Generalovo pismo za pripremu kapitula

PISMO PROVINCIJAMA I DRUGIM OKRUŽJIMA ZA PRIPREMU TROGODIŠNJIH KAPITULA

 

1. studenoga 2022, Svetkovina Svih svetih

 

Draga braćo: milost i mir!

            Počevši od ovog mjeseca studenoga pa sve do kraja srpnja slijedeće 2023. temeljni zadatak će nam biti provincijalni kapituli, kako bismo vrednovali, promislili i razgovarali o putu koji smo prevalili kroz ove tri godine i kako bismo isplanirali na koji način moramo i želimo dalje u trogodištu koje je pred nama. U godini u kojoj se spominjemo svete Terezije od Djeteta Isusa želimo ponajprije, s njom i poput nje, „uvijek s najvećim predanjem činiti volju Božju“ (Ms A 84v).

            Kapitul je vrijeme milosti i sinodalna prilika da se hrabro i otvoreno suočimo sa stvarnostima naših provincija i okružja, s poteškoćama koje nas salijeću i sa čežnjama za koje ne želimo da se ugase.

            Svi smo svjesni da je veći dio zanimanja provincijalnog kapitula usmjeren na izbor provincijala i njegova savjeta, te u pojedinim slučajevima i na izbor poglavara po zajednicama i za druge važne službe. Ne želeći zanijekati važnost dobrog i odgovornog odabira, želio bih naglasiti da je prioritet kapitula provincijalni i regionalni projekt, te stoga ne bismo smjeli dopustiti da kapitul prođe a da nismo posvetili dovoljno kvalitetnog vremena ozbiljnom i smirenom dijalogu o slabostima i jakostima, o ciljevima i djelovanjima kojima želimo dati prednost i na kojima želimo raditi. Moramo si dati potrebno vrijeme i ne smijemo propustiti sučeljavanje s najhitnijim pitanjima u ozračju mira i ozbiljnosti, slušajući se međusobno i osluškujući glas Duha Svetoga.

            Zajedno s Generalnim definitorijem predlažem provincijalnim kapitulima, uz pitanja koja svaka provincija drži važnima, slijedeće teme za dijalog i promišljanje, koje su prioritetni ciljevi ovog šestogodišta, prema odlukama Generalnog kapitula 2021.:

  1. PRAKTIČNA PRIMJENA DEKLARACIJE O KARIZMI

Posljednjih smo mjeseci pozorno razmišljali o temeljnim točkama našeg načina života prema Deklaraciji o karizmi, i usmjerili smo svoju pozornost na milost koju nam se trajno daruje. Iz te perspektive želimo sagledati naša okružja i donijeti zaključke. Kapitul će prikupiti misli koje su se razmijenile u zajednicama u ovo vrijeme dijaloga i predstaviti ih na Kapitulu da bi se pripremio projekt provincije za trogodište. Pozivamo vas da razmišljanja o Deklaraciji preoblikujete u sinodalni projekt zajedništva i poslanja. Svojim praktičnim odredbama kapitul bi morao stvoriti prikladne uvjete da bi sve zajednice i redovnici mogli živjeti sukladno bitnim vrijednostima naše karizme.

  1. POČETNA FORMACIJA I RAZLUČIVANJE

Povjerenstvo za izradu novog Ratio institutionis radi s velikim zanimanjem na novom tekstu tog dokumenta. Redu je formacija jedna od glavnih točaka interesa: razlučivanje zvanja u različitim fazama formacije, stvaranje formativnih zajednica kojima će prioritet biti formacija, formacija odgajatelja i pratnja mladih nakon svečanih zavjeta i ređenja, neke su od tema za koje vas pozivamo da o njima promislite i budete ih svjesni kad budete izrađivali provincijalni projekt i kad budete oblikovali zajednice.

  1. ČITANJE DJELA SVETE TEREZIJE IZ LISIEUXA (2023-2025)

Slijedeće tri godine slavimo obljetnice rođenja, beatifikacije i kanonizacije svete Terezije od Djeteta Isusa. U Generalnoj kući smo pripravili građu za čitanje i promišljanje na sastancima zajednice, koja sadrži neke temeljne tekstove iz spisa Svetice iz Lisieuxa. Pozivamo vas na zajedničko čitanje ovih tekstova i izmjenu dojmova, da bi njena poruka i danas zaživjela, preoblikovana u život i poslanje naših zajednica.

