Dva važna pitanja iz Generalne postulature

Draga braćo i sestre u Karmelu, pozdrav svima iz Generalne postulature.

Ovom prigodom vam skrećem pozornost na dva važna i hitna pitanja:

1. Mučenice iz Compiègnea.

Dopisom od 1. veljače 2022. Kongregacija svetaca objavljuje da je Sveti Otac odobrio otvaranje procesa kanonizacije „po ekvivalenciji“naših dragih blaženih mučenica iz Compiègnea, na zahtjev Francuske biskupske konferencije, uz potporu našeg Reda. Ova dobra vijest nas potiče da radimo za ovu stvar s radošću i predanošću.

Posao koji slijedi jest pokazati raširenost po svijetu glasa svetosti i znakova koji prate štovanje ovih mučenica. Stoga vas molim da navedete sva mjesta njima posvećena  (kapele, crkve, spomenike itd.) i skupine koje ih posebno štuju; kao i da prijavite sve zahvale i uslišanja po njihovom zagovoru, bilo iz osobnog iskustva,bilo da imate samo informaciju. Svi doprinosi neka budu poslani u najkraćem mogućem roku putem e-pošte na: [email protected]
pozivajući se na gđu Claire Millet, OCDS.

2. Relikvije

Na web stranici Postulature (www.postocd.org), kao i na povezanoj Facebook stranici, bila je objavljena „službena izjava“ o relikvijama Reda i njihovoj autentičnosti. Tu je potreban zaista veliki oprez, billo s naše strane (zahtjevi moraju biti ozbiljno formulirani izravno postulatoru i to za javno bogoslužje), bilo u našoj okolici (prijaviti bilo kakvu zloporabu).

Podsjećam da je 16. prosinca 2017. Kongregacija za kauze svetaca izdala konkretnu uputu s tim u vezi koju pozivam da pročitate (Relikvije u Crkvi: autentičnost i očuvanje) jer je to važeće zakonodavstvo po tom pitanju danas.

Podsjećam također da je za prepoznavanje tijela ili značajnijih relikvija (većih dijelova tijela) potrebna dozvola Kongregacije, koju se traži preko postulatora, posebno određenim kanonskim putem. Na isti način treba tražiti dozvolu i za hodočašće značajnijim relikvijama.

Zahvaljujem na pozornosti i na onome što ćete moći učiniti po ovim pitanjima. Osobno i dalje stojim na raspolaganju, bilo što se tiče Postulature, bilo liturgije.

Srdačan pozdrav u Kristu svima, u molitvenom zajedništvu, s Korizmom pred vratima,

 

o. Marko od Presvetog Srca, OCD

Generalni postulator

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.