Sveta misa zadušnica i sprovod o. Đure Filipovića

U Remetama je dana 8. kolovoza 2022., u 13.30 sati, slavljena sveta misa zadušnica za preminulog člana Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa i člana zajednice remetskih karmelićana o. Đuru Filipovića. Misu je, kao i sprovodne obrede nakon nje, predvodio provincijal o. Dario Tokić, u koncelebraciji s još dvadeset karmelićana i drugih svećenika, u prisutnosti brata Tunje i druge rodbine pokojnog oca Đure te brojnih redovnica i vjernika. Prije svete mise, od 13 sati, karmelski bogoslovi predmolili su krunicu i druge prigodne molitve uz odar pokojnika, u „Šatoru sastanka“ kraj remetske crkve. Neposredno nakon svete mise zadušnice tjelesni ostaci o. Đure sahranjeni su u karmelićanskoj grobnici na mjesnom remetskom groblju u blizini crkve.

 

Propovijed provincijala o. Darija Tokića na misi zadušnici za o. Đuru Filipovića

„Neka se ne uznemiruje srce vaše.“ Na odlasku s ovog svijeta ovim riječima Isus tješi svoje učenike i poziva ih na vjeru: „Vjerujte u Boga i u mene vjerujte.“ I poziva se na iskustvo zajedničkog života da bi potvrdio vjerodostojnost svojih riječi: „U kući Oca mojega ima puno stanova. Da nema zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto?’“

Na oproštaju od zemnih ostataka o. Đure, mnogima od nas koji smo ga poznavali ostat će neizbrisivo u pamćenju njegove riječi: „Sve se snima“, koje je često znao izgovoriti sa zagonetnim smiješkom. Nisu zemaljski snimači bili prva misao o. Đure, kako bi se to nekom površnom slušatelju možda moglo učiniti. Nego: prema onoj „Božje oko svuda gleda, sakrit mu se ništa ne da.“ Ali nije to Božje oko uzrok za strah i nemir, osim ako nam savjest nije čista, nego je ono uzrok sve naše sreće, kako veli i sveta Terezija: „Ne tražim od vas da obavljate velika i uzvišena razmatranja vašim razumom; ne tražim od vas ništa više nego da Ga gledate… Budući da možete gledati vrlo ružne stvari, pa zar nećete moći gledati najljepšu stvar koja se može zamisliti? Jer nikada On ne skida očiju s vas. Pretrpio je tisuću ružnih stvari i prezira protiv Sebe, i to nije bilo dosta da vas prestane gledati, pa zar je onda mnogo da, odvrativši oči s ovih izvanjskih stvari, katkad pogledate na Njega?“ (Put k savršenosti 26,3).

Uzrečica o. Đure „Sve se snima“ na taj način se otkriva kao poticaj na obnovu kontemplativne dimenzije našeg karmelskog poziva, ali i na vjeru koja svoje uzdanje stavlja u Gospodina, a ne u sebe, i stoga se ne uznemiruje. Osobito deset posljednjih godina života o. Đure provedenih s beskrajnim strpljenjem, mirom i otajstvenom radošću koje su zračile iz njegove krhke i nemoćne tjelesne pojave, tome su nepobitan dokaz.

Nije to bio jedini poticaj koji nam je ostavio o. Đuro svojim riječima, ali još i više svojim životom i djelima.

Poput blaženoga kardinala Stepinca, kojega je izrazito štovao i cijenio, ali i poput svakog drugog autentičnog pastira Božjeg naroda, i o. Đuri je na prvom mjestu bilo uvijek SPASENJE DUŠA. Nikad mu nije bilo teško, u bilo koje doba dana ili noći, spremno odgovoriti na poziv da pođe kojem bolesniku ili grešniku donijeti Isusa u sakramentu pomirenja ili bolesničkog pomazanja. I to je činio zdušno, uzimajući sve vrijeme ovoga svijeta samo za tu dušu, da pokaže kako je Bogu stalo do svakog čovjeka i da Bog u svojoj ljubavi sa svakim od nas postupa kao da smo jedini na svijetu. I to jako, jako, jako mnogo puta. O, kad bi i nama, njegovoj braći, dopalo od duha o. Đure, da ga bolje nasljedujemo u toj revnosti za spasenje duša. Osobito u odnosu prema našim sestrama karmelićankama i laicima u Svjetovnom redu i drugim crkvenim zajednicama.

