Kamp mladih u somborskom Karmelu

U subotu 12. kolovoza 2023. godine somborski Karmel bio je domaćin četrdesetak mladih ljudi u dobi od 13 do 20 godina. Naime, u marijanskom svetištu Vodica u Ruskom Krsturu već više od 40 godina održava se višednevni kamp za mlade koji je zapravo kao višednevne duhovne vježbe prilagođene mladima.

Koncepcija kampa se mijenjala više puta pa je bilo godina kad su djevojke i mladići imali kamp u različitom terminu. Mijenjali su se i organizatori kampa, ali je glavni pokrovitelj svih kampova uglavnom bila grkokatolička Eparhija svetog Oca Nikolaja. Zadnjih 15 godina organizatori su članovi pokreta fokolara (Djelo Marijino), ali i svi koji se žele priključiti materijalno ili duhovno (Caritas eparhije, časne sestre službenice Bezgrešne Djevice Marije, civilne organizacije, pojedinci…).

Smisao kampova je približiti mlade Bogu. Zato svaki kamp ima određene kateheze na kojima mladi imaju priliku čuti i razgovarati o pojedinim sastavnicama vjerskog života. Ove godine tema su bili glavni grijesi te kreposti kojima se na određeni način bori protiv tih grijeha. Ovogodišnji su predavači bili pastor Evangeličke slovačke crkve Vladimir Lovas i njegova supruga koji su u svetištu Vodica govorili o bludnosti (on mladićima, a supruga djevojkama), grkokatolički paroh u Berkasovu kraj Šida Vladimir Edelinski s temama srditost i lijenost također u svetištu, otac Vladislav Varga, grkokatolički paroh u Ruskom Krsturu, koji je u Somboru govorio o škrtosti, a sutradan u Ruskom Krsturu o oholosti, te o. Stjepan Vidak koji je u Somboru govorio o zavisti i raznim neumjerenostima.

Na kampiranje je dobrodošao bilo tko, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ove godine su bili grkokatolici, rimokatolici, pravoslavni i protestanti, a organizatori kažu da je bilo godina kad su bili i deklarirani ateisti.

Uz kateheze za vrijeme kampa, mladi su aktivni sudionici u svakom pogledu: uz one očekivane aktivnosti (djelomično kuhanje, održavanje higijene prostora svetišta, pranje suđa) tu su i neke radne akcije – krečenje drva oko svetišta, čišćenje zapuštenih grobova, pomaganje starijim ljudima u selu i slično. Svaki je kamp, kako kaže jedan od organizatora, „nova avantura, nepredvidiva, ali prelijepa“. Uz to ima i igre, pjesme, plesa.

Budući da dragi Bog na razne načine povezuje ljude i potiče ih na širenje kraljevstva Božjega, tako je i prije godinu dana, preko poslovne suradnje prilikom mijenjanja stolarije na samostanu, povezao našu zajednicu s vlasnikom firme Unita gospodinom Jankom Katonom koji je aktivni vjernik grkokatolik i uz to pripada pokretu fokolara. On je predložio da jedan dan kampa, koji se ove godine održavao od 10. do 13. kolovoza, bude u Karmelu u Somboru. Rečeno – prihvaćeno – učinjeno.

Mladi su došli autobusom oko 10 sati u pratnji vlč. Vladislava Varge, vlč. Vladimira Edelinskog i Janka Katone. Oko 10 sati i 15 minuta započeo je program u crkvi, gdje je prvo otac prior predstavio nazočnu redovničku braću te uputio pozdravnu riječ dobrodošlice i ukratko progovorio o crkvi, samostanu, karmelićanima, sluzi Božjem o. Gerardu. Nakon toga u 10.30 uslijedilo je svjedočenje o vjerničkom putu i redovničkom pozivu sestre Klare, grkokatoličke redovnice iz družbe služavki Bezgrešne Djevice Marije koja je tjedan dana ranije položila prve zavjete. Potom je o. Stjepan imao nagovor općenito o grijehu, potom konkretno o grijehu zavisti te o dobrohotnosti i drugim sredstvima kojima se borimo protiv zavisti.

Nakon nagovora uslijedila je jednosatna pauza za osvježenje uz sok te obilazak grada za one koji su htjeli. U 12.30 bio je nastavak druženja s temom neumjerenosti u jelu i piću te drugim neumjerenostima današnjice, o čemu je govorio o. Stjepan. U 13 sati je započelo zadivljujuće i snažno svjedočenje Patrika Varge, mladića iz Bilja u Hrvatskoj koji bi od jeseni trebao biti postulant Hrvatske karmelske provincije i doći u Sombor. Nakon toga je o. Stjepan proveo mlade kroz samostan. Oko 14.15 krenulo se, uz molitvu Očenaša na srpskom jeziku, na ručak koji su nam u našem dvorištu na roštilju pripremili prijatelj zajednice Aleksandar Pfajfer i naš ministrant Nikola Kurta. U 14.45 započeo je polusatni koncert vokalnog ansambla Quadrivia, nakon čega je slijedio nagovor oca Vladislava Varge o grijehu škrtosti. Potom je uslijedila zajednička diskusija u dvorištu, a bilo je i nekoliko mladih za ispovijed i duhovni razgovor.

Zahvalni smo Bogu što je Karmel u Somboru bio mjesto susreta u različitosti vjeroispovjesti, obrednosti, nacionalnosti (Rusini, Ukrajinci, Slovaci, Srbi, Hrvati, Mađari). Još jednom je bilo vidljivo da u Božjem vrtu može rasti različito cvijeće koje si međusobno ne ugrožava opstanak. A sve nas je rosom milosti obilno zalijevao nebeski Otac po zagovoru Majke i Kraljice Karmela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.