Anketa o marijanskom životu Reda

Rim, 13. listopada 2024.

Draga braćo i sestre velike obitelji terezijanskog Karmela!

Pod pogledom Marije, Naše Gospe od Krunice, u ovom mjesecu listopadu vas pozdravljam s radošću i nadom koje nam Ona uvijek daruje!

Od samog početka moje službe kao Generalnog poglavara, u srcu nosim želju za oživljavanjem našeg marijanskog života u Karmelu. Prošlog 16. srpnja, otac Míċeál, Generalni prior O. Carm., i ja napisali smo pismo posvećeno Mariji i molitvi, u kontekstu svetkovine Gospe Karmelske i Godine molitve. U njemu smo rekli: „Pozivamo vas sve, gdje god se nalazili, u bilo kojim okolnostima živjeli, bili zdravi ili bolesni, puni energije ili u trenutku teškoće ili krize, u snazi ili slabosti, u radosti ili u kušnji, da se bez odgađanja, s poniznošću, otvorite milosti ovog trenutka, prepuštajući u Marijine ruke ovo novo rođenje Boga na našoj zemlji.“

Nastavljamo stavljati sadašnjost i budućnost naše terezijanske obitelji u Marijine ruke kako bismo se otvorili Karmelu koji Ona želi iznijeti na svjetlo, a koji mi još nismo prepoznali. Posebno zazivamo Mariju, Majku mira i Gospodaricu nade, u ovom vremenu kada užas rata prijeti Svetoj zemlji, Libanonu i Gazi. Neka nam Ona podari zajedništvo i misionarski žar.

U suradnji sa zajednicom naše braće u Fatimi, identificirali smo četiri područja koja treba obnoviti i proučavati: teologiju, duhovnost, pastoral i karizmu (usp. Pismo Generalnog definitorija, 18. prosinca 2023.).

Na pretposljednjem Definitoriju već smo iznijeli prijedlog koji vam sada napokon predstavljam: „bit će podijeljena anketa o različitim aspektima marijanskog života u čitavom Redu“ (Pismo Generalnog definitorija, 16. lipnja 2024.).

Na dan 13. listopada vraća se u sjećanje i srce uspomena na sestru Luciju i Našu Gospu Fatimsku. Ovaj datum podsjeća na šesto ukazanje Djevice u Fatimi, za koje je Lucija rekla da ju je vidjela „u haljini sličnoj onoj Naše Gospe Karmelske“. Nalazimo se također u mjesecu svete Male Terezije i svete Majke Terezije.

Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti vam ovu anketu, koja sadrži neke varijante za karmelićanke, karmelićane i laike OCDS-a, kao i za Federacije, provincijalne savjete i zajednice triju grana.

Anketa je dostupna na više jezika i s online obrascem koji olakšava prikupljanje i proučavanje odgovora. Evo poveznica za pristup upitnicima:

– PRVA: Za zajednice OCDS-a, sestre i braću (s mogućnošću pojedinačnog odgovaranja): https://forms.gle/42r84k1CGC9BWwnX7

– DRUGA: Za provincijalne savjete braće, provincijalne ili nacionalne savjete laika i savjete Udruga ili Federacija sestara: https://forms.gle/Pixt3ZBgEZYE4v2A6

Odgovor je jednostavan i bit će nam od velike koristi za ono što ćemo kasnije moći planirati i predložiti cijelom Redu na temelju ove ankete. Definitorij će izvršiti razlučivanje o prioritetima i naglascima kako bi se oživjela marijanska prisutnost u našem životu, polazeći od vaših odgovora.

Krajnji rok za odgovor je 14. prosinca 2024. Za sva pitanja ili poteškoće vezane uz anketu ili za druge upite, možete pisati na e-mail: [email protected]

Izražavam svoju zahvalnost za podršku i entuzijastičnu suradnju braće iz „Domusa Carmeli“ u Fatimi.

Hvala što ste posvetili pažnju ovoj anketi, sa željom da oživimo našu vitalnost i omogućimo Mariji da nas ponovno iznjedri.

Nastavimo ujedinjeni pod plaštem Marije koja nas poziva na poniznu hrabrost, smjelu vjeru, i koja hoda s nama kao sestra i suputnica pred mnogim izazovima s kojima se trebamo suočiti držeći se za njezinu ruku i za ruku svetog Josipa.

U zajedništvu,

o. Miguel Márquez Calle, Generalni poglavar OCD

2024-10-13-Lettera Vita Mariana IT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.