Sjećamo se i njegove torbe s alatom i radnog odijela, koji su bili znak njegove ljubavi prema braći u potrebi i u tzv. malim neznatnim stvarima, kad je trebalo vrata namjestiti ili bravu popraviti, ili štogod drugo od malih kućanskih majstorskih poslova. Nikad nije odbijao pomoći. No i u tome je lako vidjeti duhovnu dimenziju njegova zalaganja, jer smo kao zemaljska stvorenja ipak daleko od savršenstva i još je mnogo toga na nama što treba doraditi i popraviti da bi bili zreli za Boga i Nebo. Ali i za taj nam posao trebaju drugi, naša braća i sestre, koji iako nesavršeni, ipak nas klešu i krešu – kako veli sv. Ivan od Križa („Četiri upute“) – jedni svojim govorom govoreći nam stvari koje ne želimo čuti, drugi svojim postupcima čineći nam stvari koje ne želimo trpjeti, treći bivajući nam teški samom svojom nesimpatičnom pojavom, četvrti svojim mislima, jer mi mislimo da oni misle nešto što se nama ne sviđa itd. Puno je posla i dobro je zasukati rukave i raditi prvo na sebi. Poput o. Đure, od koga nikad niste mogli čuti da se žalio na bilo kojeg brata ili da je ikoga ogovarao, iako se nije bojao izravne konfrontacije mišljenja. Znao je u svom karmelićanskom srcu da nas je Bog sastavio ovdje na zemlji da bi jedni drugima pomogli da dođemo u Nebo, i stoga je sve strpljivo podnosio, a i sa svoje strane pomagao drugima koliko je mogao.

Budući da su mu ključevi i brava bili osobita specijalnost – ne samo ona ljudskih srdaca koja ja otključavao za Boga u sakramentu ispovijedi, nego i ona običnih vrata kroz koja prolazimo – vjerujem da će u svetom Petru, nebeskom ključaru, naći velikog prijatelja i srodnu dušu. I uopće ne sumnjam da će poslije takvog pastoralnog izgaranja i – osobito – suobličen muci svoga Spasitelja, kojega je tako revno dijelio na samrtnoj postelji mnogima, i sam biti brzo i rado prihvaćen u društvo nebeskih ugodnika.

„Čestitamo Provinciji i dragoj nam Braći što su imali takvog subrata. Znam da ćete nastaviti živjeti, moliti i svjedočiti tu gdje je pater Đuro završio, a mi Vas na tom putu podržavamo našom dnevnom molitvom“ (sestre karmelićanke iz Brezovice).

Oče Đuro, moli i za nas.

 

Izbor iz pristiglih izraza sućuti i svjedočanstava povodom preminuća o. Đure

 

Zagrebačka nadbiskupija

Nadbiskupski duhovni stol

 

Zagreb, 6. kolovoza 2022.

Mnogopoštovani gospodin

o. Dario Tokić, OCD, provincijal

Hrvatska karmelska provincija sv. Oca Josipa

Česmičkoga 1

Zagreb

Mnogopoštovani oče!

Ovime Vam u ime uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, u ime pomoćnih biskupa zagrebačkih i Zagrebačke nadbiskupije izražavam iskrenu kršćansku sućut povodom zemaljskog odlaska o. Đure Filipovića, OCD, člana Hrvatske karmelske provincije Sv. Oca Josipa.

Spominjemo ga se kao zauzetog dušobrižnika, napose u službi župnoga vikara u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama, ispovjednika i duhovnog pratitelja.

Dok zahvaljujemo za njegov požrtvovan svećenički rad i službe koje je vršio na području Zagrebačke nadbiskupije, u molitvi ga predajemo milosrdnome Ocu, s nadom da će mu otvoriti vrata Nebeskog kraljevstva.

