Poziv oca Generala na molitvu za mir u Svetoj zemlji

Terezija od Isusa, 15. listopada 2023.

Cijelom terezijanskom Karmelskom redu, časnim sestrama, braći, Svjetovnom Karmelu, obitelji, prijateljima, zajednicama, skupinama i pridruženim pokretima:

SRETAN DAN SVETE TEREZIJE OD ISUSA, naše majke!

Kao jedno srce i jedna duša, ukorijenjeni u Terezijinoj strasti za Isusa, za Crkvu, za čovječanstvo, ujedinjujemo se odlučno, bez odlaganja i bez predaje, sa Zapovjednikom Ljubavi, Kristom, u molitvi za mir.

Danas su Terezine riječi sve aktualnije i svakim danom krvavije: „Cijeli svijet gori… ovo nije vrijeme za gubljenje na tako malo važna pitanja!“ (Put savršenosti 1, 5). Danas Terezijino srce probodeno Isusovom mukom postaje u svakome od nas srce probodeno i ranjeno zlima i patnjama svijeta. Danas ekstaza i jedinstvo s Bogom postaje zagrljaj svakom čovjeku ugroženom, maltretiranom i raseljenom okrutnošću rata. Naša molitva ne izostavlja nikoga, ne isključuje nikoga od sinova i kćeri Božjih.

Pozivam vas, braćo i sestre, na molitvu u istini, pravdi i miru za prestanak svakoga nasilja i odlaganje oružja. Pomolimo se zajedno da bi se sile zla i osvete koje razaraju preobrazile u sjeme novog života koji će se širiti. Da bi smrtonosni virus mržnje mogao donijeti u srca mnogih i antitijela pomirenja i nade. Pozivam vas sve, braćo i sestre, da pretočite svoj gnjev i užas zbog svakog mrtvog djeteta, zbog svake zlostavljane starije osobe, zbog svake prognane obitelji, zbog svakog osakaćenog tijela, zbog svakog napuštenogstvorenja, da svu ovu bol pretvorite u neprekidnu borbu za novi svijet.

Jeruzalemski patrijarh pozvao je sve nas na dan molitve i posta. Sljedeći utorak 17. listopada pridružit ćemo se ovom vapaju za mir u Isusovoj zemlji, s palestinskim narodom i sa židovskim narodom. Oni koji zajedno mole siju mir. I neka taj mir započne u srcima svakoga od nas, u našim zajednicama i u našim obiteljima.

Zapalimo svijeću mira u našim zajednicama i našim domovima kao znak onog svjetla koje ne pobjeđuje tama ovoga svijeta. Zapalimo poniznošću i hrabrošću, zajedno sa svima, vapaj nade za mir, plod pravde i istine.

S Marijom i Josipom spajamo ruke i srca u tišini zajedništva. S Terezijom od Isusa i svim svetima Karmela. S Edith Stein, židovskom karmelićankom koja je umrla u Auschwitzu, i s Mariam Baouardy, kćeri palestinske zemlje, mučenicom za ljubav Isusa i čovječanstva. Neka nam Edita i Mariam, kćeri Terezije od Isusa, osvijetle put prema obećanoj zemlji braće i sestara.

Svima, braćo i sestre, moj blagoslov i moj poljubac mira.

Dana 17. listopada 2023., idućeg utorka, naše svijeće i naša srca ujedinjeni su upaljeni za mir.

br. Miguel Márquez Calle, OCD, Generalni predstojnik

 

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/documenti/preposito-generale/2023_invito-alla-preghiera_lettera-del-p-generale-per-la-solennita-di-s-teresa-di-gesu/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.