Stepinac – čovjek obnove Crkve i društva

U zahvalnosti i radosti srca štovatelji bl. Alojzija Stepinca i sestre karmelićanke u Brezovici pripremaju se za njegov blagdan trodnevnom duhovnom pripravom. Monfortanac p. Mihovil Filipović predslavio je misno slavlje prvog dana trodnevnice, u srijedu 7. veljače 2024. godine.

Misao vodilja prigodne homilije bila je geslo koje je Blaženik uzeo: „U Tebe se Gospodine uzdam“ (Ps 31,15). Geslo je izraz dubinskog iskustva tko je Isus Krist: „Ljubav je glavni atribut Boga koji je iz ljubavi za nas postao sluga, koji je na križ otišao radi nas… Isus je Gospodin jer ljubi. To je glavna karakteristika i bl. Alojzija Stepinca. ‘U tebe se Gospodine uzdam’ je izraz osobnog odnosa s Bogom prožetog ne samo ljubavlju, već spremnošću na sve. Blaženik je rekao da je njegova politika spasiti duše, uzdao se u Boga do kraja, u svakoj prilici i neprilici i nije gubio srčanosti. Njegovo uzdanje je bilo u svjesnosti Kristove pobjede na križu. Ljubio je do kraja i praštao. Nije se trebao braniti, njegova obrana je bila čista savjest.“

U nastavku homilije p. Mihovil je rekao da je pouzdanje u Gospodina Blaženiku davalo hrabrost, snagu, ustrajnost i slobodu da svoj život istroši na slavu Božju. Ta sloboda došla je do izražaja u borbi protiv fašizma i crvenog zmaja. Dakle, Blaženik se nije bojao ljudi jer je imao slobodu po kojoj je pokazao svoje dostojanstvo i veličinu. Temelj njegove slobode bila je vjera. U središtu njegove vjere bila je Euharistija, štovanje Blažene Djevice Marije i molitva. Sloboda ga je u duhu činila neporočnim da brani jedinstvo Crkve, da živi jedinstvo sa svećenicima.

Bl. Alojzije Stepinac bio je čovjek obnove Crkve i društva. U tome nam je uzor, pa njegovo geslo „U tebe se Gospodine uzdam“ postaje i naše geslo, zaključio je propovjednik.

Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem sestre karmelićanke, a za orguljama je bila s. M. Kristina Jadanić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.