Trinaesto pismo Generalnog definitorija

Rim, 15. rujna 2024.

Draga braćo i sestre terezijanskog Karmela!

Primite naš bratski pozdrav iz Generalne kuće u Rimu. Pišemo vam na kraju nedavne tromjesečne sjednice Definitorija koja se održala od 4. do 14. rujna. Ovih dana navršavaju se točno tri godine od posljednjeg Generalnog kapitula 2021. i tako ulazimo u drugu polovicu šestogodišta. U ovom vremenu uspjeli smo osjetiti bogatstvo i složenost situacije naše obitelji u raznim dijelovima svijeta te intenzivno osjećamo izazove i nade sadašnjeg trenutka. Zahvaljujemo Gospodinu za prijeđeni put i molimo ga da nas prati i prosvjetljuje kako bismo nastavili služiti Redu prema njegovoj volji. Zahvaljujemo svim članovima terezijanskog Karmela – braći, klauzurnim redovnicama i laicima – na prijemu i suradnji u vezi s inicijativama i odlukama Definitorija, te vas molimo da nastavite s povjerenjem moliti Gospodina za nas i za cijeli Red.

U našoj službi i molitvi posebno imamo na umu našu braću i sestre koji prolaze kroz teškoće bilo koje vrste. Mnoge su zajednice trenutno u kontekstima obilježenima ratovima, progonima, političkim ili društvenim napetostima, ekonomskim poteškoćama itd. Svima njima želimo izraziti našu bliskost i našu brigu. Zahvaljujemo na velikodušnosti prema mjestima i samostanima za koje smo tražili financijsku pomoć, te smo od vas primili vrlo velikodušan odgovor.

Program šestogodišta

Kao i obično, na sastanku Definitorija opširno se razgovaralo o temama koje su u središtu pozornosti Reda u ovom šestogodištu.

Karmelsko-terezijanski identitet

Ne zaboravljamo riječi pape Franje upućene sudionicima Generalnog kapitula 2021.: „Ne smijete oponašati poslanje drugih karizmi, već biti vjerni svojem, kako biste svijetu dali ono što vam je Gospodin darovao za dobro svih, to jest živu vodu kontemplacije… Draga braćo, sklad između ovih triju elemenata: prijateljstvo s Bogom, bratski život i poslanje, fascinantan je cilj, kadar motivirati vaše sadašnje i buduće odabire.“

Produbljivanje i ažuriranje našeg karmelsko-terezijanskog identiteta stalni je cilj koji oblikuje naše rasuđivanje. Deklaracija o karizmi, koju je odobrio Generalni kapitul, i dalje je važna referentna točka za cijeli Red. Živjeti našu karizmu na utjelovljen način na svakom mjestu gdje se nalazimo konkretan je način odgovora na poziv da služimo Bogu i Crkvi.

Formacija

Kako bi karizma koju smo primili ostala aktualna i donosila obnovljene plodove u budućnosti, ključna je dobra početna i trajna formacija. Neophodno je uključivanje cijelog Reda kako bi se novim kandidatima, koji se osjećaju pozvanima od Gospodina da postanu dio naše redovničke obitelji, omogućilo potrebno rasuđivanje i najbolja moguća početna formacija.

Konkretan pomoćnik u formativnom procesu je Ratio Institutionis, koji uključuje teorijske i praktične elemente za početnu formaciju u cijelom Redu. Trenutno napredujemo u procesu ažuriranja teksta. Prvi nacrt, koji je pripremila Međunarodna komisija, nedavno je poslan svim provincijama na procjenu i obogaćivanje. S prikupljenim doprinosima i s revizijskim radom koji Komisija i Definitorij nastavljaju obavljati, u sljedećim mjesecima imat ćemo dobar priručnik za početnu formaciju.

Razgovarali smo o nekim specifičnim pitanjima vezanim uz formaciju. U našim smo dijalozima istaknuli potrebu za dobrim početnim rasuđivanjem i u različitim fazama formacije, kao i potrebu za bliskim praćenjem prvih godina mladih koji završavaju formaciju s doživotnim zavjetima ili ređenjem. U Međunarodnom zavodu u Rimu započinje nova akademska godina s obnovljenom formativnom zajednicom, koju smo već najavili u našem lipanjskom pismu, i s uključivanjem novih studenata iz različitih dijelova svijeta. Također smo razmijenili informacije i dojmove o Drugom novicijatu, koji se sve više zajednički provodi u različitim regijama Reda (Indija, Afrika, Europa, Latinska Amerika…); iskustvo međuprovincijske suradnje na ovom području ocijenjeno je vrlo pozitivno. Još jedna vrlo cijenjena inicijativa bio je europski susret studenata, održan u drugoj polovici kolovoza u Lisieuxu.