Vas i sve sudionike sprovodnih obreda iskreno pozdravljamo u Gospodinu!

Preč. Marko Kovač, kancelar

 

***

 

Karmel u Brezovici, 3. 8. 2022.

IMJT!

Hodio je s Bogom, potom iščeznu; Bog ga uze. (Post 5, 24)

Isus bio u dušama vašim, dragi naš oče provincijale, dragi naš oče priore i draga naša braćo u Remetama!

Ovih dana naše su misli i naše molitve usmjerene na dragog nam o. Đuru Filipovića. Pratili smo ga godinama i podržavali molitvom na njegovom križnom putu kojim ga je vodio Gospodin u njegovoj teškoj bolesti koju je hrabro i strpljivo podnosio. Vijest o njegovom odlasku Gospodinu sve nas je iznenadila i ražalostila. Vjerujemo da je slično bilo i kod vas, stoga dijelimo s vama ove trenutke i izražavamo vam našu iskrenu sestrinsku sućut.

O. Đuro je godinama rado dolazio u naš Karmel. Bio nam je dugogodišnji ispovjednik, voditelj misnih slavlja za blagdane, djelitelj sakramenta pomirenja i Gospinog škapulara hodočasnicima, a ponajviše dobar Brat sviju sestara, osobito svojih rođenih: s. Ružice od Bezgrešnog Srca Marijina i s. Marije od sv. Josipa.

Pamtit ćemo ga kao vrsnog ispovjednika, koji je, poput sv. Leopolda Bogdana Mandića, velik dio svoga života ugradio u slušanje i služenje penitentima. Tu mu je dragi Bog dao posebnu karizmu da je mogao svakom penitentu posvetiti dosta vremena, strpljivosti i očinske brižljivosti i ljubavi, po čemu je bio svjedok i umjetnik Božjeg praštanja i Božjeg milosrđa. Zna se, i nama sestrama je to na bezbroj načina posvjedočio i kao redoviti i kao izvanredni ispovjednik. Rado je pohađao po kućama i po bolnicama, na našu zamolbu, naše teško bolesne roditelje, braću, sestre, kao i dobročinitelje i prijatelje. Mnogima je otvorio put raja po sakramentu bolesničkog pomazanja i sv. ispovijedi. Čak i u ovoj teškoj bolesti koja je trajala više od deset godina, njegova bolesnička kolica bila su ispovjedaonica za one koji su mu se obraćali i tražili njegovu duhovnu i sakramentalnu pomoć. Tu je bio velik, neumoran i samozatajan do krajnjih granica.

Gospodin mu uzvratio svojom ljubavlju, svojim životom u društvu blaženih. Zna se, i mi mu to ne zaboravljamo i za to smo mu od srca zahvalni. Nećemo zaboraviti ni njegovu dobrotu i radost s kojima je izrađivao velike krunice za svečane zavjete sestara i za njihove jubileje. Te krunice bile su znak njegove bratske ljubavi prema sestrama, ali i odanosti našoj Majci i Kraljici Karmela. Dok ih je radio, na njih je i molio i prikazivao za ustrajnost i vjernost sestara na Božjem putu.

Za vrijeme bolesti redovito je telefonski komunicirao, koliko mu je bolest dozvolila, sa svojom s. Marijom, a i posjetio nas je uz pratnju o. Ervina. Bio je u tim trenucima duhovit i znao se našaliti.

Svoj život istrošio je za Boga i za čovjeka, za svoju provinciju i za sve koji su mu bili darovani. Stoga „vjerujemo da uživa dobra Gospodnja u zemlji živih“ (usp. Ps 27, 13). Za njega možemo reći da je tiho i nečujno živio i hodio s Bogom, a potom je iščeznuo; Bog ga je uzeo (usp. Post 5, 24). Bio nam je veliki Božji dar i uvijek će živjeti u našim molitvama i u našim srcima. Čestitamo provinciji i dragoj nam braći što su imali takvog subrata. Znam da ćete nastaviti živjeti, moliti i svjedočiti tu gdje je pater Đuro završio, a mi vas na tom putu podržavamo našom dnevnom molitvom. S vama su vaše sestre iz Karmela u Brezovici, osobito odana Vam

s. Ilijana Terezija Cvetnić

 

***

 

Karmel sv. Male Terezije, Kloštar Ivanić, 8. kolovoza 2022.

