150. obljetnica rođenja sv. Male Terezije proslavljena u Mariji Bistrici

U ponedjeljak 2. siječnja 2023. navršilo se točno 150 godina od rođenja obljubljene karmelske svetice i crkvene naučiteljice Terezije od Djeteta Isusa (2. siječnja 1873.). U godini u kojoj se, osim ove velike obljetnice, sjećamo i stogodišnjice njene beatifikacije (29. travnja 1923.), karmelićanke u Mariji Bistrici obilježile su njezin rođendan sv. Misom u kojoj su zahvalile Bogu na daru ove svetice Karmelu i cijeloj crkvi.

Euharistijsko slavlje je predslavio o. Mato Miloš, OCD, uz koncelebraciju vlč. Dragutina Kučana. U prigodnoj propovijedi o. Mato je stavio Malu Tereziju uz bok dvojice crkvenih naučitelja kojih se crkva tog dana spominje, Bazilija Velikog i Grgura Nazijanskog. Istaknuo je važnost njenog Malog puta i revoluciju koju je on donio u Crkvi, a i danas donosi plodove u mnogim dušama. Usprkos mnogima koji su osporavali važnost sv. Terezije od Djeteta Isusa smatrajući je djetinjastom i kičastom, mnogi su pape potvrdili važnost njenog genija, te je naposlijetku proglašena i crkvenom naučiteljicom.

Propovijed je bila samo uvod u predavanje o temeljnim točkama nauka sv. Male Terezije i njegovoj primjenjivosti u našem životu, koje je nakon euharistijskog slavlja uslijedilo u govornici samostana. Na kraju predavanja o. Mato predstavio je i odluku dvadesetogodišnjeg o. Gerarda Tome Stantića o tome kako želi provesti svoj karmelski život, a koja se velikim dijelom preklapa s idejama i željama sv. Male Terezije. Može se zapravo promatrati pravi mali mozaik karmelskih svetaca koji su svi pili na istom izvoru karmelske karizme, a u svakom se Božja svetost očitovala na njemu svojstven način! Osobito je odjeknuo poziv i poticaj o. Mate da se kao karmelićani i karmelićanke krijepimo na tom izvoru kako bi Gospodin i danas mogao darivati plodove svetosti po Karmelu.

Životno i poticajno predavanje o. Mate, zajedno sa zahvalom u sv. Misi, uvod je u jubilarnu godinu koja je pred nama, a u kojoj se osobito povjeravamo zagovoru sv. Male Terezije i dopuštamo se voditi njenim Malim putem, na dobro Crkve i mnogih duša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.