Intelektualni život

Što se tiče kulturnog i intelektualnog područja, Teološki fakultet Teresianum nastavlja raditi na novim prijedlozima kako bi obogatio akademsku ponudu i pružio kvalitetniju uslugu studentima. Što se tiče zajednice profesora, imenovali smo o. Denisa Chardonnensa (Avignon-Akvitanija) za poglavara, a za prvog savjetnika o. Łukasza Strzyża-Steinerta (Njemačka). Od srca zahvaljujemo o. Albertu Wachu (Krakov) i o. Innocentu Hakizimani (Kongo) za službu koju su obavljali posljednjih godina. Također smo imenovali o. Ignatiousa Kunnumpurathua (Malabar) poglavarom zajednice za specijalizaciju Seminarium Missionum, dok je o. Joemon Olattupurath (Manjummel) i dalje odgojitelj socius i ekonom zajednice.

U CITeS-u u Avili upravo je održan Drugi međunarodni kongres o Tereziji iz Lisieuxa i započinje nova akademska godina. Zajedno s magistarskim studijem mistike i humanističkih znanosti, Centar nastavlja nuditi brojne aktivnosti povezane s mistikom i duhovnošću. Što se tiče drugih centara, ističemo novi diplomski program iz kršćanske duhovnosti (online) koji organizira Jyotir Bhavan, Provincija Manjummel (Indija).

Prema planu, skupina za razmišljanje o intelektualnom životu Reda održala je svoj treći susret krajem lipnja, ovaj put na Teresianumu u Rimu. Jedna od inicijativa na kojoj radi je organizacija međunarodnog kongresa o svetom Ivanu od Križa i mistici, planiranog za 2026. godinu. Generalni poglavar će sa svoje strane uputiti pismo Redu o intelektualnom životu u povodu svetkovine svete Terezije od Isusa.

Pastoralni rad s mladima

Generalni poglavar i Definitorij potvrđuju svoju želju za promicanjem rada s mladima diljem svijeta. Trenutno se provodi konzultacija s redovnicima koji su izravno uključeni u pastoral mladih u različitim okružjima kako bi se prikupile ideje i moguće inicijative. Paralelno se priprema doček sudionika Jubileja mladih, koji će se održati u Rimu od 28. srpnja do 3. kolovoza, u okviru Jubilarne godine 2025. (za detaljnije informacije i registraciju na raspolaganju je email [email protected]).

Obljetnice

Što se tiče obljetnica Terezije iz Lisieuxa, nastavlja se program ponovnog čitanja tekstova svetice, ove godine s odabranim dijelovima iz Rukopisa B i C. Materijali s tekstovima i prijedlozima za čitanje i zajednički razgovor dostupni su na web stranici Generalne kuće, zajedno s videozapisima za svaku temu (https://www.carmelitaniscalzi.com). U pripremi su već materijali za 2025. godinu, prvu stoljetnicu Terezijinog proglašenja svetom.

Istovremeno, ne smijemo zaboraviti da se približava 2026. godina, koju obilježava 300. obljetnica kanonizacije svetog Ivana od Križa i 100. obljetnica proglašenja naučiteljem Crkve. Iberska provincija priprema brojne proslave i aktivnosti. Pozivamo sva okružja da iskoriste tu godinu kako bi produbile svoje znanje o životu i nauku svetog Ivana od Križa te obnovile njegovu prisutnost u našim životima kao učitelja i uzora.

