je izravno povjerena zadaća ukazivanja na konkretne oblike za praktičnu primjenu načela sadržanih u Deklaraciji o karizmi.

Jedna od uvijek temeljnih tema za nas je formacija, kako je podsjetio Generalni kapitul i kako to naglašava i Deklaracija o karizmi. Iz različitih razloga, sve je više potrebno posvetiti posebnu pozornost svim aspektima koji se odnose na početnu i trajnu formaciju. Veliku pozornost treba posvetiti početnom razlučivanju kandidata, pratnji tijekom svih faza redovničkog života, odabiru i pripremi odgojitelja i članova formacijskih zajednica, usvajanju karizme, studiranju itd. U skladu s odlukama Kapitula, započeli smo proces revizije Ratio institutionis Reda, koji će se potom koristiti za ažuriranje ratio svake provincije. U tu svrhu osnivamo međunarodno povjerenstvo koje će biti potvrđeno i počet će s radom u najkraćem mogućem roku. S druge strane, već smo razvili jednostavan osnovni vademecum za početnu formaciju, s nekim temeljnim načelima koja smatramo od velike važnosti u današnje vrijeme; bit će objavljen u najskorije vrijeme. Vid koji treba poticati u formaciji je međuprovincijska suradnja; na primjer, vidjeli smo da organizacija tzv. drugog novicijata, prije svečanog zavjetovanja, daje plodove u raznim krajevima (Indija, Amerika, anglofona i frankofona Afrika, Europa…).

Drugo područje kojemu General i Definitorij žele dati novi poticaj je pastoral mladih. Razgovarali smo o nekim inicijativama koje su već u tijeku ili se planiraju u bliskoj budućnosti. Tako je stvorena dijaloška skupina o pastoralu mladih u Europi s nekim redovnicima koji izravno rade s mladima ili imaju iskustva u ovom području. Odlučeno je da će General svake godine mladima slati pismo na temu vezanu uz karmelsku duhovnost. Razgovarali smo i o 1. međunarodnom susretu „Mladi, mistika i humanizam“, koji će se održati u CITES-u u Avili u srpnju 2022. Nadalje, odgovarajući na zaprimljeni zahtjev iz Portugala, pozdravljamo i dajemo suglasnost za organizaciju karmelskog susreta mladeži u Fatimi u povodu Svjetskog dana mladih koji će se održati od 1. do 6. kolovoza 2023. u Lisabonu.

 

Obljetnice sljedećih nekoliko godina

Tijekom ovog šestogodišnjeg razdoblja imat ćemo priliku proslaviti neke značajne obljetnice vezane uz svece Reda. Prva od njih, iduće godine, jest 4. stogodišnjica kanonizacije svete Terezije od Isusa (12. ožujka 1622.). General će sudjelovati na euharistijskom slavlju zakazanom za 12. ožujka u rimskoj crkvi Il Gesù koje će predvoditi Papa. Naši akademski centri, poput Terezijanuma i CITES-a, organiziraju razne događaje tim povodom. Pozivamo cijeli Red da iskoristi ovu obljetnicu i nastavi produbljivati spoznaju one koju prepoznajemo i zazivamo kao našu svetu Majku, kako bi karizma koju joj je Bog udijelio i dalje bila živa i aktualna u nama.

Nadalje, 2023. godine obilježava se 150. obljetnica rođenja Terezije od Djeteta Isusa i prva stogodišnjica njezine beatifikacije, a 2025. stota obljetnica njezine kanonizacije. Koristeći ovu priliku i u skladu s odlukom koju je odobrio Generalni kapitul (Odluka br. 3), predlažemo svim zajednicama Reda čitanje autobiografskih rukopisa u godinama od 2023. do 2025. U tu svrhu, i u suradnji s Pariškom provincijom, pripremit ćemo nekoliko kratkih vodiča za čitanje i razmišljanje kako bismo potaknuli meditaciju polazeći od Terezijinih tekstova, u kontekstu našeg trenutnog razmišljanja o karizmi.

Konačno, 2026. godine navršit će se 300 godina od kanonizacije sv. Ivana od Križa i 100 godina od njegova proglašenja Naučiteljem Crkve. Namjeravamo obilježiti i ove obljetnice, no o konkretnom načinu odlučitćemo naknadno.

 

Odgovornosti definitora

Na sastanku definitorija prošlog listopada svaki od definitora već je dobio zadatak baviti se određenim sektorom života Reda. Sada smo odredili zemljopisna područja za koja će pojedini biti izravnije odgovorni za uobičajenu pratnju i za animaciju života provincija, prema ovoj raspodjeli:

1) o. Agustí Borrell: Španjolska i Portugal.