  1. SURADNJA MEĐU OKRUŽJIMA

Na svakom kapitulu će se razgovarati o jakostima i slabostima provincije i okružja da bi se ponovno oblikovale moguće suradnje i savezi s drugim provincijama i regijama. Na slijedećem Izvanrednom definitoriju u Lisieuxu (27. kolovoza – 3. rujna 2023.) središnja tema će biti naša prisutnost u svijetu: stvaranje novih provincija, ujedinjavanja, preuređenje, promjena statusa, pojednostavljenje nazivlja (provincija, poluprovincija, povjerenstvo, regionalni vikarijat, generalna delegacija, provincijalna delegacija, itd.). Proučit ćemo zajedno kartu nazočnosti Bosonogog Karmela u svijetu, moguće osnutke i suradnju među provincijama. Tražimo od svakog kapitula da uzme u razmatranje moguće preuređivanje vlastitog okružja s drugim regijama ili provincijama.

  1. OSNOVNA IMOVINA OKRUŽJA I ZAJEDNICA

U suglasju s nedavnim smjernicama Crkve i odredbama posljednjeg generalnog kapitula Reda, Provincijalni kapituli će morati odrediti „osnovnu imovinu“ (patrimonio stabile) okružja i kanonski uspostavljenih kuća s ciljem jamstva ekonomske sigurnosti. U tom smislu mogu biti korisne smjernice koje je poslao Generalni definitorij.

            Za druga posebna pitanja vezana uz odvijanje provincijalnih kapitula, molim vas da obratite pozornost na „Praktičnu uputu“, koju je Generalni definitorij preuredio prema novim odredbama Generalnog kapitula. Znakovita novost je i mogućnost koju je nedavno uveo papa Franjo, prema kojoj i časna braća mogu biti poglavari zajednice, okružja ili Reda, prema specifičnim modalitetima koji su uspostavljeni.

            Sestre karmelićanke i članovi Svjetovnog reda, i svi s kojima dijelimo dar istoga poziva, gledaju nas i poznaju. Gdje se to bude činilo prikladnim, i oni mogu biti pozvani i na neki način sudjelovati na kapitulu i predstaviti vlastite prijedloge za zajedničko unapređenje našeg odgovora na poziv.

            Pozivam vas da vam na srcu bude iskreni dijalog na kapitulu, empatično slušanje, pozorno proučavanje, kritičko razmišljanje, produbljenje tema koje držimo hitnima i bitnima za slijedeće trogodište. Poglavito vas želim pozvati da razmišljate pozitivno o sadašnjem vremenu, čak i posred naših slabosti i siromašnosti raznih vrsta. Iskustvo i riječ naših svetaca nas obvezuju da ne preziremo prošlost niti da se u njoj usidrimo, nego da budemo hrabri i smjeli u dosljednosti i kreativnoj vjernosti, i da nemamo straha živjeti poteškoće i istinu sadašnjeg trenutka radosnom vjerom, da izađemo iz nas samih kako bi išli tamo gdje Crkva i svijet imaju potrebu naše karizme i naše duhovnosti, znajući da je istinska plodnost poslanja zapravo djelo milosti kao i obnovljenog iskustva prijateljstva s Isusom, žive molitve i šutnje, terezijanskog zajedništva i zajednice na putu nade.

„Ne znamo ni u kakvom će se obliku odvijati posvećeni život, na koji će se način promijeniti crkvene institucije koje smo navikli smatrati nepromjenjivim. Ali ne trebamo se zbog toga brinuti, već trebamo poduzeti konkretne korake u svjetlu iskustva koje zadržavamo u svom srcu, iz kojeg su proizašli i nastavljaju teći naš život i naš duhovni identitet. Sve nam se može oduzeti, ali ne i taj ‘skriveni izvor’ koji hrani našu nadu.“ (Deklaracija o karizmi, 3).

Neka nas Bog blagoslovi, prosvijetli i prati na putu prema provincijalnim kapitulima.

U zajedništvu,

o. Miguel Marquez Calle, OCD
Generalni predstojnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.