Vikend u Karmelu

Po prvi put nakon pandemije održan je „Vikend u Karmelu“ – duhovna obnova za mladiće koji razlučuju o svom životnu pozivu. Ovog puta održana su čak 2 vikenda. Prvi je bio od 25. do 27. studenog u našem samostanu u Splitu, a drugi od 2. do 4. prosinca u našem remetskom samostanu.

Vikendi su osmišljeni tako da se uglavnom prati molitveni raspored zajednice, dok je preostali dio ostavljen za nagovore, razmatranja, upoznavanje karmelske duhovnosti, osobne razgovore i slobodna druženja (gdje su se priključila i braća bogoslovi). Sudionici su tako u opuštenom tonu jedni drugima svjedočili o svojim razmišljanjima, pozivu, iskustvu te se tako bolje upoznali.

Na vikend u Splitu došla su 4 mladića, dok ih je u Zagrebu bilo 13. Voditelj i organizator ovih vikenda bio je naš đakon br. Jakov od Križa kojemu je u Splitu pomagao o. Branko, dok se u Remetama priključio o. Zlatko Pletikosić.

U nastavku donosimo dojmove nekih od sudionika, koji najbolje opisuju kako su oni doživjeli ovu duhovnu obnovu. Njih, a i sve ostale koji razmišljaju o duhovnom pozivu, preporučamo u vaše molitve kako bi im Gospodin pokazao put kojim im je krenuti.

 

Prije nego što sam došao na Vikend doživio sam kao: „Jao ovo će sigurno biti nešto loše i preuštogljeno, ali idem, eto, da se uvjerim da je tako.“ Naravno da nije bilo tako. Kao i obično, te su predrasude bile srušene, a braća jako otvorena i gostoljubiva, uz osjećaj blizine i ljubavi jednih prema drugima.

Dođite tko god želi i vidite pa „što bude, bude“, neće te samostan pojesti ako to misliš, a ni ljudi unutra. Ako se želiš sabrati i dopustiti Bogu da ti se približi, iskoristi tu priliku, a braća iz samostana će ti pomoći kako da to učiniš.

F. S.

  

Vikend u Karmelu bio je stvarno blagoslovljen. Molili smo časoslov, krunicu, imali smo svaki dan Svetu Misu, razmatranja, predavanja o životu u Karmelu i misaonoj molitvi te druženja i razgovore s braćom karmelićanima. Svaka točka bila je lijepa, ali bih posebno izdvojio sat razmatranja u tišini nakon večernje molitve.

Svi su bili pristupačni i otvoreni prema nama te smo u bilo kojem trenutku mogli tražiti razgovor ili ispovijed. Došao sam s razlogom da bolje upoznam Karmel i dublje razlučim svoj poziv. Vikend mi je dosta pomogao u tome i nadam se da ću uspjeti donijeti odluku. Iskreno, brzo mi je prošao Vikend jer je sve bilo lijepo. Još jednom, hvala bratu Jakovu i svima u samostanu od srca što su nas primili, razgovarali s nama i nahranili/napojili tjelesno, ali i duhovno.

F. P.

 

Vikend u Karmelu me jako dojmio i očarali su me otvorenost, zajedništvo koje braća žive, prihvaćenost svakog pojedinca u zajednici i veselje kojim zrače. Također, svi su otvoreni i pristupačni, a način molitve koji imaju – promatrati i biti s redovnicima u misaonoj molitvi bilo je prelijepo vidjeti, kao i njihovu predanost i vjeru. Stvarno jedno divno iskustvo vikenda u jednom samostanu.

F. Š.

 

Vikend razlučivanja kod karmelićanima u Remetama mi je bilo iskustvo koje me iznimno dojmilo. Već neko vrijeme razlučujem o redovničkom (uz to i svećeničkom) pozivu te su me karmelićani, za vrijeme mog razlučivanja „od kuće“, privukli ponajviše zbog velikog naglaska na molitvi. Došavši među redovnike, uvjerio sam se da je među njima prisutno čvrsto bratsko zajedništvo. Braća su bila izuzetno susretljiva prema svima nama koji smo došli na vikend. Vrijeme je bilo kvalitetno ispunjeno svakodnevnom molitvom časoslova u koru, razmatranjima, osobnom molitvom, predavanjima o karmelskom identitetu, svakodnevnom svetom misom i ugodnim razgovorima. U konačnici, nakon što sam nakon provedenog vikenda uvidio kako je poziv da nasljedujem Krista kao karmelićanin postojan, odlučio sam se odazvati pozivu te u skoroj budućnosti ući u postulaturu. Želim zahvaliti svoj braći što su nas ugodno ugostili i pobliže nam približili karmelski način života, svim divnim dečkima koji su uz mene došli na razlučivanje te svima koji su molili za nas uoči i za vrijeme vikenda.

I. C.

 

Braća karmelićani su nas lijepo primili i svojski se potrudili predočiti nam svoj život u samostanu i razlučivanju poziva. Opušteni i srdačni, dali su nam iscrpne odgovore na sva naša pitanja i tako nam pomogli u našem razlučivanju poziva. Toplo preporučujem svima koje zanima njihova duhovnost i djelovanje.

I. M.

 

Vikend u Karmelu bilo mi je jedno lijepo i korisno iskustvo u razlučivanju mog poziva. Braća karmelićani srdačno su nas primili i u svakom trenutku bili otvoreni za naša pitanja i osobni razgovor. Svidjela mi se prijateljska atmosfera i jednostavnost braće koji su nam kroz svoje osobno iskustvo približili način života u Karmelu. Ostalo mi je u lijepom sjećanju vrijeme druženja i upoznavanja uz društvene igre, pored toga i zajednička molitva časoslova i čitanje duhovnog štiva za vrijeme jela. Iskustvo misaone molitve  potaknulo me na razmišljanje kako je molitva temelj i izvor za redovnički život. U razlučivanju poziva pomogao mi je osobni razgovor s jednim bratom karmelićaninom kao i dijeljenje iskustava drugih sudionika ovog susreta. Nakon svega, osjećam se ispunjeno i drago mi je što sam sudjelovao na ovoj obnovi.

I. J.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.