Obavijesti sa sjednice Provincijalnog savjeta

U Remetama je 24. siječnja 2023. održana 18. sjednica Provincijalnog savjeta:

a) Za ekonome zajednica i ustanova kojima upravljaju članovi naše Provincije odobren je novi Obrazac godišnjeg ekonomskog izvješća (usp. OPU 267c), koji se temelji na računovodstvenom planu neprofitnih organizacija u RH, prilagođen zahtjevima nedavne Generalne vizitacije, kao i vlastitim potrebama, zajedničkim radom svih ekonoma na Saboru HKPSOJ u studenom 2022. Ovako utvrđene stavke u novom obrascu pomoći će i bržem dovršenju informatičke podrške za ekonome, na čemu još moramo poraditi. Rok predaje izvješća ove godine produljen je za mjesec dana, do 28. veljače.

b) Nakon što su obavljene pojedinačne konzultacije s članovima Vijeća za građevinske zahvate, Provincijalni savjet odobrava preinake unutar samostana u Splitu zatražene dopisom splitskog priora br. 43/2022 od 20. 12. 2022., kojim će se prostor prvotno namijenjen kapelici zajednice preoblikovati u župni ured, sukladno promjenama i potrebama koje su u međuvremenu nastale.

c) Stigao je dopis provincijala Srednje Italije, o. Gabrijela Morra, u kojem jamči da se naša braća iz Panfila neće premještati u druge zajednice, te da mu javimo konačnu odluku. Iako smo već razmišljali predložiti naše povlačenje iz Panfila, neke nove mogućnosti su se otvorile ovog ljeta, ali konačnu odluku neka donese Provincijalni kapitul, koji se kod nas održava tjedan dana ranije od onog provincije Srednje Italije, tako da će našu odluku saznati na vrijeme da organiziraju život vlastite provincije.

d) Za obljetnice sv. Male Terezije odlučeno je da o. Smiljo i o. Nikola, neovisno jedan o drugome, razvide mogućnost hodočašća u Lisieux i dostave na Provincijalat ponude s otprilike ovim parametrima:  u drugoj polovici rujna 2023., polazak avionom iz Zagreba za Pariz, iz Pariza autobusom u Alençon i vođeno razgledavanje rodne kuće/kapelice Male Terezije sa svetom misom u njoj. Drugi dan, Lisieux, vođeno razgledavanje: prijepodne Buisonnets i bazilika, popodne Karmel u Lisieuxu i sveta misa u crkvi kod karmelićanki. Treći dan prijepodne slobodno u Lisieuxu, popodne povratak za Pariz i na avion za Zagreb. Izračun neka bude za 30 plaćenih mjesta, s mogućnošću proširenja do 50. Kad doznamo cijene, razmotrit ćemo konačne detalje i odluke.

e) Za obilježavanje desete obljetnice smrti o. Vjenceslava (2015.-2025.), donesena je odluka da se pripreme za objavljivanje bilješke s njegovih duhovnih vježbi i propovijedi. O. Stipe Tomić izrazio je spremnost preuzeti to na sebe po završetku svog doktorata ovog proljeća. Objavljena knjiga svečano bi bila predstavljena 12. veljače 2025. Ostale pojedinosti i izvedba ove plemenite nakane su, dakako, u nadležnosti slijedeće provincijalne uprave.

f) Obavijesti:

– Odselili smo iz Jezerina i vratili posjed mons. Jezerincu. Pravne formalnosti će biti zaključene ovih dana.

– Mons. Zdenko Križić je prihvatio zarediti za svećenika br. Jakova Milića u Gospiću u subotu, 22. travnja 2023. Točan sat bit će poznat naknadno.

– U postulaturu u Sombor otišli su 19. siječnja 2023. Dominik Knežević (23, Županja), Filip Šimunović (23, Kupinec) i Ivan Cuculić (21, Škrljevo).

– Dva aspiranta Slovenca upućena su da kontaktiraju sa s. Damjanom,  poglavaricom u Sori, radi eventualne daljnje formacije u Austriji ili Italiji.

– O. Ivan Pleše je obranio doktorsku disertaciju iz ekumenske teologije na KBF-u u Zagrebu 17. siječnja. U ovoj akademskoj godini očekuje se i skori dovršetak doktorata o. Stipe Tomića i o. Vedrana Pavlića.

– Još uvijek očekujemo objavljivanje Pisama sv. Terezije od Djeteta Isusa, kako bi mjesnim promocijama te knjige mogli obilježiti 150. obljetnicu njenog rođenja, kako je to već ranije bilo utvrđeno i dogovoreno.

Sljedeća 19. (redovita) sjednica Provincijalnog savjeta zakazana je za 4. 4. 2023. u 4 sata popodne u Gospiću. Predviđeno je da na njoj bude usvojeno provincijalovo izvješće za Provincijski kapitul 11. travnja o životu i stanju Provincije u trogodištu 2020.-23.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.