Drugi dan trodnevnice u čast sv. Ocu Josipu

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, mons. Antun Sente, predvodio je drugi dan trodnevne priprave za Josipovo u Karmelu u Brezovici u četvrtak 17. ožujka. Nadahnjujući se na misnim čitanjima dana, osvrnuo se na Josipovo pouzdanje u Boga i na njegovu vjernost Djevici Mariji kada je ostao zatečen njezinom trudnoćom: „Ja vjerujem da Josip uopće nije sumnjao u Marijinu nevinost, ali kako objasniti? To je slika kada ne možemo svojim bližnjima objasniti što se s nama događa. Nastaje životna situacija kada se pitamo: gdje je tu Bog? Josip i Marija sve predaju dragom Bogu. Kada donosimo odluku da želimo biti posve Božji, dolazi kušnja da se vidi koliko smo čvrsti u svojoj odluci. Valja nam učiti od sv. Josipa. Josip je sav uronjen u Boga. On ne uzima ulogu suca i ne presuđuje Mariji. Svjestan je posljedica svojih riječi, stoga ih ne izgovara. Ne razumije, ostaje ponizan, želi se povući. On ostaje predan Bogu, za razliku od nas koji često donosimo krive odluke, kriva mišljenja radi nekih poluinformacija.“Tumačeći Evanđelje o bogatašu i siromašnom Lazaru, mons. Sente je istaknuo da se bogataš oslanjao na svoje snage, na talente koje je od Boga primio. Dobra koja je stjecao zadržavao je za sebe, ne dijeleći ih s drugima, dok se siromah Lazar uzdao samo u Boga od kojega je naposljetku dobio i utjehu. Bogataš, iako je bio u mjestu trpljenja, gledao je s visoka Lazara i tražio da mu služi. Propovjednik ga je usporedio s ljudima koji su samodostatni, koje drugi moraju posluživati. Sv. Josip, iako je imao razloga držati se visoko, to nikad nije činio. Dapače, on cijeli svoj život stavlja u službu Marije i Isusa. Njegova briga je posluživati Boga. Gledajući na Josipov, Marijin i Isusov život, puno toga možemo iščitati za naš život.

„Josip je svetac kojega je sv. Terezija Avilska otkrila našoj Crkvi. Poticala je druge da ga časte i da mu se utječu u svim potrebama. Dolazim iz Nacionalnog svetišta i slušam brojna uslišanja izmoljena od sv. Josipa. Potičem i vas da se uzdate u njegov zagovor. Lijepo je da častimo sv. Josipa. Siguran sam da je Mariji drago kada pričamo o njezinom mužu. Prije 335. godina, točnije 9. i 10. lipnja 1687. godine,  izabrali su naši preci sv. Josipa za svog nebeskog zaštitnika. Budimo mi ti koji će promicati pobožnost sv. Josipa. On nam neće ostati dužan. Slobodno mu recite u svojim molitvama: ‘Onaj rektor iz tvog Nacionalnog svetišta je rekao da mi ti nećeš ostati dužan’“, poručio je predvoditelj slavlja.

Misno slavlje pjesmom su animirale čuvarice svetišta, a za orguljama je bila s. M. Kristina Jadanić.

Na kraju je rektor Nacionalnog svetišta podsjetio vjernike da na današnji dan Irci slave svoga nebeskog zaštitnika, sv. Patrika, te im je zaželio da u subotu još više i svečanije slave sv. Josipa, zaštitnika Domovine, Crkve i Karmela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.