Marijanska duhovnost

Na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja, Generalni poglavari karmelićana i bosonogih karmelićana poslali su zajedničko pismo pod nazivom „U Mariji zora nade: molitva s Marijom“. I dalje želimo revitalizirati marijanski život u Karmelu jer smo uvjereni, kao što je rečeno u spomenutom pismu, da je „bliskost s Marijom i intimnost s Njom uvijek bila izvor obnove i plodnosti u našoj karmelskoj obitelji jer otvara putove koji nas vode kroz tamu i jača nas u trenucima krize.“

U nadolazećim tjednima svim će članovima Reda (braći, redovnicama i laicima) biti poslan upitnik o raznim aspektima marijanskog života, koji su pripremili redovnici iz Fatime (Portugal) u suradnji s Definitorijem. Cilj je spoznati sadašnje stanje marijanskog života u Redu, kako bi se predložile inicijative koje bi pridonijele obnovi ovog stupa našeg karizme. Upitnik je podijeljen u četiri dijela koji se odnose na karizmu, duhovni pastoral, mariologiju i pobožnost. Pozivamo vas da odgovorite na upitnik.

Pastoralne posjete

Tijekom srpnja i kolovoza obavljene su četiri pastoralne posjete. Definitorij je saslušao i ocijenio izvješća posjetitelja, te pripremio neke prijedloge i odluke za svako okružje.

Zambija

O. Philbert je posjetio misiju u Zambiji, povjerenu Provinciji Manjummel, od 1. do 15. srpnja. U posljednjim danima posjeta bio je prisutan i Generalni poglavar. Misija je započela 2014. godine, na zahtjev biskupa biskupije Chipata. Trenutno se sastoji od dvije zajednice. Zajednica u Chamilali, sastavljena od tri redovnika, služi lokalnu župu i nekoliko župnih kapelanija, od kojih su neke teško dostupne. To je zabačeno i siromašno područje s malo kršćana. Druga zajednica otvorena je 2017. u Mwanjawanthuu, oko 300 km dalje, u nešto manje izoliranom području s većim brojem kršćana. I ova zajednica se sastoji od tri brata. Osim župnog pastorala, ova zajednica je dom za duhovna zvanja i aspirante. Kandidati nastavljaju svoju formaciju u Tanzaniji. Biskup biskupije Lusaka ponudio je novu župu u glavnom gradu, što bi podrazumijevalo otvaranje treće zajednice u Zambiji. U tu svrhu Provincija Manjummel nada se poslati više redovnika u sljedećim mjesecima.

Moramo se diviti i biti zahvalni za intenzivan i težak misionarski rad redovnika u Zambiji, koji djeluju u teškim uvjetima. Molimo Gospodina da blagoslovi i podrži učvršćenje prisutnosti karmelske karizme u zemlji.

Flandrija

O. Christophe-Marie izvršio je pastoralnu posjetu poluprovinciji Flandrije od 2. do 24. srpnja, a Generalni poglavar osobno je sudjelovao u zaključenju posjeta. Prisutnost Reda u Belgiji datira iz 1610. godine; 1617. ustanovljena je Flandro-belgijska provincija, koja je 1761. podijeljena na provincije Flandrije i Brabanta. Flandrija je nekada imala snažnu misionarsku dinamiku. U posljednjih nekoliko godina trenutna poluprovincija doživjela je značajan pad broja redovnika, te sada ima 17 svečano zavjetovanih redovnika i 2 novaka, uz 5 redovnika izvan zajednice. Prosječna dob je oko 70 godina. Poluprovincija ima 4 zajednice, 3 u Flandriji i jednu u Švedskoj, gdje kardinal Anders Arborelius također obavlja biskupsku službu. Bosonoge karmelićanke imaju 6 zajednica u Flandriji, jednu u Danskoj i jednu u Švedskoj. Što se tiče svjetovnog Karmela, zajednice postoje u Flandriji, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i Latviji.

Zajednica u Bruggeu (7 redovnika) je kuća za prihvat zvanja i postulanata, ali i kuća za goste. Program „Dođi i vidi“ donio je znakove nade s dva trenutna novaka. Zajednica u Gentu (3 redovnika) je provincijska kuća, sjedište izdanja i duhovni centar („Het Ruspunt“). Zajednica u Berchemu (4 redovnika) služi u župi svete Terezije, ali njezina budućnost je neizvjesna. Zajednica u Tågarp-Norrabyu u Švedskoj (3 brata), slijedi polupustinjački način života. Zajednice održavaju vjernost zajedničkoj molitvi. U jako sekulariziranom društvu, aktivnosti su usmjerene na karmelsku pastoralnu skrb, posebno na prihvat ljudi koji su u traženju.

