Stepinčevo u Karmelu u Mariji Bistirici

U samostanskoj crkvi Karmela Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca 10. veljače 2024. proslavljeno je Stepinčevo svečanom euharistijom. Misno slavlje predvodio je vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije vlč. Tomislav Hačko, a koncelebrirali su vlč. Stjepan Čukman, vlč. Mata Jaković i vlč. Antun Motočić. Evanđelje je pjevao đakon Vedran Jakić, koji je bio u asistenciji s trojicom bogoslova Zagrebačke nadbiskupije.

U poticajnoj propovijedi prožetoj Blaženikovim citatima vlč. Hačko potaknuo je prisutne da nasljeduju bl. Alojzija u borbi za ideale te da se priznaju Kristovima: „Priznajmo ga ne samo kad to koristi našim zemaljskim interesima, nego i onda kada nas to stoji žrtava. Priznajmo ga ne samo onda kad to koristi veličini naroda i domovine, nego i onda kada se savijamo u tugama i bolima. Priznajmo ga ne samo onda kad nas drugi ljube, nego i onda kad nas drugi mrze. Priznajmo ga ne samo onda kad nas uči ljubiti roditelje, nego i onda kad nas uči ljubiti neprijatelje, jer Krist se ne da dijeliti, nego hoće da ga se ili prizna čitavoga, ili da ga se uopće ne prizna – potiče bl. Alojzije.“ Vlč. Hačko je nadalje istaknuo kako nas primjer bl. Alojzija potiče da ne budemo mlaki, već zagrijani za Gospodina, a onda ta zagrijanost „dovodi i do crvene boje mučeništva“. „Po ovom slavlju sv. Mise, po primjeru i zagovoru bl. Alojzija uzljubimo Isusa Krista koji je Bog i za kojega smo spremni umirati svaki dan i svaki čas“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja bio je tradicionalni blagoslov bombona na čast bl. Alojzija, a slavlje svetkovine nastavilo se u samostanskom okružju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.