Dragi naš o. Dario, dragi o. Vinko, draga naša braćo!

Ujedinjene u molitvi dijelimo s vama trenutke ovozemnog rastanka s vašim subratom, a našim dragim o. Đurom. Izražavamo vam iskrenu sestrinsku sućut i blizinu.

Primivši vijest da se o. Đuro preselio u Očev dom, iz našeg srca spontano izvire duboka zahvalnost Gospodinu za jedan vrlo plodan duhovni život svećenika, redovnika karmelićanina.

Svojim običnim, jednostavnim životom ispunio je dane svoga služenja Bogu i bližnjima, da bi svojom prisutnošću svima nama utkao ono najvažnije: ljubav, dobrotu i ponizno služenje.

Gospodin, koji je predvidio sve trenutke našeg života, u svojoj ljubavi poznaje trenutak u kojem ćemo biti pripravni za susret s Njime. Vjerujemo da je o. Đuro, nakon aktivnih godina svećeničkog i redovničkog služenja, te dugih godina bolesti, bio spreman za ovaj susret te ostao preplavljen punom spoznajom Vječne ljubavi, dobrote i milosrđa koje je neumorno posredovao dušama po svetim sakramentima i djelima ljubavi. Zahvalne smo Gospodinu što je po o. Đuri toliko dobra iskazao našoj zajednici, počevši od preseljenja iz Juršića u Kloštar Ivanić, preko duhovne skrbi za naše duše, također i naših najbližih, bilo živih ili pokojnih… Ako netko nije mogao pohoditi bolesne ili u potrebi, otići na sprovod, o. Đuro je našao načina kako priskočiti i biti prisutan. Hvala mu na tome!

Odlazak o. Đure u Očev dom događa se na završetku jubilarne Ignacijeve godine pod geslom: „Vidjeti sve novo u Kristu!“ I naš o. Đuro prelazi na drugu Obalu te vjerujemo da sada u Kristu vidi sve NOVO!

Ispunjen život dragog o. Đure zapisan je u Knjizi Života koju otvara i čita Nebeski Zaručnik.

Moleći za pokoj njegove plemenite duše, ispunjene kršćanskom nadom, vjerujemo da naš dragi Brat u Gospodinu nastavlja svoju duhovnu misiju i da svojom molitvom bdije nad vašom zajednicom i cijelom karmelskom obitelji.

U srdačnom sestrinskom duhu ostajemo s vama u molitvenoj povezanosti.

S ljubavlju, vaše sestre karmelićanke iz Kloštar Ivanića

 

s. Danijela Terezija Licul, OCD, priorica

 

***

 

Karmel sv. Josipa, Breznica Đakovačka, 2. kolovoza 2022.

Dragi oče Dario, draga naša braćo!

Primite našu iskrenu sućut zbog smrti dragoga nam oca Đure. Pratile smo molitvom dane njegove bolesti i tihog trpljenja kroz sve ove godine. Dragi Bog je odlučio uzeti našega oca Đuru baš na dan Gospodnjeg uskrsnuća. Iz doline suza, prenio ga je u beskraj Svoje milosrdne ljubavi! Sada je na mjestu gdje nema više boli, gdje ga je primio u naručje Isus, kao što je Njega u svoje krilo primila Majka Marija. Otac Đuro je bio jako povezan s našom zajednicom kao naš dugogodišnji ispovjednik, te kao brat koji je pomagao i prilikom selidbe sestara iz Karmela u Juršićima u Karmel u Kloštar Ivaniću. Svaka od nas nosi posebne uspomene na njegovu velikodušnu pomoć i zauzetost oko dobra naših duša, kao i onih koje smo poznavale, ili članova naših obitelji. Uz brigu za duhovno, nije se susprezao pomoći i na druge načine u onome što je znao i mogao. Neka ga dragi Bog nagradi za sve dobro koje je učinio! U molitvi smo i dalje s vama i za vas,

vaše sestre karmelićanke iz Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

 

***

 

Karmel – Marija Bistrica, 3. kolovoza 2022.

