Prvi zavjeti s. Katarine od Boga

Karmelićanka s. Marija Katarina od Boga (Pinjušić) položila je u srijedu, 8. studenoga 2023., u Karmelu u Brezovici privremene zavjete na tri godine. Misno slavlje i obred zavjetovanja predslavio je karmelićanin o. Ivan Pleše uz desetak suslavitelja. Među njima bili su: preč. Matija Pavlaković, vlč. Željko Nestić, vlč. Luka Tufeković, p. Mihovil Filipović, SMM, oci karmelićani Dario Tokić, Ivan Podgorelec i Zlatko Pletikosić, te trajni đakon Ratko Podvorac.

U nadahnutoj homiliji, o. Pleše je istaknuo otajstvo posvećenog života, te se zapitao: „Odakle izvire uopće među ljudima želja da se na tako što odluče: odreći se sebe, odreći se bilo kakve materijalne sigurnosti, te navezanosti na ljudsku ljubav? Odreći se tri ključna aspekta svakog ljudskog života: potrebe da budemo ljubljeni, potrebe da imamo i da stvaramo. Svega toga se posvećena osoba odriče jer ima svoju nadu u Bogu i to čini u predanju Njemu, u ljubavi. Čuli smo Evanđelje koje evanđelist Ivan smješta u kontekst Posljednje večere. Isus na Posljednjoj večeri daje sebe. U tom činu Gospodin izlazi iz sebe i identificira se s kruhom i vinom da bi nam se posve predao. Stoljećima kasnije mnogi ljudi će se nadahnjivati i nasljedovati Gospodina upravo u ljubavi koju On ima prema nama. To je odgovor na redovničko i svećeničko posvećenje. On je izvor poziva.“

Propovjednik je nadalje istaknuo važnost spoznaje Božje ljubavi prema nama koja u nama budi čežnju za njim, što je na svoj način doživjela i s. M. Katarina prepoznajući znakove Gospodinove ljubavi. Na tu ljubav osoba želi odgovoriti svojom ljubavlju u onoj mjeri u kojoj to naš ljudski život može ostvariti.

U nastavku homilije, o. Pleše se spomenuo svetice dana, karmelićanke Elizabete od Trojstva koja je ostvarila tu ljubav i u svom kratkom životu (umrla je sa dvadeset i šest godina) napravila neizmjerno puno. U dobi od četrnaest godina osjetila je snažan poticaj da zavjetuje doživotno djevičanstvo. Sv. Elizabeta nas uči da je svaka osoba hram Duha Svetoga i da se u srcu odvijaju tajne ljubavi između Boga i duše. Ta svijest da nije sama, da je Bog u njoj, rodila je želju da trpi, da se žrtvuje za Boga i spasenja duša. Inspirirana Pavlovom poslanicom Efežanima (Ef 1,12), željela je biti Laudem gloriæ, hvala slave Božje. To postaje njezin duhovni program koji je propovjednik preporučio i s. M. Katarini u njezinom karmelskom životu.

Homiliju je o. Ivan zaključio molitvom sv. Elizabete od Trojstva: „O Bože moj, Trojstvo kojemu se klanjam, pomozi mi da posve zaboravim sebe kako bih se nepomično i mirno nastanila u tebi, kao da mi duša već boravi u vječnosti. Neka ništa ne uzmogne pomutiti moj mir, niti me izvući iz tebe, o moj Nepromjenjivi, nego neka me svaki čas sve više unese u dubinu tvoga otajstva… O moja Trojice, moje Sve, moje Blaženstvo, beskrajna Samoćo, Neizmjernosti u kojoj se gubim, Vama se predajem kao plijen. Zakopajte se u meni, da se ja zakopam u Vama, dok ne pođem promatrati u Vašem svjetlu bezdan Vaše uzvišenosti.  Amen.“

Nakon homilije i upita o spremnosti na posvećenje Bogu i nasljedovanju Krista čistog, siromašnog i poslušnog, uslijedio je čin zavjetovanja, koji je s. Marija Katarina položila u ruke č. majke Marije Regine od Presvete Euharistije. Zatim joj je predsjedatelj slavlja predao Prvotno pravilo i Konstitucije Reda bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od gore Karmela po kojima je pozvana zauzeto živjeti svoje zavjete i svoj molitveno-duhovni život.

Pri kraju misnoga slavlja o. Pleše je čestitao s. M. Katarini i zajednici, te zahvalio svima prisutnima, među kojima su bili roditelji s. M. Katarine, Antun i Bernardica Pinjušić, sestre, brat i rodbina. Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Zavjetovanica je rođena 1996. u Zagrebu, a živjela je u Križu. Dolazi iz brojne katoličke obitelji u kojoj se prakticirala vjera. Završila je studij strojarstva u Karlovcu, a u Karmel je ušla 2020. godine, započevši novicijat iduće 2021. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.