Prvi zavjeti i oblačenje u Grazu

Početak mjeseca rujna obilježen je dvama važnim događajima za našu zajednicu u Grazu i općenito za Hrvatsku karmelsku provinciju: polaganjem zavjeta i redovničkim oblačenjem, tj. početkom novicijata.

U subotu 4. rujna, nakon godine novicijata, br. Josip Marija od Svetog Lica i Djevice Šutnje (Bedalov) i br. Augustin od Blažene Djevice Marije (Tomić) položili su Bogu svoje prve zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema Pravilu i Ustanovama Reda bosonoge braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Spomenuta braća položila su svoje zavjete u ruke o. Petra od Kraljice Mira, magistra i priora zajednice u Grazu. Njega je za primanje zavjeta delegirao otac provincijal koji nije bio u mogućnosti doći jer je u to vrijeme sudjelovao na Generalnom kapitulu u Rimu. Euharistijsko slavlje u crkvi sestara karmelićanki, tijekom kojega su navedena braća položili svoje prve zavjete, predslavio je o. Petar uz koncelebraciju o. Vedrana i o. Ivana Podgorelca, priora karmelićanskog samostana u Krku. Govoreći o zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, propovjednik je naglasio kako ova tri zavjeta čine jedinstveni zavjet posvete Bogu kao odgovor na Božju ljubav koja uvijek prethodi našoj. To je također odgovor na Božji poziv, jer Bog kada poziva – prije nego nam dadne određeno poslanje – prvenstveno želi darovati nam se u preobilju svoje ljubavi.

Budući da su na misi i zavjetima sudjelovali  roditelji i uža rodbina naših zavjetovanika, slavlje se odvijalo dvojezično (hrvatski i njemački). Nakon mise i zavjeta uslijedilo je druženje i objed u samostanskoj blagovaonici.

Nekoliko dana kasnije, na spomendan sv. Marka Križevčanina u utorak 7. rujna, u samostanskom koru za vrijeme jutarnjih pohvala dotadašnji postulant Josip Dunatov primio je karmelsko odijelo i otpočeo vrijeme novicijata. Uzeo je redovničko prezime „od Presvetog Srca Isusova“. Zbog odsutnosti oca provincijala, obred oblačenja i uvođenja u redovnički život vodio je također o. Petar.

Zahvalni dragom Bogu na svemu, preporučujemo u vaše molitve novog novaka br. Josipa od Presvetog Srca Isusova, kao i br. Josipa Mariju i br. Augustina, koje čeka studij teologije u Zagrebu i nastavak formacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.