Bistrički Karmel proslavio 125. rođendan bl. Alojzija Stepinca

Sestre karmelićanke iz Marije Bistrice zahvalile su svemogućem Bogu za 125. obljetnicu rođenja bl. Alojzija Stepinca (8. svibnja 1898.), zaštitnika njihovog samostana, euharistijskim slavljem koje je u ponedjeljak, 8. svibnja 2023., predslavio vlč. Zoran Gložinić, župnik u Kučan Marofu. Koncelebrirao je vlč. Dragutin Kučan.

Na samom početku misnog slavlja vlč. Gložinić je istaknuo kako uz „prvi marijanski blagdan, Mariju Posrednicu svih milosti, danas slavimo i zemaljski rođendan bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja ovog Karmela, koji je vas sestre želio i vidio ovdje, iako to nije dočekao ovdje na zemlji. Mi kršćani slavimo rođendane za nebo, ali i ovdje na zemlji spominjemo se rođendana onih koji su nam dragi. Zato kao zajednica zahvaljujemo Gospodinu za dar zemaljskog života, za dar rođenja, za dar postojanja bl. Alojzija Stepinca. Za dar života koji je bio u skladu s današnjim čitanjima. Čitanja nam u ovo uskrsno vrijeme nekako dozivaju u pamet da Isusovo evanđelje još više promatramo kroz prizmu uskrsnuća.“ Pozvao je sve da tako promatraju i život bl. Alojzija Stepinca, te se utječu njegovom zagovoru.

U propovijedi je na primjeru razgovora između Isusa i apostola, kao i događaja iz Djela apostolskih, u više navrata istaknuo kako Bog i po krivim crtama pravo piše i kako je neke stvari često moguće shvatiti i razumjeti tek s vremenskim odmakom. U tom kontekstu moguće je i promatrati život i put svetosti bl. Alojzija. Na kraju je potaknuo prisutne: „Nastojmo tako živjeti da se Bog posluži nama takvima kakvi jesmo. U Crkvi svatko od nas ima svoje milosti. U Crkvi nema pasivnih promatrača. Gospodin nam daje službu, poslanje koje smo pozvani osluškivati. Nemojmo darove koje nam Gospodin daje potiskivati, nemojmo ih zatomiti, nego radosno i hrabro naprijed!“

U tome bistričkim karmelićankama, kao i mnogobrojnim vjernicima diljem Hrvatske, svijetli primjer i uzor ostaje i nadalje bl. Alojzije Stepinac, čijem se zagovoru sestre utječu i za čiju kanonizaciju postojano mole.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.