Uzimajući u obzir aktualnu situaciju, predložili smo jačanje zajednica u Bruggeu, Gentu i Tågarp-Norrabyju što je više moguće. Što se tiče formacije kandidata, preporučljivo je surađivati s drugim provincijama. Želeći pratiti redovnike izbliza u ovoj fazi, Definitorij smatra prikladnim promijeniti Statut okružja u Statut povjerenstva, za koji će se pripremiti posebni statuti i izvršiti odgovarajuća imenovanja.

Srednja Amerika

Od 1. srpnja do 31. kolovoza, o. Martín je obavio pastoralnu vizitaciju Provincije Srednje Amerike. Generalni poglavar bio je prisutan u završnoj fazi posjeta. Trenutna prisutnost Reda u regiji započela je misijskom djelatnošću bivše provincije Aragón-Valencia, koja je stigla u Nikaragvu 1950. godine, i provincije Navarra, koja je započela svoju djelatnost u Gvatemali 1953. godine. Provincija Srednje Amerike osnovana je 1997. godine i prisutna je u 6 zemalja: Gvatemala, Salvador, Nikaragva, Honduras, Kostarika i Panama. Provincija broji 46 redovnika s doživotnim zavjetima (41 u zajednicama Provincije, 1 u Meksiku, 2 u Rimu na službi Redu i 2 biskupa), 15 redovnika s privremenim zavjetima i 5 postulanata. Zajednica ima ukupno 11. Od toga, 8 ima župe, dvije su kuće za formaciju, a jedna je kuća duhovnosti. Istovremeno, 8 kuća vodi škole „Estepre“ (Terezijanske škole za duhovnu promociju), zanimljive inicijative za promicanje karmelske duhovnosti.

Na području provincije nalazi se 6 zajednica bosonogih karmelićanki i oko 250 članova svjetovnog Karmela. Značajna je i prisutnost ženskih redovničkih instituta povezanih s Redom, od kojih su neki nastali u regiji.

Provincija Srednje Amerike ima četiri karakteristike koje je izdvajaju: tek je odnedavno provincija, multikulturalna je, ima dvostruku tradiciju (misionarsku i samostansku) i terezijanski naglasak. Najveća snaga Provincije je bratstvo, potpomognuto osobnim zalaganjem redovnika u zajedničkom životu, kulturnom raznolikošću, provincijskim susretima i zajedničkim aktivnostima ponedjeljkom. Potrebno je nastaviti rasti u bratstvu, kao i u iskustvu molitve prema našoj karizmi, izbjegavajući da pastoralna aktivnost postane prepreka zajedničkoj molitvi.

I novicijat i teologija su međuprovincijski, uz sudjelovanje provincija Meksika i Srednje Amerike, komesarijata Kariba i delegacije Venezuele; oni su zajednički izradili statute za usmjeravanje početne formacije, svjesni potrebe za intenziviranjem formacije odgajatelja.

Provincija je započela proces restrukturiranja zajednica, iako izazov oblikovanja zajednica s dovoljnim brojem redovnika i dalje ostaje aktualan. Osjeća se potreba izrade desetogodišnjeg provincijskog plana, organiziranog po fazama i s periodičnim revizijama. Započet je i dijalog između Provincije Srednje Amerike, Povjerenstva Kariba i Delegacije Venezuele o reorganizaciji mape prisutnosti koju je predložio Definitorij.

Na završnom susretu vizitacije u prisutnosti generalnog poglavara odlučeno je privremeno ustupiti samostan u Managui (Nikaragva) biskupiji jer politička situacija otežava ulazak redovnika u zemlju. Iako se razgovaralo o mogućem ulasku redovnika uz pomoć kardinala i neki su se ponudili za odlazak, završni sabor vizitacije nije htio pristati uvjete koje je postavila vlada.

