Drugi dan trodnevne priprave za Stepinčevo

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente predslavio je u četvrtak 8. veljače 2024. drugi dan trodnevnice uoči Stepinčeva u Karmelu u Brezovici.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima dana, mons. Sente objasnio je vjernicima tko je bio Salomon. On je vrlo mlad postao kraljem cijelog Izraela i u svojoj je mladosti bio bogobojazan. Tražio je od Boga mudro srce jer se osjećao nedostojan svoje službe. Gospodinu se to svidjelo i ispunio mu je želju.

I Salomonov otac David bio je bogobojazan u svojoj mladosti. Postao je jedan od Šaulovih dvorjana, te je nizao mnoge vojne pobjede i uspjehe, što je izazvalo ljubomoru kod Šaula. Iako je imao priliku ubiti Šaula, David je u njemu prepoznao Božjeg pomazanika i nije to učinio. Salomon je nažalost počeo popuštati različitim vjerskim utjecajima. Podlegao je pomodarstvu, ugađajući svima i svakome, za razliku od njegova oca Davida. Bog je poštedio Salomona zbog Davida.

„Nalazimo se u trodnevnoj pripravi za nebeski rođendan blaženog Alojzija Stepinca,  začetnika ovog samostana. Zbog njegova stava u zgodno i nezgodno vrijeme svi mi Hrvati možemo hodati uzdignute glave. On je vođa u svakom pogledu. Uvijek je branio Istinu i možemo reći da je zavrijedio Božju simpatiju. Siguran sam da je blagostanje koje danas živimo plod Božjih blagoslova kojima je zalog žrtva Alojzija Stepinca, kao i svih onih koji su nosili teret naše Domovine. Stepinac je onaj koji je glava u svemu tome. Jesmo li mi poput Davida i Stepinca, ili poput Salomona? Zamislite da čujete riječi dragog Boga: ‘Zbog Stepinca ću vas poštedjeti’“, istaknuo je mons. Sente.

Dodao je da ne možemo zatvoriti oči i ne vidjeti utjecaj pomodarstva koji se očituje i u tome da nam je teško podnijeti određenu žrtvu za Boga: „Jesmo li i mi spremni uvijek se obraćati Bogu, ili ćemo poput Salomona ostaviti Boga sa strane? Što će biti s onima koji dolaze nakon nas?“, zapitao se. David je bio vjeran Bogu, te se uvijek njemu vraćao. I mi danas baštinimo vjeru bl. Alojzija Stepinca i dragi Bog određuje naše živote zalogom Stepinčeve vjere, poručio je mons. Sente.

Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.