Br. Jakov od Križa zaređen za svećenika

U subotu, 22. travnja, mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, zaredio je brata Jakova od Križa (Milić) za svećenika. Misa i ređenje bili su u gospićkoj Katedrali Naviještenja Blažene Djevice Marije.

Prije početka mise provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Vinko Mamić pročitao je kratak životopis ređenika. Misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, uz koncelebraciju o. Vinka, o. Tihe Radana, priora gospićkog samostana, o. Nikole Grizelja, magistra bogoslova, vlč. Filipa Perkovića, župnika iz Jakovljeve rodne župe u Osijeku te druge braće svećenika iz naših zajednica u Gospiću, Zagrebu i Splitu.

U propovijedi je biskup Zdenko govorio o svećeništvu i istaknuo kako su u svećeničkom životu bitni vjernost pozivu, otvorenost Božjoj milosti, blizina s Bogom te blizina s ljudima. Nakon homilije pjevale su se litanije svih svetih, a zatim je slijedio sâm čin ređenja. Pri kraju mise, mladomisnik se u kratkom govoru zahvalio dragom Bogu, roditeljima, biskupu, provincijalu (sadašnjem i prethodnima), redovničkoj subraći te svima koji su došli na ređenje (domaćim župljanima, hodočasnicima iz Osijeka, Splita i Zagreba te članovima karmelskog svjetovnog reda) i koji su ga podržavali i dalje ga podržavaju molitvama.

 

O. Jakov od Križa (Milić) rođen je 17. 4. 1990. u Osijeku od oca Zdravka i majke Marice (rođ. Tetkić). Po završetku osnovne škole upisuje prirodoslovno-matematički smjer III. gimnazije u Osijeku, nakon čega upisuje i završava Medicinski fakultet u Osijeku s izvrsnim uspjehom. Godine 2016. biva primljen u postulaturu Hrvatske karmelske provincije, a 9. 9. 2017. polaže prve redovničke zavjete. Svečane zavjete polaže 15. 10. 2021. U ljeto 2022. s izvrsnim uspjehom završava Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Tijekom studija dobio je više nagrada i priznanja za izvrstan uspjeh i radove. Za đakona je zaređen 8. 10. 2022. u Zagrebu.

Kao provincija zahvaljujemo dragom Bogu da smo dobili još jednog svećenika, kojega preporučamo u vaše molitve.

Jedna misao o “Br. Jakov od Križa zaređen za svećenika”

  1. Jakove, od srca Ti čestitam na životnom odazivu na Božji poziv da postaneš redovnik, karmlićanin, svećenik, i to – nakon što si postao liječnik. Hvala na Tvom oduševljenju i radosti kojima si zračio među nama vjernicima tijekom svoje prve mladosti i angažiranosti u svim akcijama koje su ljudi iz Crkve, nadahnuti Duhom Svetim pokretali i provodili. Moli se za nas, koji smo od Boga dobili manje talenata od Tebe, da sve što imamo i što jesmo – poklonimo Bogu, s ljubaavlju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.