2) o. Pius James D’Souza: Indija, Šri Lanka, Bangladeš, anglofona Kanada.

3) o. Philbert Namphande: anglofona Afrika.

4) o. Roberto Maria Pirastu: Srednja i Istočna Europa, Italija, Malta.

5) o. Christianus Surinono: istočna Azija, Kina, Australija.

6) o. Martín Martínez: Latinska Amerika.

7) o. Christophe-Marie Baudouin: Engleska, Irska, Nizozemska, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Belgija, Švicarska, Švedska, Danska, Island, frankofona Kanada, Libanon, Egipat, Irak.

8) o. Jean-Baptiste Pagabeleguem: frankofona Afrika, Madagaskar, Indijski ocean.

Što se tiče pastoralnih pohoda, oni se neće nužno podudarati s gore navedenim regijama. U nekim slučajevima posjet će obavljati General i definitor ili dva definitora. Ovisno o mogućnostima, General će biti nazočan završetku ili nekom drugom terminu posjeta. Završno izvješće koje sastavi vizitator pregledat će i odobriti Generalni definitorij na svom sastanku koji slijedi, na kojem će se također donijeti najprikladnije odluke za dobrobit te provincije. Planirana raspodjela posjeta je sljedeća:

  • O. General sudjeluje u najvećoj mogućoj mjeri (osobno ili elektroničkim putem) u zaključivanju pohoda koje obavljaju definitori. Osobno posjećuje generalnu delegaturu Izraela, s o. Martinom povjerenstvo Čilea, s o. Christianusom provinciju Karnataka-Goa, a s o. Pijem provincije Malabar i Tamilnadu.
  • o. Agustí posjećuje provincije Meksiko, Navaru i Portugal.
  • o. Pio posjećuje provincije Andhra Pradesh i Delhi te povjerenstvo Indonezije, s Generalom provincije Malabar i Tamilnadu, s o. Philbertom provinciju Manjummel, a s o. Christophe-Marijom provinciju Južna Kerala.
  • o. Philbert posjećuje provincijalnu delegaturu Zapadne Afrike, s o. Jean-Baptisteom ostatak okružja i nazočnosti u Africi i na Madagaskaru, a s o. Piom provinciju Manjummel.
  • o. Roberto Maria posjećuje talijanske provincije, provincije Krakow, Hrvatsku i Pariz, te poluprovincije Njemačke, Malte i Mađarske, kao i zajednice drugih provincija prisutnih na tim područjima.
  • o. Christianus posjećuje provincije Koreje i Filipine, Regionalni vikarijat Australije (sa zajednicama drugih provincija prisutnih u zemlji) i generalne delegature Japana i Tajvana-Singapura, a s Generalom provinciju Karnataka-Goa.
  • o. Martín posjećuje krajeve Latinske Amerike (osim Meksika) i Iberijsku provinciju.
  • o. Christophe-Marie posjećuje englesko-irske provincije, Avignon-Aquitaine, Kalifornija-Arizona, Oklahomu, Washington i Varšavu, poluprovincije Libanon, Austriju, Flandriju i Nizozemsku, prisutnost u Kanadi i Generalnu delegaturu Egipta, kao i zajednice drugih provincija prisutnih na svim tim teritorijima, a s o. Pijom i provinciju Južne Kerale.
  • o. Jean-Baptiste posjećuje pokrajinsko izaslanstvo Malavija, a s o. Philbertom ostatak okružja i nazočnosti u Africi i Madagaskaru.

Točni datumi pastoralnih pohoda bit će definirani u razgovoru s poglavarima dotičnih okružka, otprilike prema redoslijedu iz prethodnog šestogodišta.

 

Generalna kurija

Zajedno s Generalnim definitorijem, službe svih članova zajednice Generalne kurije ključne su za upravljanje Redom. Tijekom našeg sastanka analizirali smo povijest i trenutnu stvarnost različitih tajništava i ureda kurije. Prije svega, osjećamo potrebu izraziti našu iskrenu zahvalnost u ime cijelog Reda za predanost i učinkovitost onih koji su trenutno zaduženi za svaki sektor. U dijalogu s njima tražit ćemo načine da ustrojstvo Generalata prilagodimo novim potrebama koje se javljaju u tako promjenjivom vremenu kakvo je naše. U tom smislu se izrađuje vodič o odgovornostima svakoga od njih, raspoloživim sredstvima, mogućim suradnicima, kao i načinu kako da odnos s Definitorijem uvijek bude tečan, transparentan i učinkovit.

