Izmijenjeni Vlastiti kalendar našeg Reda

GENERALNA POSTULATURA BOSONOGIH KARMELIĆANA

Rim, 15. listopada 2023.

Svetkovina sv. Terezije od Isusa

Poštovani viši poglavari,

ovim pismom vam dostavljam Vlastiti kalendar OCD-a s najnovijim izmjenama u dogovoru s Dikasterijem za bogoštovlje, nakon više od dvije godine rada. Ovaj će kalendar vrijediti od 3. prosinca 2023., početka nove liturgijske godine. Kao što ćete primijetiti, svi sveci našeg Reda imaju stupanj obveznog spomendana, a blaženici, rezervirani za određena geografska područja, sada su prošireni na cijeli Red kao neobvezatan spomendan. Izraz „in domibus“, tj. „u kućama“, preuzet je iz CIC-a kako bi označio samostane braće i klauzurnih sestara na određenom području, a time i zajednice OCDS-a. Svaka nacija ili mjesto naći će svoje vlastite iznimke i, izuzev drugih službenih dekreta Dikasterija, mora se pridržavati ovog kalendara.
Uskoro ću Dikasteriju na odobrenje predati Editio typica altera Vlastitog misala OCD. Nije moguće utvrditi koliko će trajati ovaj korak s obzirom na vrijeme koje je bilo potrebno za neke jednostavne izmjene kalendara, međutim, dobro znate da će potom morati uslijediti prijevodi na različite jezike ili prilagodba Vlastitog misala OCD.
S obzirom na to, molim vas da imenujete ad hoc osobu za kontakt u svakom okružju, te mi priopćite njeno ime i adresu e-pošte. Za okružja prisutna na više teritorija, osoba za kontakt bit će potrebna za svako zemljopisno područje: na primjer, provincija Genova, s obzirom na svoju strukturu, naznačit će talijansku osobu za kontakt (koja će surađivati s onima iz drugih talijanskih okružja), te jednu za Češku i još jednu kontakt osobu za Srednjoafričku Republiku.
Konačna je namjera stvoriti jezične skupine koje će raditi na tekstovima i kojima ću dati precizne naznake, nastojeći, koliko je to moguće, ograničiti izdanja na istom jeziku, tako da, na primjer, zemlje francuskog govornog područja pokušaju stvoriti jedan tekst. Sve to ima za cilj uštedjeti vrijeme i novac, budući da svaki prijevod mora biti odobren od Dikasterija kako bi se mogao službeno koristiti u slavljima.

Čekajući vaš odgovor, stojim vam na raspolaganju za sve. Zahvaljujem vam na pažnji i s ljubavlju vas pozdravljam u Kristu,

o. Marco Chiesa, OCD

Calendarium Proprium OCD

Slavlja Hrvatske karmelske provincije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.