Izlet u Deutschlandsberg

Karmelski novaci, praćeni magistrom o. Petrom i o. Vedranom, u srijedu 25. listopada posjetili su gradić Deutschlandsberg. Riječ je o malome gradu u južnoj Štajerskoj, udaljenom otprilike 35 km od Graza, koji danas broji nešto manje od dvanaest tisuća stanovnika.

Prvi je predmet našega interesa bio dvorac Deutschlandsberg, čija povijest kao utvrde seže još u prvu polovicu 12. st. Tijekom svoje povijesti mijenjao je izgled, tako da su danas na njemu primjetni elementi romanike, gotike, renesanse i drugih, kasnijih stilova. Posebna je zanimljivost što ga Turci u svojim pohodima na Beč niti jednom nisu uspjeli osvojiti.

Nakon razgledavanja dvorca izvana, krenuli smo u šetnju udolinom rijeke Laßnitz. Međutim, promašili smo pravi ulaz na uređenu planinarsku stazu, koja se od dvorca ( 511 m nadmorske visine) spušta do rijeke (sedamdesetak metara niže), tako da smo prvu polovicu naše šetnje proveli istražujući nove i neutabane putove koji bi nas vodili niz brdo na kojemu se dvorac nalazi. Strminu obronaka svladavali smo držeći se za živa drva ili koristeći se njihovim palim granama kao planinarskim štapovima. Bez ijednog pada uspjeli smo se spustiti do rijeke i, taman kad smo počeli lagano se šetati okruženi jesenjim bojama šume i ugodnim žuborenjem Laßnitza, došli smo do mjesta na kojem stijenje visine petnaestak metara prekida šetnicu. Nismo se dali obeshrabriti, nego smo se, držeći se za korijenje drveća iznad nas, a ponegdje i zarivajući prste u zemlju, začas uspeli iznad stijene i tako je zaobišli. Ponovo smo se spustili do rijeke i konačno došli do uređene šetnice. Posebno je smiješno bilo kad smo sa stražnje strane stigli do ograde na kojoj je pisalo da je put dalje zabranjen. Ostatak nam izleta nije donio novih avantura, već samo tiho uživanje u šetnji prekrasnim krajobrazom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.