Malavi

O. Jean-Baptiste posjetio je Provincijsku delegaciju Malavija, koja pripada Provinciji Navarra, od 2. do 21. srpnja. Generalni poglavar bio je prisutan na susretu na kraju vizitacije, prateći početak novicijata nekolicine mladića, privremene zavjete dvojice braće i ređenje još dvojice. Prisutnost u zemlji započela je 1963. godine. Trenutno ima pet zajednica: dvije kuće duhovnosti, dvije župe i jedna kuća za formaciju (postulatura – studij filozofije). Također vode vrtić i osnovnu školu. U delegaciji je 17 redovnika s doživotnim zavjetima, od kojih 1 pripada komesarijatu Konga, a 1 provinciji Navarra; izvan delegacije nalaze se 2 u Španjolskoj i 1 u Italiji. Naš brat George Tambala je nadbiskup Lilongwea. Redovnika s privremenim zavjetima ima 9, novaka 2 i postulanta 15. U Malaviju postoji jedna zajednica bosonogih karmelićanki, a prisutan je i svjetovni Karmel.

Braća žive u bratstvu i prenose našu karizmu kroz različite službe mjesnim Crkvama. Početna formacija je međuprovincijska: Malavi šalje svoje studente teologije u Morogoro (Tanzanija, Provincija Karnataka-Goa), dok sam prima novake iz Kenije (Provincija Washington).

Na završnom susretu vizitacije redovnici su potaknuti na odgovoran rast u ekonomiji, transparentnosti, odgovornom upravljanju, suradnji, sinodalnosti te suodgovornosti u životu i apostolatu. Poželjno je napredovati u koordinaciji, planiranju i praćenju projekata u delegaciji i zajednicama. Razvojni projekti trebaju biti pripremljeni i planirani prema potrebama, te praćeni od njihove provedbe do provjere kroz dobro izrađene izvještaje, pod nadležnošću Vijeća provincijske delegacije i nadzorom provincijalnog poglavara, u skladu sa statutima. Također će biti korisno ojačati dijalog i povjerenje između matične provincije i delegacije.

Druge posjete

O. Roberto Maria izvijestio je o posjetu zajednici u Empoliju (Italija), koja pripada Provinciji Karnataka-Goa. Zajednica se sastoji od trojice redovnika koji služe u župi i surađuju u bolničkoj pastoralnoj službi.

Ovo je jedno od mjesta za koja je odobrena privremena dozvola boravka izvan teritorija vlastite provincije do 2026. godine. U svakom pojedinačnom slučaju dijalog između matične provincije, mjesne provincije i Generalnog definitorija nastavlja se s ciljem usklađivanja tih prisutnosti s duhom i zakonom našeg reda.

Iz života okružja

Generalni definitorij želi pomno pratiti život zajednica i bratski ih pratiti na njihovom putu. Kako bi pastoralni posjeti bili plodonosniji, molimo sve zajednice da godinu dana nakon posjeta pošalju izvještaj o primjeni smjernica i odredbi koje je dostavio Definitorij. U nekim slučajevima, posjet ostaje otvorenim kako bi se situacija mogla pažljivije pratiti.

Među specifičnim temama iz života okružja koje smo raspravljali na našem sastanku spominjemo sljedeće:

– U Izraelu naše zajednice braće i redovnica žive relativno normalno, usred ratne napetosti u regiji. Hodočašća su znatno smanjena. Zbog različitih razloga nedavno su se dogodile promjene u vezi s redovnicima koji služe u Delegaciji. Nastavlja se priprema projekata obnove Wadi es-Siaha, prema ritmu koji dopuštaju mnogobrojni i složeni postupci koji su potrebni.

– Raspravljali smo o razvoju nedavno osnovanog povjerenstva Lombardije i njegovoj prisutnosti u Kamerunu. Generalni definitorij je odobrio Statute zajednice u Monzi (Italija), koja će biti vođena kao međuprovincijska kuća povjerenstva Lombardije i Venetske provincije.

– Za povjerenika Komesarijata Čilea imenovali smo o. Cristhiana Oguedu, o. Leonela Ceniceros (Meksiko) za prvog savjetnika i o. Emilia Hadada (Meksiko) za drugog savjetnika.

– Na zahtjev povjerenstva Konga prihvatili smo osnivanje nove prisutnosti u Gabonu.

– Na zahtjev Anglo-irske provincije prihvatili smo premještaj novicijata u Termonbaccu (Derry, Sjeverna Irska).

– Dali smo zeleno svjetlo za restrukturiranje nekih župnih službi na La Réunionu (povjerenstvo Madagaskar) koje je predložio biskup.