S o. Jean-Josephom Bergarom, glavnim prokuratorom, detaljno smo ispitali značajan posao koji on obavlja u različitim odjelima Svete Stolice u ime Reda. S njim smo ispitali status nekih tekućih postupaka, općenito povezanih s osobnim situacijama pojedinih redovnika ili s djelovanjem različitih provincija. Postali smo svjesni potrebe da nadređeni poduzmu nužne korake u svakom pojedinom slučaju i donesu najprikladnije odluke, posebno kada se radi o neregularnim situacijama, a još više kad su u pitanju pritužbe bilo koje vrste. Generalni prokurator ostaje uvijek na raspolaganju onima kojima je njegov savjet potreban kako bi znali kako postupiti u različitim slučajevima.

Također zahvaljujemo generalnom ekonomu, o. Paolu De Carliju, na opširnim informacijama koje nam je dao o trenutnom stanju financija Generalne kurije, kao i o institucijama i zajednicama povezanih s Terezijanumom. S njim smo razgovarali o mogućim načinima odgovora na sadašnje i buduće potrebe ekonomske naravi (odnosi s provincijama, izvori financiranja, savjeti i suradnja stručnjaka itd.).

Razgovarali smo s o. Jérômeom Paluku, tajnikom za misijsku suradnju, o tome kako upravljati donacijama i savjetima koje Tajništvo pruža kako bi se olakšalo dobivanje financijskih sredstava za različite misijske projekte. Ažurirani dokument sa svim potrebnim informacijama nalazi se na odgovarajućem dijelu web stranice Generalne kurije. Podsjetili smo također da je Generalni kapitul ponovno odobrio zahtjev da sve provincije godišnje doprinose u ekonomski fond Tajništva za misijsku suradnju.

Definitorij je posvetio i jednu sjednicu Svjetovnom redu. Poslušali smo o. Ramira Casalea, novog delegata i tajnika OCDS-a, koji je predstavio trenutno stanje Svjetovnog reda. I sam ga malo-pomalo upoznaje, zahvaljujući i stalnom kontaktu s o. Alzinirom Debastianijem i o. Aloysiusom Deeneyjem, dvojicom dosadašnjih delegata. Potonjima moramo zahvaliti, kako na velikom poslu koji su obavili tijekom svojih mandata, tako i na dostupnosti i iskustvu koje i dalje stavljaju u službu Reda. S o. Ramirom smo razgovarali o nekim inicijativama koje za cilj imaju promicanje vitalnosti Svjetovnog Karmela u cijelom svijetu, kao i intenziviranje odnosa između svih članova Reda (braće, redovnica i laika), kako bi on bio primjeren današnjem vremenu i obogaćujući za sve.

S o. Rafałom Wilkowskim, tajnikom za redovnice, razgovarali smo o njegovoj službi ispomoći bosonogim karmelićankama diljem svijeta. Ponudio nam je opsežan aktualni pregled samostana i federacija. Bavili smo se i nekim specifičnim slučajevima samostana ili federacija koji zahtijevaju posebnu pozornost u ovom trenutku. Želimo održati i produbiti blizinu i bratsko zajedništvo s našim sestrama. To je bitan element karizme, koji nas međusobno obogaćuje.

 

Kultura, akademski centri i središta formacije

Još jedna tema bilo je stanje intelektualne aktivnosti i centara za učenje u Redu. S tim u vezi formira se međunarodna skupina koja će se sastati sljedećeg lipnja s ciljem promišljanja i sugeriranja ideja za promicanje intelektualnog rada i koordinacije među onima koji se posvete ovom temeljnom području u životu Reda. Također smo analizirali različite aspekte koji se odnose na naš teološki fakultet Terezijanum i njegove buduće mogućnosti. Što se tiče CITES-a, nastavljaju se koraci za uspostavljanje Papinskog instituta mistike i dobivanje akademskog priznanja studija završenih u Centru.

Što se tiče zajednica Terezijanuma, o. Johannes Gorantla je nedavno preuzeo svoju novu poziciju poglavara zajednice specijalizanata (Seminarium Missionum). Njegov prethodnik, o. Gustavo Prats, imenovan je članom odgojne zajednice Međunarodnog teološkog zavoda. O. François-Marie Léthel će neko vrijeme ostati u stalnoj zajednici Terezijanuma, napuštajući zajednicu zavoda nakon 27 godina plodne službe, na kojoj mu u ime cijelog Reda od srca zahvaljujemo.

