Preminula s. Margareta

Okrijepljena svetim sakramentima, na blagdan Posvete Lateranske bazilike, 9. studenog 2020. u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću, preminula je u 92. godini života i 66. godini redovništva s. Terezija Margareta od Presvetog Srca Isusova (Agata Lacković).

S. Terezija Margareta rođena je 19. veljače 1929. u Velikoj Mlaki kao prvo od četvero djece u pobožnoj kršćanskoj obitelji Jurja i Ane Lacković. Osnovnu školu završila je u Odri, a daljnje školovanje nastavila je u Križevcima pohađajući gimnaziju. Po završenom školovanju vratila se u rodni kraj te je usko surađivala sa svojim župnikom, preč. Loinom, pomažući u administrativnim i drugim sličnim poslovima u župi.

S. Margareta započinje svoj redovnički život ulaskom u Karmel u Brezovici 29. listopada 1954. Redovničko odijelo prima 10. srpnja 1955., a privremene zavjete polaže 8. prosinca 1956., na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Tri godine kasnije, 8. prosinca 1959., izriče svoj „DA“ Gospodinu polaganjem svečanih zavjeta.

U rujnu 1964. godine s. Margareta polazi na osnutak Karmela sv. Male Terezije u Juršićima u Istri. Kako se Karmel u Istri nije ukorijenio, preseljenjem zajednice s. Margareta dolazi u Kloštar Ivanić u studenom 1977. godine. S. Margareta je u Karmelu vršila obične samostanske poslove. Dugi niz godina izrađivala je hostije i blagoslovine Agnus Dei. Također je u nekoliko navrata bila savjetnica u upravi samostana.

Posljednjih desetak godina, zbog visoke dobi i tjelesne krhkosti, s. Margareta je poput prave pustinjakinje trajno boravila u skrovitosti samostanske ćelije. Njezino redovničko prezime „od Presvetog Srca Isusova“ govori o tome koliko je štovala i ljubila Presveto Srce Isusovo koje je izvor života i svetosti. Svoje štovanje osobito Mu je iskazivala klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu i obavljanjem pobožnosti prvih petaka. I posljednjih dana ovozemaljskog života, točnije na Prvi petak, primila je sakrament bolesničkog pomazanja i popudbinu.

Sprovod s. Terezije Margarete od Presvetog Srca Isusova bit će u utorak, 10. studenog, u 13 sati na mjesnom groblju u Kloštar Ivaniću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.