Karmel u Brezovici proslavio jubilarni rođendan svojeg utemeljitelja

U ponedjeljak, 8. svibnja 2023., na spomendan Marije Posrednice svih milosti, sestre karmelićanke u Brezovici proslavile su jubilarni 125. rođendan bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja Karmela u Hrvatskoj, prigodnim misnim slavljem koje je predslavio p. Zdravko Barić, SMM, uz asistenciju Tomislava Skendera.

Na početku misnoga slavlja propovjednik se prisjetio riječi sv. Ivana Pavla II. u prigodi pohoda Hrvatskoj 3. listopada 1998. godine: „Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. On je najsvjetliji lik Crkve u Hrvata!“

U zapaženoj homiliji, p. Barić je upoznao vjernike sa životom Blaženika. Spomenuo je da danas obilježavamo 125. obljetnicu rođenja našeg bl. Alojzija Stepinca. Rođen je 1898. godine u selu Brezariću, u župi Krašić, u Gospinom mjesecu. Tata mu se zvao Josip. Bio je bogat čovjek, zemljoradnik, te mu je mogao plaćati studij filozofije i teologije u Rimu. Bio je udovac s troje djece, te je oženio Barbaru. Barbara je bila sveta žena. Tek kada je Alojzije postao svećenik, otkrila mu je svoju tajnu da je tri puta tjedno postila o kruhu i vodi kako bi on postao svećenik, i to odmalena. Uvijek ga je pratila svojom molitvom i žrtvom. Kad je Alojzije slavio svoju Mladu misu, župnik u Krašiću rekao joj je da sad može prestati moliti i postiti jer je Lojzek postao svećenik, a ona mu je odgovorila da tek sada mora više moliti i postiti. „Kardinal Alojzije Stepinac je duhovni div u Hrvata, ali iza njega stoji njegova sveta majka Barbara“, naglasio je propovjednik.

Drugom zgodom župnik u Krašiću je, vidjevši malog Lojzeka u kolijevci s krunicom, rekao majci Barbari: „Kako da ne bude mali Lojzek svet kad već sada moli krunicu u kolijevci?“ Kada se Lojzek kao dijete razbolio, majka ga je zavjetovala Škapularskoj Gospi u Jaski. Kao vjenčani dar u kuću je donijela veliku sliku Marije Pomoćnice kršćana koju je stavila iznad njegovog kreveta. Svakog je svibnja dan i noć gorjela uljanica pred Gospinom slikom. „Tu je primio milost da od ranog djetinjstva štuje Bogorodicu. Dok je upravljao kolima i konjima, ljudi su ga znali vidjeti kako u jednoj ruci drži uzde, a u drugoj krunicu. Kardinal Alojzije Stepinac nadahnjivao se i na duhovnosti sv. Ljudevita M. Grigniona de Monforta“, istaknuo je p. Barić.

Homiliju je zaključio mislima Blaženika o Djevici Mariji, rekavši da Marija nije samo Majka Božja, već i naša Majka. Koliko god smo grešni i jadni, ona nas ljubi kao prava Majka i vuče nas k sebi kao magnet željezo. Dokle god se netko sjeća Majke Božje, živi duhovnim životom. Na koncu, p. Barić je upravio Mariji molitvu nadahnutu ispoviješću vjere Hrvata katolika: „Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom.“

Rođendansko slavlje nastavile su sestre u klauzuri Stepinčeva Karmela, gdje su prebirale uspomene na svoga Utemeljitelja, prisjećajući se njegovih dolazaka u klauzuru Karmela kada su ga sestre darivale crvenim ružama iz vrta klauzure koje je on osobito volio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.