– Na zahtjev provincija odobrili smo kanonski osnutak kuća Mount Carmel Ashram u Irumbakacholai (Palakkad, Kerala, Indija, Provincija Manjummel), Muvattupuzha (Ernakulam, Kerala, Provincija Malabar), kao i novicijatske kuće u Malaybalay City i provincijalne kuće u Quezon Cityju (Provincija Filipina).

– Primili smo nekoliko zahtjeva za financijsku pomoć, na koje će se pojedinačno odgovoriti.

Generalna kurija

Generalni prokurator o. Juan David Noguera ažurirao je podatke o postupcima koji su u tijeku pred različitim vatikanskim dikasterijima, a odnose se na redovnike Reda. Također je izvijestio o drugim pitanjima vezanim za opće upravljanje i različite zajednice.

Podsjećamo da prema našim Konstitucijama „generalni prokurator ima zadatak baviti se poslovima Reda pred Apostolskom stolicom pod nadležnošću generalnog predstojnika ili Definitorija, ovisno o prirodi slučaja“ (Ustanove 190). Iz tog razloga prokurator povremeno podnosi Generalnom definitoriju detaljno izvješće o stanju slučajeva koji su u tijeku na različitim vatikanskim dikasterijima, posebno o slučajevima redovnika u neregularnim situacijima. Isto tako, održava potrebne kontakte s višim poglavarima različitih zajednica reda i sa samostanima i federacijama bosonogih karmelićanki kako bi im pomogao pripremiti potrebne dokumente za različite postupke, i pružiti pravne savjete.

Generalni postulator o. Marco Chiesa izložio je najnovije vijesti o procesima beatifikacije i kanonizacije kojima se bavi. Također je izvijestio Definitorij o tijeku procesa proučavanja tijela svete Terezije od Isusa, koji je u tijeku. Kao što su široko izvijestili mediji, prva faza u Albi de Tormes je završena i sada će stručnjaci u Italiji nastaviti znanstvenu analizu uzoraka uzetih tijekom tog postupka. Detaljni zaključci postupka bit će objavljeni u dogledno vrijeme. U međuvremenu poduzet će se potrebne mjere kako bi se osigurala najbolja moguća konzervacija svetičinih ostataka.

Generalni ekonom o. Paolo De Carli predstavio je financijsko stanje Generalne kuće na kraju prvog polugodišta, koje ne pokazuje značajne promjene. Izražavamo zahvalnost za doprinose primljene od različitih zajednica Reda, kao i od samostana redovnica. Među najznačajnijim temama su sredstva za početnu formaciju, pomoć samostanima u potrebi, te prikupljanje sredstava za Ukrajinu, Siriju i Burkinu Faso.

Bosonoge karmelićanke

S o. Rafałom Wilkowskim, tajnikom za redovnice, i zamjenikom tajnika, o. Juanom Pablom Patiñom, razgovarali smo o nekim pitanjima vezanim za bosonoge karmelićanke. Trenutno je glavna tema revizija Konstitucija iz 1991. Nakon intenzivnog i plodnog iskustva susreta održanog u Nemi prošlog travnja s predstavnicama federacija i udruga iz cijelog svijeta, proces se nastavlja kroz nove etape.

Kako je odlučeno na spomenutoj skupštini, provedeno je savjetovanje sa svim federacijama s ciljem formiranja međunarodne radne komisije. Nakon što su primljeni svi prijedlozi, Generalni predstojnik je imenovao komisiju temeljem imena oko kojih je bilo najviše konsenzusa i nastojeći osigurati što veću reprezentativnost. Komisiju će činiti sljedećih devet redovnica:

– Rose Mary od Trojstva (Rosemary Efeti Matute), Buea (Kamerun)

– Mary Elizabeth od Trojstva (Mary Elizabeth Goeckel), Loretto (Sjedinjene Američke Države)

– Lucía de la Cruz (Lucía Alliende Estévez), Santiago/San José (Čile)

– María Silvia od Božanskog Milosrđa (Silvia Alejandra Becerra), Córdoba (Argentina)

– Augustina od Majke Božje (Agustina Rosalia Zewet), Jakarta (Indonezija)

– Anjali Charles od Presvetog Trojstva (Anne Jose), Kolayad (Kerala, Indija)

– Kristina od Isusa (Christine Morel), Le Havre (Francuska)

