Mlada misa o. Jakova Milića u Mariji Bistrici

U samostanu sestara bosonogih karmelićanki u Mariji Bistrici svoju Mladu misu je u nedjelju, 7. 5. 2023., proslavio o. Jakov od Križa (Milić), OCD. Koncelebrirao je vlč. Dragutin Kučan, redoviti misnik bistričkog Karmela, a u asistenciji je bio karmelićanin br. Hrvoje od Bogorodice Marije.

U propovijedi se o. Jakov osvrnuo prvenstveno na temu vjere koja se provlači kroz sva misna čitanja pete Vazmene nedjelje. Istaknuo je da „put vjere nikad ne prestaje biti taman put“, kao što je to rekla sv. Edith Stein: „Vjera podrazumijeva jednu nejasnoću i nemogućnost verbaliziranja onoga što vjerujemo, ali ta i takva vjera nam daje jednu sigurnost koju nam racionalna spoznaja neće moći dati.“ U kontekstu drugog čitanja iz Prve Petrove poslanice potaknuo je prisutne vjernike da vjeruju ljubavi Božjoj, da vjeruju da su već voljeni. Sama ova vjera jest ono što nas potiče da ljubavlju odgovorimo na ljubav: „Što više budemo spoznavali Božju ljubav i što više budemo rasli u ljubavi za Gospodina, to ćemo imati i jaču želju gorjeti za njega“, rekao je.

Osvrćući se na Evanđelje u kojem Isus poručuje: „Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u mene vjerujte“, o. Jakov je nastavio razlagati temu vjere istaknuvši da trebamo dopustiti Bogu da nas vodi i preko tame: „Bog je taj koji nas pozva iz tame u svjetlo. Dopusti mu da te povede onda kad od tame ne znaš gdje zakoračiti. Učini taj skok vjere, slijepo vjeruj Onomu koji te ljubi bezgranično. Samo vjeruj i onda kad ne razumiješ.“

Na završetku koncizne, jasne i upečatljive propovijedi o. Jakov je jednostavno zaključio: „Moraš li razumjeti da vjeruješ, ili si spreman hoditi u tami povjerenja? Jesi li se spreman probijati kroz oblak neznanja da bi došao do spoznanja u onostranosti? Dopusti si ne znati sve. Dopusti si da ne moraš sve izvagati da bi vjerovao. Samo vjeruj. I ne brini.“ Time je jednostavno i sažeto, kroz prizmu vjere, protumačio nedjeljna čitanja, ali i blago istaknuo pristup karmelske duhovnosti vjerničkom i molitvenom životu.

Po završetku misnog slavlja, o. Jakov je podijelio prisutnim vjernicima i sestrama karmelićankama svoj mladomisnički blagoslov. Proslava njegove Mlade mise u samostanu bosonogih sestara karmelićanki bila je ujedno uočnica proslave 125. rođendana bl. Alojzija Stepinca (8. svibnja 1898.), zaštitnika samostana.

Proslava Mlade mise nastavila se radosnim bratsko-sestrinskim susretom u govornici samostana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.