IMJT!

Blago onima koji umiru u Gospodinu! (usp. Otkr 14, 13)

Mnogopoštovani o. Dario, draga braćo!

Dok Vam izražavamo iskrenu sestrinsku blizinu i iskrenu sućut u povodu smrti o. Đure, prebiremo crtice naših sjećanja na njega. Neke od nas nisu ga nikad vidjele, neke samo na fotografiji i po pričanju, a neke od nas imale su milost susretati ga jer je bio ispovjednik zajednice šest godina i to na samom početku našeg života u Mariji Bistrici. Sjećamo se njegovih pokorničkih nagovora, domišljatih pokora, njegove revnosti. Hvala mu za redovničko služenje provinciji, braći i sestrama.

Molit ćemo za pokoj njegove duše i kad budemo mogle prikazat ćemo za njegovu dušu sv. Misu. Vama i svoj braći, molimo božansku utjehu po zagovoru naše sv. oca Josipa i sv. Jurja, njegovog nebeskog zaštitnika.

Od srca Vas pozdravljamo i blagoslivljamo!

Vaše sestre iz M. Bistrice

s. M. Petra

 

***

 

Sarajevo, 5. 8. 2022.

Mnogopoštovani i dragi oče Provincijale!

Poštovana i draga braćo!

Dok prebiremo brojne uspomene na našeg pokojnog oca Đuru na poseban način zahvaljujemo Bogu za njegov život i brojne milosti koje smo primile po njegovu svećeničkom služenju, osobito po sakramentu sv. ispovijedi, kao i za njegovu bratsku spremnost da nam pomogne po svojim majstorskim popravcima, kad god je mogao. Rado se sjećamo njegove poteške torbe koju je uvijek sa sobom nosio u kojoj je bila štola i nešto alata – ako bi ustrebalo. Sjećamo se i njegova nesebičnog služenja i spremnosti da u bilo koje doba dana ili noći pohodi bolesnike pa tako i našu bolesnu rodbinu. Neka mu Gospodin obilno uzvrati svojim blagoslovom i bude mu vječna nagrada.

U tom duhu primite našu sestrinsku sućut i duhovno zajedništvo!

Vaše sestre iz sarajevskog Karmela

 

***

 

Sora, 8. 8. 2022.

Dragi p. Dario, provincial,

Fabrice Hadjadj je zapisal: „Zadnje vrstice veroizpovedi odgovarjajo na najiskrivejše želje mojega srca: ´In pričakujem vstajenje mrtvih in večno življenje. Amen.´ Kako ne bi zvesto ljubil Cerkve, ki nas priganja, da izgovarjamo nekaj, česar si še v najglobljih sanjah ne bi drznili?“

Koliko bolj velja to za nas, redovnike, za karmeličane in karmeličanke! Pa vendar nas neko neznano čustvo sili v žalost ob izgubi naših dragih sobratov in sosester… Zato vam in vašim sobratom naša skupnost sporoča, da p. Đura priporočamo Gospodu in se ga spominjamo pri sv. evharistiji. Hkrati z njim pa tudi vse vas.

Verjamemo, da zdaj on prosi za nas iz večnosti, iz Gospodovega naročja,

sestre iz Sore

 

***

 

Mirna Peč, 7. 8. 2022.

Spoštovani p. provincial in sobratje,

do nas je prispelo sporočilo, da je Bog poklical k sebi vašega sobrata p. Đura. V srcu smo ga nosile vsa leta, ko se je po kapi še bolj  pridružil trpečemu Jezusu. Z vami smo v molitvi,

sestre karmeličanke iz Mirne Peči

 

***

 

Sombor, 4. 8. 2022.

