Obavijesti s pete sjednice Provincijalnog savjeta

Peta sjednica Provincijalnog savjeta održana je 22. rujna 2023. u Remetama.

1. Započeo je preustroj Reda

O. Vinko je izvijestio Savjet da je na Izvanrednom definitoriju održanom u Lisieuxu od 28. kolovoza do 2. rujna 2023. usvojen prijedlog Generalne kuće da ubuduće u Redu ostanu samo tri oblika teritorijalnih zajednica: provincije, provincijalni vikarijati i generalna povjerenstva („komesarijati“). To znači da bi se ukinule institucije semiprovincije i ostali postojeći oblici zajednica, a dala bi im se mogućnost da same odluče žele li kao povjerenstvo doći pod upravu Generalne kuće, ili kao vikarijat postati dio neke već postojeće provincije, ili se jednostavno integrirati, odnosno spojiti s nekom provincijom. Prema prijedlogu Generalne kuće, dosadašnja okružja njemačkog govornog područja upućena su na pronalaženje oblika suradnje s Hrvatskom karmelskom provincijom sv. Oca Josipa. Naša Provincija će nastojati pomoći ponajviše na području promocije zvanja. U tom smislu važno je poticati postulante, novake i bogoslove na učenje njemačkog jezika, kako zbog takve bratske pomoći, tako i zbog stoljetne povijesne, kulturološke i teološke povezanosti s njemačkim govornim područjem.

2. Liturgijski jezik u novicijatu

Savjet je jednoglasno izglasao da u novicijatu liturgijski jezik bude njemački s mogućnošću vremenske odgode ne dulje od tri mjeseca na početku novicijata kako bi se novaci mogli pripremiti.

3. Projekt solarne elektrane

Predstavnik renomiranog investitora predstavio je savjetnicima projekt izgradnje i korištenja solarne elektrane na zemljištu u vlasništvu HKPSOJ pokraj Umaga. Projekt bi trajao najmanje 21 godinu uz plaćanje odgovarajuće godišnje rente, nakon čega bi se zemlja vratila u prvobitno stanje o trošku investitora, ili bi se nastavila suradnja na način koji odgovara Provinciji. Savjet je izrazio otvorenost i zainteresiranost za projekt ne samo u Umagu, nego i u okviru ostalih prikladnih lokacija u vlasništvu provincije.

4. Aktualnosti

Obnova remetskog svetišta ide dobrim tempom i o. Provincijal je izrazio svoje zadovoljstvo u tom pogledu. Ministarstvo kulture podržava i prati obnovu, te je osiguralo potrebna sredstva.

U pogledu formacije postulanata, novaka i bogoslova Savjet je jednoglasno odlučio da se Odgojna skupina remetske zajednice sastaje najmanje 4 puta godišnje.

Redovnicima u formaciji omogućit će se učenje njemačkog jezika, imajući u vidu interese bogoslova za daljnji nastavak studija.

5. Ostalo

Provincijalni savjet je odobrio prijedlog izmjene dnevnog reda remetske zajednice.

Sljedeća sjednica Provincijalnog savjeta zakazana je za 24. studenoga 2023. u 15.00 sati u Remetama. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.