Svetkovina sv. Ivana od Križa i obljetnica utemeljenja Karmela u Mariji Bistrici

Četrnaestog prosinca 2023. u Karmelu u Mariji Bistrici proslavljena je svetkovina sv. Ivana od Križa i 25. obljetnica kanonskog utemeljenja samostana. Sv. Misu je predslavio o. Jure Zečević, OCD, a koncelebrirao je redoviti misnik samostana vlč. Mato Jaković.

U zanimljivoj propovijedi o. Jure poslužio se odgovorima umjetne inteligencije na upite o sv. Ivanu od Križa. Time je dao zoran primjer onoga što umjetna inteligencija može a što ne može, a ujedno i onoga što je istinski doprinos svetaca duhovnom životu čovjeka današnjice. ChatGPT nas je lijepo uputio u to da nas Ivanov nauk vodi prema „unutarnjoj jednostavnosti i povezanosti ljudske ljubavi i Božje ljubavi“, ali o. Jure je učinio ono što ChatGPT nije znao: povezao je Ivanov nauk s kanonskim utemeljenjem bistričkog Karmela i iz toga izveo poticaj sestrama koje trenutačno žive u bistričkoj zajednici.

Budući da je o. Jure Zečević bio prisutan prilikom kanonskog osnutka samostana prije točno dvadeset i pet godina, uočio je da je „onda bilo prisutno tek nekoliko sestara više od kanonskog minimuma, a sada gotovo da nedostaje mjesta“. Potaknuo je sestre da bdiju nad tim da budu konstruktivan čimbenik u životu zajednice. „Integracija i dezintegracija. Glavni zadatak onih koji žive u bilo kojoj zajednici. Sveti Ivan od Križa, koji je i sam trpio od dezintegrativnih čimbenika (sjećamo se njegova zatvora u Toledu), neka nas potakne da svatko od nas dade ono što je njemu moguće da budemo nalik onoj prvoj kršćanskoj zajednici koja je danomice ustrajala u molitvi i u činjenju dobra i kojoj sve bijaše zajedničko, da bi na taj način bilo više Kraljevstva Božjeg po ovoj konkretnoj zajednici sestara karmelićanki.“

Svečanim himnom „Tebe Boga hvalimo“ prisutni su dali hvalu Bogu za dvadeset i pet godina postojanja samostana Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca. Proslava svetkovine nastavila se u prostorima samostana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.