Proslava Karmelske Gospe u Karmelu sv. Josipa

Svečanom večernjom euharistijom u čast Blažene Djevice Marije od gore Karmela, obilježena je 16. srpnja 2022. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj svetkovina zaštitnice Karmelskog reda. Euharistiju je tom prigodom, uz nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuru Hranića, predvodio nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Pozdravljajući prisutne svećenike, bogoslove i okupljeni vjernički puk, mons. Srakić je na početku misnog slavlja uputio svoju čestitku domaćoj zajednici sestara karmelićanki, spominjući se 78. obljetnice Mlade mise pokojnog biskupa Ćirila Kosa, pod čijom je upravom Karmel sv. Josipa zaživio na prostorima sadašnje nadbiskupije.

„Čovjek postaje čovjekom po čovjeku“, početna je misao homilije umirovljenog nadbiskupa. „Mnogi su sudjelovali u onome što mi danas jesmo počevši od roditelja, učitelja, odgojitelja, društva. No postoji jedan koji se ne mijenja, a to je Krist Gospodin i uz njega Gospa koja nije samo majka koja voli, nego koja i poučava Kristu koji je Put, Istina i Život“, rekao je propovjednik i nadodao kako ono što Marija nama daje nije riječ proizašla iz knjige, nego vječna Riječ izašla od Oca nebeskog. Marija je majka Istine koja se utjelovila. „Ona je naša učiteljica jer je učila uz Krista Gospodina; ona je naša odgojiteljica jer je od Sina dobila zadaću da nas vodi kroz naš vjernički život; ona nije puno govorila, ali je rekla čega se trebamo držati: Sve što vam rekne, učinite, te na njenom primjeru možemo učiti kako u jednostavnosti života biti ‘službenica’ Gospodnja.“ Mons. Marin je homiliju zaključio potaknuvši sve prisutne da u odluci srca prihvate Mariju kao svoju majku, učiteljicu i odgojiteljicu „ne bi li došli do vrhunca svojih želja, do zagrljaja Oca nebeskog!“

Prije završnog misnog blagoslova, okupljenima se obratio i mons. Hranić pridružujući se čestitci svima onima koji u samostanima i svijetu nose Marijin znak zaštite u svetom škapularu, te izražavajući radost i blizinu nadbiskupa Marina i svoju osobnu sestrama u Karmelu sv. Josipa koji će uskoro iznjedriti novu zajednicu u Gospiću.

Prijepodnevnu svetkovinsku svetu Misu predvodio je dr. sc. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, uz sudjelovanje više svećenika i brojnih vjernika, štovatelja Karmelske Gospe. Svoju je propovijed gradio na dvama likovima koji bitno obilježavaju duhovnost Karmela, a to su Blažena Djevica Marija i sveti Ilija, koji su oboje znali zauzeti odmak i otkloniti se od tuđih mišljenja kako bi čuli i izvršili ono Božje. Ilija u svom slušanju Božjega glasa dobiva snagu kako bi djelovao odlučno, srčano i hrabro za Boga, dok Marija utjelovljuje tu hrabrost kroz iznimnu poniznost i suočavanje sa svim izazovima u vjeri i pouzdanju u Boga koji djeluje u povijesti.

Navodeći kako poniznost nije ni ponižavanje ni pasivnost, propovjednik je naglasio kako se „sve prave odluke donose nakon distance, nakon povlačenja s Bogom, čemu je simbol gora Karmel kao mjesto odvajanja od svijeta. Jedino u toj samoći dodira s Bogom može se zadobiti hrabrost, smiraj i sloboda koji su nužni za vjernički pristup životu, za njegov praktični vid i ispunjenost kroz sakramente. Mariji je taj vjernički pogled povjerenja u Boga dao dimenziju vedrine i radosti jer je znala da Bog vodi njen život, ali i snagu za hrabrenje uplašenih apostola ili uspinjanje na Kalvariju zajedno sa Sinom“, zaključio je dr. Radić.

Prvi dan pripremne trodnevnice za Gospin karmelski blagdan predvodio je dr. sc. Davor Senjan, svećenik u Đakovu, koji je istakao Blaženu Djevicu kao onu koja je majčinski pozorna na sve naše potrebe, koja upućuje na svoga Sina Isusa pozivajući našu vjeru da dopustimo Bogu da djeluje na način kako On hoće jer s Bogom sve izlazi na dobro, te da dopustimo Bogu sve ono što je u nama voda bez okusa, boje i mirisa pretvoriti u vrhunsko vino njegove milosti.

Vlč. Matej Glavica, župnik u Petrijevcima, drugog je dana progovorio o sreći koja treba pratiti Kristova učenika, uputivši vjernike da Isusov poziv Dođite k meni svi umorni i opterećeni možemo shvatiti i kao poziv na pronalaženje Boga koji nas raduje, kojeg ne treba udobrovoljavati kako bi se smilovao čovjeku, koji želi promijeniti sve ljudske krive slike o Bogu i koji oslobađa svakog jarma koji opterećuje odnos između Boga i čovjeka. Na koncu misnog slavlja predao je kao dar sestrama relikvijar s relikvijom bl. Miroslava Bulešića, kako bi njegov zagovor i dalje pratio zajednicu.

Karmelićanin iz Splita, o. Smiljo Brnadić, u trećem je danu trodnevnice nazočne podsjetio kako je molitva krunice velikim svecima bila najdraža molitva te kako je ona, osobito u kršćanskim obiteljima, znak zajedništva koje Bog uspostavlja s ljudima preko Marije, budući da je krunica u svojoj usredotočenosti na Krista odjek Marijine pouzdane molitve, njenog gledanja i razmatranja Božjeg lica u Sinu te njenog vječnog Da Božjim planovima.

Brojnost hodočasnika, koji su i ove godine posjetili Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj tijekom trodnevnice i same svetkovine, njihovo sudjelovanje u pobožnostima, molitvi Časoslova, ispovijedima i oblačenju karmelskog škapulara, svjedoči o širenju štovanja Gospe Karmelske u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te o dubokoj potrebi hrvatskog vjerničkog naroda da bude povezan s Blaženom Djevicom Marijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.