Vjeronaučna olimpijada u Totovom Selu

U Subotičkoj biskupiji u mjestu Totovo Selo koje se nalazi u općini Kanjiža (Vojvodina), blizu Sente, jednako udaljeno od Subotice i Bačke Topole, održana je vjeronaučna olimpijada na kojoj su se natjecala 104 vjeroučenika osnovnoškolske dobi od 5. do 8. razreda iz 26 župa. Osim njih, prisutno je bilo oko 500 djece navijača pa je sveukupno bilo oko 600 vjeroučenika hrvatskog i mađarskog govornog područja. U ovom pastoralnom događaju sudjelovali su i oci karmelićani iz Sombora s postulantima Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa.

Postulanti Patrik, Zvonimir i Marko, zajedno s magistrom o. Srećkom, bili su dio ekipe koja je animirala djecu navijače dok su vjeroučenici natjecatelji pisali testove. Bili su zaduženi da s djecom izrađuju deseticu krunice od špage. Djecu su kroz cijelo vrijeme susreta i na razne druge načine animirale časne sestre Kćeri Milosrđa koje su došle iz Valpova, te sestre dominikanke iz Mađarske. Svećenici i vjeroučitelji pripremili su djecu da predstave svoje župe, a bilo je tu i raznih igara. O. Zlatko i o. Stjepan su ispravljali testove vjeroučenika hrvatskog govornog područja, među kojima je bila i ekipa župe Presvetog Trojstva iz Sombora s vjeroučiteljem Josipom Ivkićem i našim ministrantom Aleksejem Pfajferom, učenikom 7. razreda. Učenici su trebali pokazati svoje znanje kroz zadatke po kojima su mogli pokazati koliko poznaju sadržaj svoje vjere, a u drugom dijelu su pokazivali koliko se znaju služiti Svetim pismom.

Nakon što su ispravljeni testovi i sve dobro prekontrolirano, bilo je proglašenje najboljih takmičara. Tom završnom i najočekivanijem trenutku dana pridružio se i netom zaređeni subotički biskup mons. Ferenc Fazekaš.

Totovo Selo je mađarsko selo koje je 1909. godine osnovao Tot Jožef, veleposjednik i ugarski poslanik. Nakon smrti svoje je posjede ostavio Crkvi i mještanima. Crkveni posjed je dobro iskorišten od strane župnika Jene Utašija, koji je više desetljeća župnik ovdašnje Župe sv. Josipa radnika. Na crkvenom posjedu nalazi se danas osnovna škola s ogromnom sportskom dvoranom, nogometna akademija s internatom za dob od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole i s tri nogometna igrališta. Župnik se skrbi i za nekoliko djece bez roditelja, a nekad je držao i dom za starije i nemoćne osobe, osobito siromašne. Postoji salaš na kojem se drže razne životinje. Selo po popisu iz 2022. godine broji oko 500 punoljetnih stanovnika, a prosječna životna dob je 42 godine. Prošle godine je bilo 7 umrlih, a 14 krštenih. Bili smo oduševljeni ovim podacima i radom mjesnog župnika.

Drago nam je što su nas organizatori pozvali da sudjelujemo u ovom događaju mjesne Crkve, a svakako sve ovo promatramo i u svjetlu upoznavanja karmelićana i promocije zvanja – barem da djeca vide nekog u habitu, jer za to imaju malo prilike. A i vi, dragi posjetitelji naše mrežne stranice, tako stječete priliku da na ovaj način malo upoznate život Crkve na ovim prekrasnim prostorima s one strane Dunava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.