Obavijesti s Devete sjednice Provincijalnog savjeta

Deveta sjednica Provincijalnog savjeta Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa održana  je u Remetama 7. lipnja 2024.

1. Završila je Provincijalova vizitacija zajednicama. U proteklom periodu bilo je dosta promjena koje su se pokazale dobre i za pojedine redovnike i za pripadajuće zajednice. Puno se pastoralno radi na dobrobit Crkve, a zajednice pritom nastoje sačuvati redoviti molitveni život. Zajednički život je jako dobar, bez nekih posebno teških situacija. Možemo biti jako zadovoljni trenutnim stanjem u provinciji.

Na međunarodnoj razini Reda cijene naš rad, naš molitveni i apostolski angažman, osobito rad na promociji zvanja. To se primijetilo i na Konferenciji europskih provincijala OCD u Czerni (Poljska) od 27. do 31. 5.2024. Tema susreta glasila je „Pastoral mladih i animacija zvanja“. Provincijal je svoje izvješće na tom susretu iznio u PowerPoint prezentaciji koja je bila tražena i nakon susreta.

Ovogodišnji susret viših redovničkih poglavara i biskupa HBK održan je 5. lipnja u prostorijama HBK na Ksaveru, na temu „Ovisnosti i psihička oboljenja u redovništvu. Suočavanje s problematikom i traženje rješenja“. Pokrenuta je inicijativa za koju su zaduženi mons. Zdenko Križić i mons. Milan Zgrablić za uspostavu centra i tima stručnjaka koji bi bio na pomoć redovnicima, redovnicama i svećenicima u sučeljavanju s problemima ovisnosti.

2. Odobren je tekst molitve za zvanja prije tjednog klanjanja koje se uvodi na tu nakanu u formativnim zajednicama i drugima koje to budu htjele:

Bože, dobri Oče, 

ti pozivaš one koje hoćeš da izbližega slijede tvoga Sina
Gospodina našega Isusa Krista: 

osnaži prisutnost svoga Duha Svetoga u našim srcima

da ti sve više budemo zahvalni za dar vlastitog poziva

te u ovim vremenima spremno prihvaćamo 

sve pozvanike koje nam tvoja Providnost šalje,

da i oni koji žele upoznati tvoje staze u životu

u nama mogu naći tvoju podršku i pomoć.

Koji živiš i vladaš i pozivaš nas u vijeke vjekova. Amen.

3. Konvencija o odnosima između priora i župnika u Remetama zbog naknadno nastalih okolnosti više ne odgovara potrebama sadašnjeg trenutka. Stoga će sadašnji prior i sadašnji župnik usuglasiti novi tekst i poslati ga na Provincijalni savjet na odobrenje.

4. Provincijalni promicatelj zvanja dostavio je upit u svezi mogućnosti ponovne aktivacije Malog sjemeništa jer postoji jedan aspirant. Savjet je stava da se provjeri prikladnost aspiranta pa ako bude prikladan da se za njega aktivira Provincijalno dječačko sjemenište (Usp. Statut 2023., br. 35g).

5. Radi lakšeg nalaženja i uporabe formativnih sadržaja u početnoj formaciji odobrena je inicijativa za  formiranje zajedničke digitalne platforme za građu početne formacije na koju bi pristup imali samo odgajatelji muške, ženske i svjetovne grane OCD kako bi mogli slobodno postavljati i preuzimati sadržaje koji su se pokazali korisnim ili su traženi za početnu formaciju naših aspiranata, kandidata, novaka i članova s privremenim zavjetima / obećanjem (OCDS).  Provincijalni tajnik će koordinirati inicijativu.

6. Razmatrano je više tekućih pitanja u svezi situacija pojedinih redovnika i zajednica u vidu boljeg izlaženja u susret uočenim potrebama.

7. Razno

7.1. Prezbitersko ređenje br. Jurja Marinkovića bit će u subotu 22. lipnja 2024. u crkvi sv. Ivana XXIII. u Zagrebu (Dubrava) s početkom u 10 sati, a sljedećeg dana, u nedjelju 23. lipnja, bit će slavlje Mlade mise u župi Nova Rača, kraj Bjelovara.

7.2. Podsjećamo na termine zajedničkih duhovnih vježbi koje ove godine vodi o. Petar Janjić na Buškom jezeru od 27. do 31. kolovoza i u Krku od 30. rujna do 4. listopada.

7.3. Preporučamo u molitve uspjeh susreta europskih karmelićana u početnoj formaciji u Lisieuxu od 19. do 24. kolovoza.

7.4. Za sudjelovanje u izradi i predstavljanju zbornika o Maloj Tereziji do sada su se prijavila desetorica znanstvenika iz Hrvatske, Austrije i Italije, a čeka se odgovor još dvojice iz Italije i Francuske.

Sljedeća sjednica Provincijalnog savjeta zakazana je za 11. listopada 2024. u 10 sati u Grazu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.