Svetkovina sv. Terezije Avilske proslavljena u Karmelu u Brezovici

Prvu ženu naučiteljicu Crkve, karmelićanku, obnoviteljicu Karmelskog reda i mističarku proslavile su njezine duhovne kćeri i njezini štovatelji u nedjelju, 15. listopada 2023., svečanim prijepodnevnim i večernjim misnim slavljem. Karmelićanin o. Ivan Živković, prior u zagrebačkim Remetama, predslavio je poldanju sv. misu, a večernju vlč. dr. Andrija Miličević, tajnik zagrebačkog nadbiskupa.

Uz o. Živkovića suslavio je vlč. mr. Mijo Matošević, supsidiar u župi Stupnik – Lučko, a tu su bili i čitači i ministranti.

U uvodnim mislima predvoditelj slavlja se zahvalio dragome Bogu na daru velike svetice Terezije Avilske i rekao da nas je ona poučila gdje se nalazi Bog. Bog nije daleko, On se nalazi u našem srcu, samo trebamo njegovati taj nutarnji odnos s Bogom i svjedočiti njegovu ljubav ovome svijetu.

U nadahnutoj homiliji osvrnuo se na zlatno doba Španjolske, vrijeme u kojemu je Terezija živjela, kao i na sve nedaće toga vremena, osobito one u Crkvi. U želji da pomogne Crkvi i svijetu Terezija je odlučila njegovati dublji odnos s Bogom.

„Što je mene dotaklo kod Terezije? Dama koja osvaja Isusa je poniznost. Biti ponizan je priznanje da smo ovisni o Bogu; da bez njega ne možemo ništa, da smo sve darove i talente koje imamo primili od Boga. Ponizan čovjek zna živjeti u Istini, u Kristu; spreman je svjedočiti za Krista“, naglasio je o. Ivan. Zatim je rekao da ponizan čovjek ne mrmlja, ne osuđuje druge, već ih blagoslivlja i moli za njih. Nasuprot te poniznosti stoji oholost i slava svijeta. Zbog takvog svjetovnog duha gubimo snagu za prijateljstvo s Bogom, odnosno gubimo snagu za unutarnju molitvu koja je prijateljski susret s Onim za koga znamo da nas voli, kako uči sv. Terezija Avilska. Jednako tako poručio je da nas Bog želi za svoje prijatelje i ako se dajemo čitavi Njemu, On se čitav daje nama. Iz tog prijateljstva s Gospodinom mi postajemo drugačiji. Gospodin nas mijenja i mi mu postajemo slični.

Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, a završilo je svečanim blagoslovom i pjesmom „Kraljice svete Krunice“.

Večernju svetu misu predslavio je vlč. Andrija Miličević uz koncelebraciju vlč. Vjekoslava Pavlovića, župnika u Blaškovcu.

U uvodnim mislima predslavitelj je pozvao sve prisutne da dopuste Gospodinu da ih iznenadi i da dopuste sebi da susretnu Isusa.

Misao vodilja meditativne homilije bila je rečenica iz Evanđelja svetkovine, koje je pročitao vlč. Pavlović, a koja glasi: „Gospodine, daj mi te vode“ ( Iv 4,15a). Naime, sv. Terezija od Isusa nadahnjivala se cijeli život na tim riječima koje su joj bile kao nepresušni zdenac, donoseći joj uvijek nešto novo i potičući ju da gleda prema Gospodinu, prema životu vječnomu. Simbol vode bio je jako važan za njezin duhovni rast, za duhovni put koji je ostavila svojim sestrama.

Isus je došao u samarijanski grad Sihar. Kaže se da je Isus morao doći u taj grad da bi susreo Samarijanku i dao joj život. Želio ju je susresti. Sihar je simbol Božjeg spasenja, mjesto koje je sveto od početka. Međutim u jednom trenutku to mjesto postaje mjestom zaobilaženja. I to je čovjekov put. Na početku smo svi kršteni, a onda se malo po malo udaljujemo od Gospodina, te ga susrećemo tamo gdje nikad ne bismo rekli da ćemo ga susresti: „Ova žena susrela ga je na mjestu gdje ga nije očekivala i u vremenu u kojemu ga nije očekivala jer u podne na zdenac ide samo onaj tko želi biti skriven, tko ne želi da se priča o njemu. Ova žena ide na taj zdenac jer je žedna. Na tom zdencu susreće Isusa koji nije trebao biti tamo i kaže joj: ‘Daj mi piti!’ Tri su stvari tu bitne: žena, podne i žeđ za vodom. Isus samo na nekoliko mjesta u Evanđelju nekoga oslovljava s riječju ‘žena’. Svoju majku na svadbi u Kani i pod križem, te Mariju Magdalenu na grobu. Susreću se oko šeste ure kada je Isus umro na križu. Isto joj govori kao na križu: ‘Žedan sam!’ Isus susreće ovu ženu kako bi odgovorio na njezinu potrebu. Govoreći o toj njezinoj čežnji, spušta se još dublje“, rekao je vlč. Miličević.

Isus svakom čovjeku upućuje svoj pogled pun ljubavi. To je ponizan pogled. O tome piše i sv. Terezija u svojim djelima kada kaže: Gledaj, On te gleda… Kada ne znate kako moliti, dođite pred Isusa i samo ga gledajte. Potrebno je samo doći, pojaviti se u nezgodno vrijeme, možda onda kad nam se ne da. Isusov pogled će nam dati puno više negoli smo sposobni moliti. Ne smijemo se bojati stati na Terezijin put i hodati njezinim koracima i stalno žeđati: „Gospodine, daj mi te vode!“

Na kraju sv. Mise predslavitelj je čestitao sestrama karmelićankama svetkovinu te im zaželio da budu hrabre poput sv. Terezije od Isusa, da se svakodnevno napajaju na tom živom vrelu Božje ljubavi i da tu ljubav daruju drugima.

Svetu misu pratile su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Kristine Jadanić. Misnim slavljima prethodila je molitva svete krunice i svečana Večernja svetkovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.