Karmelski postulanti u posjetu Kucuri i Ruskom Krsturu

Postojanje dvaju kalendara u kršćanstvu omogućilo nam je zanimljiv četvrtak 13. lipnja. Po gregorijanskom kalendaru se toga dana slavi spomendan sv. Antuna Padovanskog, a po julijanskom kalendaru se ove godine slavi svetkovina Uzašašća Gospodnjeg. Stoga smo prijepodne u našoj Crkvi sv. Stjepana kralja u Somboru proslavili Sv. Antuna, a poslijepodne smo sudjelovali na svetoj liturgiji Uzašašća Gospodnjeg u Grkokatoličkoj crkvi Uznesenja Presvete Bogorodice u Kucuri.

Grkokatolici su katolici bizantskog obreda ili, kako obično kažemo, istočnoslavenskoga obreda. U punom su zajedništvu s katolicima latinskoga obreda i priznaju papu kao svog vrhovnog poglavara. Glavna razlika u odnosu na rimokatolike je slavljenje svete liturgije po bizantskom ili slavenskom obredu. Na području Vojvodine grkokatolici imaju svoje crkve u nekoliko mjesta, a većina vjernika su po narodnosti Rusini. Rusini potječu s područja zapadne Ukrajine i Slovačke, te ih ima oko 1,5 milijuna u svijetu. Na područje Vojvodine doselili su u vrijeme Austro-ugarske monarhije, kada je dio njih preselio u različite dijelove monarhije. Tijekom povijesti uspjeli su sačuvati svoj identitet, djelomično zahvaljujući katoličkoj vjeri i bizantskom obredu.

Naše prvo odredište na putovanju bio je samostan sv. Jozafata u Kucuri gdje djeluju sestre Službenice Bezgrešne Djevice Marije. Dočekala nas je sestra Jevsevija i provela kroz samostan sestara. Posebno smo se zadržali u kapelici gdje smo se pomolili i otpjevali nekoliko marijanskih pjesama. Nakon toga smo se uputili u obližnji Ruski Krstur gdje se nalazi provincijalna kuća sestara.  Razgovarali smo i družili se sa sestrama, obišli samostan i katedralnu crkvu sv. Nikole te se potom vratili u Kucuru na svetu liturgiju. Liturgiju bizantskog obreda sv. Ivana Zlatoustog predslavio je župnik otac Vladislav Rac, a magistar postulanata o. Srećko je koncelebrirao i propovijedao. Dan ispunjen obogaćujućim iskustvima završili smo zajedničkom večerom kod sestara u Kucuri gdje smo oca Vladimira i sestre u opuštenoj atmosferi ispitivali o grkokatolicima i Rusinima. Zahvalili smo na srdačnoj dobrodošlici, a svoje pozitivne dojmove zabilježili smo u knjigu posjeta koju sestre brižno vode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.