Obavijesti s 12. redovite sjednice Provincijalnog savjeta

Ova sjednica Provincijalnog savjeta bila je zakazana za 22. siječnja, ali je pomaknuta na 10. veljače zbog (naknadno otkazanog) susreta karmelićanskih odgajatelja iz Europe.

  1. Ukratko je prokomentiran program Generalne vizitacije od 22. travnja do 27. svibnja ove godine.
  2. Kuća molitve „Karmel Alojzija Stepinca“ u Jezerinama: nakon pohoda o. Tihe i izrade plana nužne restrukturacije postojećih objekata radi mogućnosti boravka i djelovanja manje zajednice, razmotreni su i drugi aspekti naše dosadašnje prisutnosti i njene perspektive na istoj adresi, te je dogovoreno da se odlučni koraci pokrenu nakon Generalne vizitacije.
  3. Na temelju dopisa od 11. 1. 2022. odobren je prijedlog Školskog odbora Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu da se uvede „Ugovor o školovanju učenika“ na godinu dana, počevši od školske godine 2022/2023., te se daje prethodna suglasnost za odgovarajuće preinake Statuta.
  4. Na temelju radnog lista iz Generalne kuće i posljednje redakcije „Deklaracije o karizmi“ prihvaćene na Generalnom kapitulu, što je sve u hrvatskom prijevodu dostavljeno mailom priorima 4. veljače, Provincijalni savjet potiče zajednice na zajedničko proučavanje teksta i donošenje praktičnih zaključaka, za što će se zasigurno zanimati i naš Generalni vizitator prigodom skorog posjeta.
  5. U skladu s dopisom iz Generalne kuće Prot. N. 2021/462 DF od 15. prosinca 2021. ponovno su uspostavljeni pregovori s provincijom Središnje Italije u vezi nastavka naše prisutnosti u Panfilu (Rim). Trenutno očekujemo od njih prijedlog novog ugovora.
  6. Usuglašen je stav Provincijalnog savjeta da službena suradnja s Karmelom Božjeg milosrđa nije moguća dok se ne riješi pravni status o. Dražena kojemu 13. svibnja ističe eksklaustracija.
  7. O. Anto i br. Nikola su nedavno bili u bratskom posjetu o. Miroslavu u Njemačkoj, a o. Tadej se zbog izvjesnih zdravstvenih poteškoća privremeno nalazi u Zagrebu.
  8. O. Nikola je izvijestio da je u ime redovničkih studenata upućena zamolba Velikom kancelaru KBF-a u Zagrebu da se satnica seminara i izbornih predmeta ne stavlja kasno popodne i navečer, što uvelike otežava obdržavanje dnevnog reda formativnih redovničkih zajednica. Kako se odgovor već neko vrijeme očekuje, Provincijalni savjet je zadužio o. Nikolu da provjeri kakvu satnicu ima KBF u Đakovu, radi eventualnog preseljenja studentata u mjesto gdje će naša braća u formaciji koja se spremaju za svećeništvo moći imati redoviti duhovni i zajednički život: „Religioso y estudiante – religioso por delante“ – „Redovnik i student – no prvo redovnik“ (Sv. Ivan od Križa).
  9. Na zamolbu zainteresiranih odobrene su dvije simbolične donacije za projekt izgradnje pastoralnog centra Makedonske pravoslavne Crkve u Zagrebu i za bušenje zdenaca u Južnom Sudanu u Africi.
  10. Provincijalne duhovne vježbe, pod vodstvom o. Krešimira Bahmeca,održat će se ove godine:

1. termin na Buškom jezeru: 21.-26. kolovoza (od nedjelje navečer do petka s ručkom)

2. termin u Krku: 2.-7. listopada (od nedjelje navečer do petka s ručkom)

Sljedeća redovita sjednica Provincijalnog savjeta predviđena je u Grazu, 24. ožujka u 15 sati, ukoliko to okolnosti dopuste.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.