Proslava Sv. Ivana od Križa u Karmelu u Mariji Bistrici

U večer svog života bit ćeš pitan o ljubavi.” Te riječi sv. Ivana od Križa, među ostalima, bile su poticaj i geslo razmišljanja vlč. Antuna Motočića, našeg misnika, prigodom trodneve priprave za svetkovinu sv. Ivana od Križa, karmelićanina i crkvenog naučitelja, od 11. do 13. prosinca. Svečano je bilo napose 14. prosinca, na samu svetkovinu, kada je misno slavlje predvodio p. Ivan Iko Mandurić, isusovac, duhovnik udruge “SKAC”, u suslavlju s vlč. Antunom Motočićem.

P. Mandurić se na početku propovijedi prisjetio želje bl. Alojzija Stepinca da Zagreb okruži Karmelima koji će moliti za njegove potrebe. “A danas se u tom Zagrebu događaju lijepe stvari”, rekao je p. Mandurić, spomenuvši pritom anketu HKS-a koja pokazuje da današnji mladi autentičnije žive svoju vjeru.

Propovjednik je podijelio s prisutnima svoja razmišljanja o svetopisamskim tekstovima koji govore o tome kako Bog plače nad svojim izraelskim narodom koji je morao u ropstvo da bi u tom stanju ropstva u njemu narasla čežnja za Bogom. Bog je kao majka koja mora kazniti dijete, a onda još više pati zbog tog djeteta nego ono samo. Sv. Ivan od Križa jako dobro razumije tu Božju ljubav, tu patnju progonstva, i uviđa da to tako mora biti, jer u tamnoj noći duše Bog izvodi ono što mi nikad sami ne bismo mogli provesti. U Ivanovom Evanđelju Isus moli da svi budemo jedno, a Ivan od Križa govori kako ćemo svi mi na kraju ući u jedinstvo, utopiti se u Trojstvo. Uviđa da Bogu trebamo uzvratiti ljubav, da se čovjek trudi da bude jedno na individualnoj razini, te da sve što imamo dijelimo s drugima. Ivan od Križa, smatra propovjednik, stavlja pred nas ambiciozan put da pobijedimo svoj ego, taštinu, sebičnost. Sam je p. Ike posvjedočio da je, nakon što ga je Božja ljubav ranila, prolazio tamnu noć, i da je to strašan put. Kod sv. Ivana ga zadivljuje njegova potpunost, privrženost, vjernost. Izrekao je zanimljivu misao: “Ono što je lako izabrati, teško je biti”, koju je potom objasnio: lako je dopustiti da nas svijet zavede, ali teško je biti alkoholičar, kriminalac. “Ono što je lako biti, teško je izabrati”, tu je misao primijenio na svoj duhovni put, na kojem mu je trebalo puno vremena da se odluči ići putem svećeništva, ali sada je to lako biti i drugačije ne može. Potaknuo nas je da razmišljamo o tome kako nas Bog ljubi, da primjećujemo tu Božju zaljubljenost u nas, da s drugima dijelimo svoje srce i da budemo jedno s njima. Ivan od Križa je, dok je bio mučen u tamnici, ostavio svoje srce otvoreno za one koji su ga progonili. Tako svi mi moramo imati srce otvoreno za Boga i jedni za druge, zaključio je p. Mandurić.

Nakon sv. Mise imale smo zanimljiv susret s p. Ikom, koji nam se predstavio kao veliki Bogotražitelj već od rane mladosti, da bi ga Gospodin preko raznih zanimanja pripremao za današnjeg apostola studentske i radničke mladeži u Zagrebu. Obradovale smo se njegovim velikim planovima za budućnost kroz mnogovrsnu pomoć mladima kako bi bili dobri ljudi i kršćani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.