Mlade mise u sarajevskom Karmelu

Mjesec srpanj je i u Karmelu Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu protekao u znaku proslave zaštitnice samostana i mladih misa. Četvorica  mladomisnika slavila su euharistiju sa sestrama i svoj svećenički put posebno preporučila u njihove molitve. Bili su to osobiti trenuci zahvale Bogu, kao i plodonosnog lomljenja Riječi i Kruha.

Na blagdan sv. Brigite, suzaštitnice Europe, 23. srpnja 2022., mladu misu je slavio fra Ivan Stanić, član Franjevačke provincije sv. Križa Bosne Srebrene. Fra Ivan je u propovijedi, govoreći o slici trsa i loze koju je Isus upotrijebio u Evanđelju, rekao da svatko tko se odvaja od Isusa, istinskoga trsa, ostaje bez života. Pozvao je na propitivanje i prepoznavanje gdje se to i kako odvajamo od Isusa povodeći se za mentalitetom današnje kulture koja pokušava ljude odvojiti od Isusa. Naglasio je kako su sakramenti i molitva hrana našem kršćanskom i redovničkom životu; ostavljajući njih, odvajamo se od Isusa, od izvora našega života. Ispovijed je fra Ivan nazvao najljepšim sakramentom jer se tako „čovjek čisti da može biti nakalemljen na Krista“.

Blagdan sv. Marije Magdalene, apostolke apostola, 22. srpnja, bio je svečano proslavljen mladom misom karmelićanina o. Ante Jakusa. „Marija Magdalena je žena čija je ljubav jaka kao smrt. Njezina ljubav je tolika da je na trenutak zaustavila Isusa da ne uziđe Ocu“, rekao je o. Ante u propovijedi, istaknuvši Mariju Magdalenu kao uzor za one koji žele Boga staviti na prvo mjesto. Potaknuo je na trud oko traženja Isusa kao što nam to pokazuje Marija Magdalena. Rekao je da ne treba odustati tražiti Gospodina ni u tamnim noćima te, ako ga ne možemo tražiti voljom, da ga barem tražimo željom. Naglasio je kako i mi imamo zadaću naviještati Uskrslog Krista i da, unatoč našim slabostima, Gospodin računa na nas.

S o. Antom slavio je svetu misu o. Jakov Kuharić, prior Karmela na Buškom jezeru, a u pratnji je bio i  br. Petar Strpić iz Karmelskog svjetovnog rada.

U ponedjeljak, 4. srpnja,  mladu misu sa sestrama u Karmelu slavio je vlč. Paulo Henrique dos Santos Coelho, svećenik Vrhbosanske biskupije podrijetlom iz Brazila. „Bog iznenađuje i samo je On mogao povezati redovnice Hrvatice i svećenika Brazilca“, simpatično je rekao vlč. Paulo, koji je na svom neokatekumenskom putu u Bosnu došao stupivši u Nadbiskupijsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći i sada izvrsno govori hrvatski. U svojoj je propovijedi, protumačivši misna čitanja, govorio o Božjoj pedagogiji koja nas vodi u pustinju kako bi nas oslobodila naših idola. Rekao je da Gospodin hita kako bi nas našao i darovao nam život. „U život možemo ući jedino poniženjem Isusa Krista“, rekao je vlč. Paulo objasnivši da nas Isus želi zaručiti, posvojiti, dati nam život, i da se to sve odvija na Križu, gdje možemo biti jedno s njim.

U subotu, 2. srpnja, mladu je misu u samostanskoj crkvi u nazočnosti sestara karmelićanki i svoje neokatekumenske zajednice iz Sarajeva slavio vlč. Dino Mustafi iz Zadra, svećenik Vrhbosanske biskupije, a s njim su slavili vlč. Štefan Marković i vlč. Ante Ljulj. U propovijedi je vlč. Dino iznio osobno svjedočanstvo životnog puta i susreta s Bogom. Naglasio je kako preokret na životnom putu donosi istinski postavljeno pitanje Isusu: „Što ti od mene želiš?“ Također je posvjedočio, spomenuvši dirljive primjere iz vlastite obitelji, da je molitva moćno oruđe za spasenje duša i da nikada nije uzaludna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.