Mlada misa u Karmelu u Brezovici

Na nedjelju Dobrog Pastira, 30. travnja 2023., kad Crkva slavi Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, o. Jakov Milić, karmelićanin, posjetio je sestre karmelićanke u Brezovici i slavio s njima i vjernicima jednu od prvih svojih mladih misa.

U svojoj propovijedi mladomisnik se osvrnuo na prvo čitanje u kojem sv. Petar podsjeća na potrebu obraćenja, a to nije nešto jednokratno, već svakodnevni napor okretanja onom izvoru života dok On ne postane jedino istinsko središte našeg života. „To je posebno važno u onim trenutcima u životu kad nam je teško ili kad nam se ne da dalje, kad mislimo da su nam križevi preteški ili onda kad su teški samo zato što nisu onakvi kakve bismo htjeli. Lako je biti obraćen onda kad nam Bog šalje milosti i prosipa cvijeće po putu. Obraćat se trebamo onda kad nam se svaka druga opcija čini privlačnijom od Boga. Imajmo u vidu da ćemo postati ono što promatramo. Ako nam je svijet pred očima, postat ćemo svjetovni, ako nam je Bog pred očima, možemo se nadati da će nas korak po korak suobličavati sebi“, rekao je.

Promatrajući na temelju drugog čitanja kakav je Bog kojemu se trebamo suobličiti, te kakav je Krist kojega trebamo nasljedovati, naglasio je da je Bogu milo djelo ako dobro čineći trpimo i strpljivo podnosimo. Nismo pozvani na život ugodnosti, odmaranja, dangubljenja, već na izgaranje za Krista trpeći kao pravednici, prepuštajući sud Sucu pravednome i dopuštajući Bogu da bude Bog. Potrebno je tražiti Božju pravdu i živjeti čiste savjesti poziv na koji nas je Bog pozvao.

Govoreći o zahtjevnosti kršćanskog i duhovnog poziva, mladomisnik je dao primjer sv. Bernarda koji bi zastao i upitao se: „Bernarde, zašto si ovdje?“ I dao bi si vremena da odgovori na to pitanje. Odgovori mogu biti različiti, ali je bitno da se uvijek vratimo središtu od kojeg smo odlutali i da se suobličimo Kristu, jer: „Nitko nikada nije rekao da je biti kršćanin lako. Sigurno je da se isplati, sigurno je da nas čekaju blagoslovi na našem putu, ali vršenje Božje volje mora biti uvijek u središtu. Nismo pozvani samo na ubiranje plodova, već na rad za Gospodina. Pozvani smo biti Božje ruke u ovome svijetu, jer nema drugih ruku osim naših. Pozvani smo pomagati Kristu, Dobrome Pastiru i onda kad ovčinjaku prijeti opasnost, i onda kad nije lako biti vjernik. I onda kad nije lako moliti, a tako često nije lako moliti ako molimo kako treba. I onda kad se bojimo moliti za druge jer nas tuđi problemi preplavljuju. Nikad ne zaboravite da smo pozvani biti tu jedni za druge, da smo pozvani nositi bremena jedni drugih, da smo pozvani ljubiti i izgarati ne bojeći se pepela koji će nastati“, naglasio je mladomisnik Milić.

Pri kraju homilije podsjetio je sve prisutne da je danas nedjelja Dobrog Pastira kada Crkva moli za dobra duhovna zvanja. Preporučio je sestrama i vjernicima da i dalje mole Gospodina za dobra zvanja jer su potrebe Crkve sve veće i veće, a radnika je sve manje. Suobličujući se Kristu, Bog nastavlja privlačiti ljude k Sebi po nama, poručio je.

Na kraju misnoga slavlja o. Jakov podijelio je svim prisutnima svoj mladomisnički blagoslov, kao i svečani blagoslov. Misno slavlje pratile su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Nakon liturgijskog slavlja, bratsko-sestrinski susret u govornici nastavio se uz čestitanje, radost, zajedništvo i obostranu preporuku u molitve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.