 

Borba u prevenciji zlostavljanja

Kao i cijela Crkva, osjećamo bol i zabrinutost zbog zlostavljanja svih vrsta koja su se događala i događaju se u našem društvu, a i u Crkvi i u redovništvu. Ne možemo ostati ravnodušni na patnju žrtava i nedosljednost onih koji tvrde da žive po Evanđelju, a vrše nasilje nad najslabijima. Kako stoji u poruci Generalnog kapitula, „slušanje nam otvara oči kako bismo sa svom braćom i sestrama koji se neumorno bore za obranu života i ljudskog dostojanstva sudjelovali u prevenciji i borbi protiv svih zlostavljanja maloljetnika. i ranjivih osoba“ (Dokumenti 92. generalnog kapitula OCD, str. 85).

Budući da je građansko, pa čak i crkveno zakonodavstvo različito u svakoj zemlji i regiji, nije moguće predložiti protokol koji vrijedi za cijeli Red. Stoga Definitorij traži od svih provincija da sastave vlastiti protokol za borbu i sprječavanje zloporaba, koji uzima u obzir naznake biskupskih konferencija regije i koji kao referencu može uzeti model drugih institucija. Istodobno, potrebno je redovnicima od samog početka ponuditi ozbiljnu formaciju koja pomaže da se izbjegne bilo kakvo zlostavljanje. Pozornost treba obratiti i na područje ispovijedi i duhovne pratnje, gdje se mogu pojaviti situacije zlostavljanja koje sve češće dovode do podnošenja pritužbi.

 

Sinodalnost

Crkva je u potpunosti ušla u proces pripreme i provođenja Sinode o sinodalnosti. Sa svoje strane pozdravljamo poziv da aktivno sudjelujemo u ovom vrlo važnom i značajnom iskustvu te ga upućujemo cijelom Redu. Prikladno je aktivno se odazvati pozivu Crkve da svojim stajalištem pridonesemo sinodalnom promišljanju.

S druge strane, vjerujemo da je ovaj proces i prilika da rastemo u sinodalnom stavu među nama: svakako moramo ići daleko u slušanju jedni drugih, u sudjelovanju svih u promišljanju, u donošenju odluka, u bratskom radu i suradnji. To se ne tiče samo braće, već i Reda u cjelini, u svijesti da samo u međusobnom i dubokom slušanju redovnika i redovnica i laika možemo u potpunosti usvojiti i živjeti svoju karizmu. Dijelimo sa svima vama svoj nemir i našu želju: kako ići naprijed, a da se ne zadovoljimo dobrim namjerama ili govorima, na putu sinodalnosti i udioništva sviju nas koji činimo terezijansku karmelsku obitelj?

 

Život u provincijama

Definitorij se također bavio brojnim drugim pitanjima koja se odnose na pojedine provincije i okružja. U svakom slučaju nastojali smo upoznati i analizirati situacije i okolnosti, adekvatno razlučiti i odgovoriti na zaprimljene zahtjeve ili donijeti potrebne odluke.

Definitorij želi imati otvoreni dijalog sa svima i pomno pratiti život naših različitih stvarnosti i prisutnosti, kako bi izvršio poslanje koje nam je povjereno u službi Reda. Iz tog razloga, pozivamo sve da nam se javite kad god smatrate da je potrebno, na najprikladniji način, na primjer putem definitora odgovarajućeg područja ili glavnog tajnika.

 

O svetkovini Isusova rođenja pripremamo se s radošću slaviti jedinorođenog Sina Božjega koji dolazi na svijet da nas učini dionicima svoga božanskog života. S Terezijom od Isusa (citat je onaj koji smo priložili pozdravima koje je poslao Generalat) možemo zapjevati: „O velike radosti, jer čovjek je već Bog!“

Sretan Božić svima.

Uz bratski pozdrav,

 

o. Miguel Márquez Calle, General

o. Agustí Borrell i Viader

o. Pius James D’Souza

o. Philbert Namphande

o. Roberto Maria Pirastu

o. Christianus Surinono

o. Martín Martínez Larios

o. Christophe-Marie Baudouin

o. Jean-Baptiste Pagabeleguem

 

Izvornik: https://www.carmelitaniscalzi.com/2021_lettera-definitorio_2-it/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.