Službeno pojašnjenje u svezi novih osnutaka

Na 35. sjednici dana 15. lipnja 2022. Generalni definitorij je odobrio sljedeću

PRAKTIČNU DEKLARACIJU O TUMAČENJU ODREDBI ZA PRIMJENU USTANOVA BR. 161, O UVJETIMA POTREBNIMA ZA DOPUŠTENJE NOVOGA OSNUTKA

 

Generalni definitorij, primivši molbu za odobrenje novoga osnutka braće, podnesenu od nekog okružja, smatra potrebnim precizirati uvjete kako bi Definitorij mogao udijeliti takvo dopuštenje.

Generalni kapitul održan u Rimu od 30. kolovoza do 14. rujna 2021., odobrio je izmjene raznih Odredbi za primjenu Ustanova. Dodajući važno preciziranje ranije formulacije, odredba br. 161 kaže:

Neka se ne osnivaju nove kuće Reda ako nema dostatnog broja redovnika, a to je ne manje od trojice svečano zavjetovanih redovnika, da se tamo može uspostaviti odgovarajući oblik života i apostolata našega Reda, imajući također u vidu potrebe Crkve i širenja Reda.

Na taj način, Kapitul je htio svratiti pozornost na činjenicu da nije dopušteno ustanoviti novu prisutnost Reda poglavito kako bi se odgovorilo na neku neposrednu pastoralnu potrebu (uglavnom, preuzelo neku župu), već treba ozbiljno provjeriti mogućnost uspostavljanja „odgovarajućeg oblika našeg života“. Taj je oblik – kako snažno potvrđuje Deklaracija o karmelsko-terezijanskoj karizmi odobrena na istom Generalnom kapitulu (br. 30-42) – obilježen neizostavnom i snažnom zajedničarskom dimenzijom, koja ne može biti zanemarena bez teškog izobličavanja našeg identiteta i kvalitete našeg svjedočenja.

S ciljem stvarnog (a ne samo namjeravanog) izvršenja ove odredbe, Generalni definitorij izjavljuje da će od sada na dalje dopuštenje za novi osnutak biti dodijeljeno samo nakon što se sve kuće koje sačinjavaju okružje budu stalno sastojale od  barem trojice svečano zavjetovanih redovnika.

Sva okružja su stoga pozvana uskladiti vlastiti život i strukturu s neodbacivim karizmatskim zahtjevima naše terezijanske Obitelji, donoseći odgovarajuće odluke.

o. Miguel Márquez Calle, OCD

Generalni predstojnik

o. Angelo Lanfranchi, OCD

Generalni tajnik

 

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/documenti/definitorio-generale/2022_234-df-dichiarazione-it/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.