Redovničko oblačenje i početak novicijata u Grazu

U nedjelju 8. listopada oblačenjem habita novicijat su započeli br. Zvonimir od Križa (Miletić), br. Ilija od Kraljice Mira i Presvetog Srca Isusova (Marin Planinić), br. Jeronim od Križa (Ivan Jurković), br. Ivan Marija od Isusovog Pogleda (Patrik Varga) i br. Marko od Uskrsnuća (Maletić). Prije dolaska u Karmel u Grazu dojučerašnji su se somborski postulanti pripremali duhovnim vježbama u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru pod vodstvom o. Branka od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić).

Obred oblačenja bio je u sklopu Službe čitanja, poslije psalama i njihova otpjeva te prije prvoga čitanja. Predvodio ga je provincijal o. Vinko od Bezgrešnog Srca Marijina (Mamić). Novi novaci javno su zamolili dopuštenje za upoznavanje zajedničkog života sa željom savršenog nasljedovanja Krista u ovoj redovničkoj obitelji bosonoge braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela te su se, nakon molitve i blagoslova redovničkih odijela, obukli uz pomoć prisutnih karmelićana.

U propovijedi koja je uslijedila o. Vinko se osvrnuo na ove godine ispušten blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije te je govorio o putu koji je bilo potrebno prijeći od Male do Velike Gospe, odnosno od rođenja do konačnog ulaska u Slavu Božju. Podsjetio nas je da Blažena Djevica u mnogim situacijama nije imala jasnoću, odnosno nije mogla znati ni bît stvari koje joj se događaju, ni do čega će one dovesti, a ipak je njezin odgovor bio ići naprijed s potpunim pouzdanjem u Boga i Njegovu ljubav. Također, na primjerima sv. Terezije iz Kalkute i sv. Male Terezije ukazao nam je kako je čak i u nedostatku mnogih drugih duhovnih dobara poput jasnoće, ustrajnost u pouzdanju u Boga dovoljna da bi se i u našim životima ostvarila Njegova savršena volja, odnosno ne samo ono što On dopušta, nego ono što On, koji nas ljubi više nego mi sami sebe, želi za nas.

U nastavku Službe čitanja, u drugome se čitanju, koje donosi dio govora O blaženstvima pape sv. Lava Velikoga, nalazio i sljedeći odlomak:

Kršćanine, upoznaj dostojanstvo svoje mudrosti i shvati na kakve si duhovne vrednote i nagrade pozvan. Milosrđe hoće da budeš milosrdan, a pravednost da budeš pravedan, da se Stvoritelj objavi u svome stvorenju i da u ogledalu ljudskog srca zasja Božja slika stvorena vjernim nasljedovanjem samoga Boga. Sigurna je vjera onih koji se trude, a ti ćeš ostvariti svoje želje i ono što ljubiš beskonačno ćeš posjedovati.

Nadajmo se i molimo da se riječi ovoga svetog pape pokažu providnosnim i ostvare u životima novih karmelskih novaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.