Draga braćo u našem Karmelskom vrtu!

Ljudi koje volimo uvijek odlaze prerano, bez obzira na to koliko imaju godina. Nama vjernicima ostaje utjeha da ćemo se jednog dana sresti u Kraljevstvu nebeskom. (…)

Cijeloj Provinciji i obitelji Filipović upućujemo izraze duboke sućuti zbog prelaska u vječno prebivalište našeg oca Đure.

S molitvom i ljubavlju,

s. Karmela, priorica OCDS, i braća i sestre OCDS Sombor

P. S. Izrazima sućuti pridružuje se i moja obitelj Malenić.

 

***

 

Utorak, 9. kolovoza 2022.

Poštovani, prije svega želim Vam izraziti iskrenu kršćansku sućut na ovozemaljskom gubitku subrata o. Đure. Križari su radosni što su jučer u zajedništvu s vama i širom zajednicom mogli u Šatoru sastanka proslaviti život sluge Božjeg kroz kojeg je Gospodin uistinu s posebnom pažnjom prilazio svakom čovjeku.

Otac Đuro je 2007. godine imenovan od Hrvatske biskupske konferencije i savjesno je vršio službu pomoćnog duhovnika Križarske organizacije. U privitku šaljemo nekoliko fotografija oca Đure s križarskih događaja i aktivnosti. Mnogo toga nije snimljeno fotoaparatima, no usnimljeno je u naše duše kroz poruke i svjedočanstvo našeg duhovnika na brojnim tjednim susretima i sastancima. Na tom njegovom daru smo Gospodinu posebno zahvalni jer je preko o. Đure donosio mir i čudesa u naše živote i život Križarske organizacije. Žalosni smo zbog gubitka, ali se radujemo zagovorniku na Nebu.

U molitvi za vas i dušu o. Đure pozdravljamo križarskim pozdravom BOG ŽIVI!

Darijo Burjan, predsjednik Križarske organizacije

 

***

 

Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin… (Tim 4, 7-8)

Neka s Kraljicom anđela i korovima nebeskim, naš predobri i nezaboravni o. Đuro pjeva svu vječnost o milosrđu Gospodnjem!

Blagoslovljen bio Bog koji nam ga je darovao!

Neka po žrtvi njegova svetog života Gospodin podari Karmelu novih i dobrih zvanja!

Uživao mir i radost u zajedništvu svetih!

s. M. F.

 

***

 

Hvala na Vašoj dobroti. Nikada neću zaboraviti kada ste služili Sv. Misu za mene u mojoj velikoj potrebi i kada ste mi došli u bolnicu u hladnoj zimskoj noći, pričestiti me i dati mi bolesničko pomazanje, prije sutrašnje operacije. Tada ste ispovjedili bolesnicu koja se dugo nije bila ispovjedila i pričestili ste ju: bila je presretna. Bili ste doista svećenik – otac. Neka Vas Gospodin obilato blagoslovi (…)

NN

 

Neka ga Gospodin nagradi za sva duhovna dobra koja je ugradio u Crkvu. Vjerujem da će i on u zboru svetaca Karmelskoga Reda zagovarati cijelu karmelsku obitelj, napose Remete, u kojima je bio od utemeljenja zajednice.

K. Š.

 

Predivan je čovjek bio, uvijek samozatajan i ponizan, pun radosti, uvijek je želio pomoći drugima i bio na raspolaganju u duhovnim potrebama (…)

J. G.

Milosrdni Isuse, primi ga! Nosio mi je Tijelo Kristovo kad sam bila u bolnici (…)

Lj. T.

 

Jest! Mnoge nas je zadužio jer je bio revan brat, svećenik i otac (…)

N. R.

Duša o. Đure je ušla u neopisivu radost Nebeskoga Oca, onu radost koju mi je Isus pokazao da je kod njega.

M. K.

Počivao u miru dobri dragi svećeniče i Božji miljeniče.

A. S.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.