– Gema od Križa (Gema Juan Herranz), Puçol (Španjolska)

– Veronika Terezija Elija od Duha Svetoga (Veronique Reincke), Aufkirchen (Njemačka)

Članovi komisije bez prava glasa bit će i o. Rafał Wilkowski i o. Juan Pablo Patiño. Uskoro će započeti dogovori između članova Komisije kako bi se utvrdila dinamika i plan procesa revizije. Komisija će odlučiti o načinu rada; u svakom slučaju, budući tekst Ustanova bit će podvrgnut ocjeni i prijedlozima zajednica, te će morati dobiti pristanak većine prije nego što bude predstavljen Dikasteriju za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, koji ima ovlast da ga odobri.

Analizirali smo također specifičnu situaciju nekih samostana koji zbog različitih razloga zahtijevaju posebnu pažnju. Iako je istina da se zatvaraju neke zajednice, treba naglasiti i da su od početka ove godine kanonski uspostavljene zajednice u Gospiću (Hrvatska), Fahefi (Tonga), Dongducheonu (Južna Koreja) i Eroodeu (Thamarassery, Indija).

Svjetovni Karmel

Delegat za Svjetovni red o. Ramiro Casale izvijestio je o pripremi svjetskog susreta svjetovnog Karmela koji je planiran za srpanj 2026. u Avili. Također je govorio o susretima koje je imao proteklih mjeseci s OCDS zajednicama na raznim mjestima u svijetu (točnije: u Nigeriji, Nizozemskoj, Portoriku, Miamiju i Bostonu). Isto tako, predstavio je napredak u izradi novog Obrednika za Svjetovni red, koji će generalni postulator predati ovih dana Dikasteriju za bogoštovlje. Raspravljali smo o nekim pravnim pitanjima vezanim za Svjetovni red.

Generalni definitorij prihvatio je službeno pridruživanje Redu sestara oblata svete Terezije od Djeteta Isusa, kongregacije osnovane 1929. godine na sjeveru Francuske. Ponovo su pridružene i Karmelske Trojstvene saveznice(Meksiko), nakon što su promijenile ime družbe.

Prije završetka našeg sastanka pregledali smo kalendar za nadolazeće mjesece, s posebnim naglaskom na preostale pastoralne posjete. Između kraja 2025. i sredine 2026. održat će se provincijski kapituli, a početkom rujna 2026. održat će se Izvanredni definitorij uz sudjelovanje novih viših poglavara. Planirano je da se održi u Meksiku, a cilj će biti priprema Generalnog kapitula 2027. i pružanje smjernica i materijala provincijalima za bolji rad u službi svojim zajednicama. Također smo dobili informacije o tradicionalnom susretu ALACAR-a između karmelićana i bosonogih karmelićana, predviđenom od 20. do 25. listopada 2025. u Brazilu.

Na kraju, prisjetili smo se da će 29. rujna Ana od Isusa biti proglašena blaženom u Bruxellesu na svečanosti koju će predvoditi papa Franjo, uz sudjelovanje Generala o. Miguela Márqueza Calle i generalnog postulatora o. Marca Chiese. Zazivamo na cijeli red zagovor nove Blaženice kojoj je sveti Ivan od Križa rekao: „Ako je istina da Vaša Časnost nema znanja o skolastičkoj teologiji kojom se razumiju božanske istine, ne nedostaje joj mistična kojom se iste ne samo razumiju nego i kušaju“ (Duhovni Spjev B, Proslov, 3).

Nakon ovih radnih sjednica, Definitorij će imati tri dana zajedničkog druženja, promišljanja i razgovora kako bismo podijelili dojmove o protekle tri godine mandata i usmjerili svoju službu u preostalom vremenu. Zahvaljujemo vam na vašim molitvama koje nam pomažu da uvijek budemo pozorni na potrebe reda i na Božju volju.

Bratski pozdrav!

o. Miguel Márquez Calle, General

o. Agustí Borrell i Viader

o. Pius James D’Souza

o. Philbert Namphande

o. Roberto Maria Pirastu

o. Christianus Surinono

o. Martín Martínez Larios

o. Christophe-Marie Baudouin

o. Jean-Baptiste Pagabeleguem

 

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/documenti/definitorio-generale/2024_lettera-definitorio_13-it/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.