Sveta Mirjam od Isusa Raspetoga (25. kolovoza)

c3182912d3b1Mariam Baouardy je rođena 5. siječnja 1846. u Abellini u Galileji od roditelja predanih katolika grčkog obreda (grkokatolici).

S navršenih tri godine života ostala je bez roditelja. Zajedno s bratom Paulom povjerena na skrb jednom ujaku, koji je preselio u Aleksandriju u Egipat nekoliko godina ranije. Nikada nije dobila neko formalno obrazovanje, te je ostala nepismena. S trinaest je godina, htijući svoj život predati samo Bogu, odlučno je odbila brak koji je njezin ujak, u skladu s istočnjačkim običajima, ugovorio za nju. Nekoliko slijedećih godina je radila kao kućna pomoćnica u Aleksandriji, Jeruzalemu, Bejrutu i Marseillesu.

Na početku Korizme 1865. pristupila je Sestrama milosrdnicama, no kako se razboljela bila ih je prisiljena napustiti nakon nekoliko mjeseci. Poslije je primljena u Institut sestara svetoga Josipa, ali je nakon dvije godine postulature proglašena nesposobnom za samostanski život.

Konačno je 14. lipnja 1867. ušla u Karmel u Pauu. 21. kolovoza 1870., dok je još bila u novicijatu, otišla je u Indiju da bude osnovateljica Karmela u Mangaloru. 21. studenoga 1871. položila je svečane zavjete. Godinu dana kasnije je pozvana natrag u Pau, odakle je otišla kao član nove fundacije za prvi Karmel u Palestini. Umrla je 26. kolovoza 1878. u Betlehemu od raka koji je zadobila nakon jedne frakture uzrokovane padom. Beatificirao ju je papa Ivan Pavao II. 13. studenoga 1983., a svetom ju je progasio papa Franjo 2015.

Na ovim linkovima možete pročitati više o njoj:

http://www.stellamaris-naklada.com

http://sveci.net

MISLI SV. MIRJAM OD ISUSA RASPETOGA

USUSRET KANONIZACIJI BL. MIRJAM OD ISUSA RASPETOGA 

KANONIZACIJA BL. MIRJAM OD ISUSA RASPETOGA

HOMILIJA PAPE FRANJE NA PROGLAŠENJU SVETOM MIRJAM OD ISUSA RASPETOGA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.